Maia Sandu explică de ce ambasadorul Rusiei nu a fost primit cu scrisorile de acreditare. „O să văd când o să iau această decizie”

  • 07 Februarie 19:26
Maia Sandu explică de ce ambasadorul Rusiei nu a fost primit cu scrisorile de acreditare. „O să văd când o să iau această decizie”

Oleg Ozerov, desemnat de Moscova încă din septembrie 2024 ambasador al Federației Ruse în Republica Moldova, nu și-a prezentat scrisorile de acreditare pentru că „el nu a fost încă invitat” să le prezinte, a declarat șefa statului, Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni televizate de la TV8.

Potrivit Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice, din 1961, un ambasador nu este considerat oficial în funcție până când nu-și prezintă scrisorile de acreditare către șeful statului gazdă, transmite HotNews

„E vorba despre atitudinea lipsită de respect”

„El nu a fost încă invitat să transmită scrisorile de acreditare”, a confirmat Maia Sandu. „Nu poți să inviți reprezentantul unei țări să depună scrisorile de acreditare când oficiali de la Moscova spun că statul Republica Moldova nu merită să existe sau ceva de tipul acesta”, a explicat președinta Maia Sandu. 

„E vorba despre atitudinea lipsită de respect în general a Kremlinului față de Republica Moldova, este vorba despre faptul că nu se respectă suveranitatea acestei țări, integritatea teritorială. Nu e un lucru nou din păcate, nu mai suntem surprinși, dar este doar o continuare a acestei atitudini”, a adăugat șefa statului.

„O să venim cu o decizie când și cum și ce facem, dar comportamentul este același ca și al altor oficiali de la Kremlin”, a spus Maia Sandu întrebată de ce pur și simplu nu este refuzată acreditarea lui Oleg Ozerov.

Ulterior întrebată dacă aceasta va fi poziția Președinției, ca Ozerov să nu fie invitat pentru a-și depune scrisorile de acreditare, Maia Sandu a răspuns: „Nu am spus că aceasta este poziția mea. Am spus că atunci când urma să depună scrisorile, oficiali de la Moscova au făcut declarații foarte nerespectuase în raport cu statul Republica Moldova”, a precizat șefa statului.

Întrebată dacă în cele din urmă Ozerov va fi invitat sau nu să-și depună scrisorile de acreditare, șefa statului a declarat: „Dar sigur, o să văd când o să iau această decizie”.

Scrisorile de acreditare reprezintă documentul formal emis de statul trimițător, prin care persoana desemnată este recunoscută ca ambasador și își poate începe în mod oficial activitatea diplomatică. Până în acest moment, persoana desemnată poate fi doar un șef al misiunii diplomatice în așteptare, fără statut deplin de ambasador. Fără depunerea scrisorilor de acreditare, această persoană nu are dreptul să reprezinte oficial statul său în relațiile diplomatice cu autoritățile țării gazdă sau să acționeze ca ambasador în sensul deplin al funcției. 

Ozerov așteaptă de cinci luni

În septembrie 2024, Vladimir Putin l-a desemnat pe Oleg Ozerov în funcția de ambasador la Chișinău. Câteva zile mai târziu, ministrul de externe Mihai Popșoi a declarat că instituțiile statului l-au verificat timp de câteva luni pe Oleg Ozerov și nu au găsit informații despre el care să indice că ar putea afecta Republica Moldova.

În noiembrie 2024, Oleg Ozerov a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Acestuia i-a fost înmânată o notă de protest cu privire la implicarea Federației Ruse în procesul electoral din țară.

Ulterior, la 17 ianuarie 2025, Oleg Ozerov a fost la Tiraspol unde a avut o întâlnire cu liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski. Cu această ocazie, Chișinăul a reacționat la unele declarațiile făcute de Krasnoselski în timpul întrevederii cu Ozerov.

Pe 24 ianuarie, Partidul Național Moldovenesc a cerut „expulzarea imediată” a ambasadorului rus Oleg Ozerov. Partidul a argumentat că „Oleg Ozerov, desemnat ambasador al Federației Ruse în Republica Moldova, nu și-a prezentat scrisorile de acreditare la Președinția Republicii Moldova” și „fără acest act oficial, Ozerov nu are niciun drept să se prezinte ca ambasador și să desfășoare activități diplomatice pe teritoriul țării”.

Trei zile mai târziu, Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul Moldovei în Rusia, Lilian Darii. Acestuia i-au fost înmânate două note de protest. Una dintre acestea a fost în legătură cu declarațiile unui partid – nespecificat – din Moldova care, potrivit Moscovei, „conțineau acuzații nefondate la adresa ambasadorului Rusiei de la Chișinău, apeluri pentru expulzarea acestuia și limitarea activității ambasadei ruse”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:79 %
Vint:4,63 m/s
Sat
-0
Sun
-0
Mon
-0
Tue
-0
Wed
-0
Arhivă Radio Chișinău