Unii investitori nu vin în Moldova și din cauză că nu sunt muncitori calificați (Ziarul Național)
-
07 Noiembrie 2013 15:25
REVISTA PRESEI DIN 7 NOIEMBRIE
Zeci de uzine, sute de mii de muncitori, milioane de produse exportate. O economie care duduie - așa era cunoscută Moldova, acum mai bine de două decenii, potrivit publicației Adevărul. Mișcările greșite ale liderilor țării, de la începutul anilor 2000, au făcut ca industria să dispară. În cele mai fericite cazuri, în locul marilor întreprinderi a apărut câte un mall. Jurnalistul Ion Preasca face în ediția de astăzi a cotidianului o inventariere a uzinelor din Chișinău, specializate în producerea de electronică și piese pentru tehnica militară din dotarea armatei sovietice, sau de aparataj de mare precizie pentru industria grea și cea petrochimică, care au devenit o tristă amintire. Locul lor a fost luat, în ultimii ani, de diverse oficii, malluri și supermarketuri.
Aproximativ 300.000 de moldoveni au fost mobilizați pe șantierele din Rusia dupa ocuparea Basarabiei de către URSS în așa-numitele școli de muncă, dezvăluie istoricul Igor Casu în Adevărul. Astfel de instituții au fost organizate preponderent pe lângă întreprinderile strategice din domeniul apărării: minele de cărbune și minereu, abia deschise și slab explorate, prost dotate cu tehnică și nocive pentru sănătate; la uzinele metalurgice și pe șantierele de construcții, unde nimeni nu voia să se angajeze, sau la întreprinderile situate în teritorii greu accesibile. Basarabenii au fost „școliți“ mai ales în renumitele mine de cărbune din Donbas. Eschivarea de la „învățătură“ era pedepsită cu ani grei de gulag.
Guvernul dă un semnal de alarmă: „Unii investitori nu vin în Republica Moldova și din cauză că nu sunt muncitori calificați”, titrează Ziarul Național. Potrivit premierului Lencă o corporație americană, care a deschis o afacere la Ungheni, nu poate găsi 150 de muncitori calificați în domeniul textil. Salariile sunt atractive și încep de la 4 500 de lei, dar nu există meseriași în domeniu. Potrivit premierului, același lucru se întâmplă și la Bălți, unde funcționează Zona Economică Liberă.
Ziarul de Garda inserează un Interviu cu președinta Asociației Moldovenilor din Italia. Tatiana Nogailic este stabilită de 12 ani la Roma, Italia. În 2004, a lansat Asociația „AssoMoldave”, contribuind la o mai bună comunicare între cetățenii R. Moldova plecați la muncă în Italia. A lansat un Ghid pentru orientare și integrare socială a moldovenilor, volum de mare ajutor celor plecați în Italia. A făcut în Italia studii de master. În prezent este operator profesional pentru încadrarea socială a migranților.