Un propagandist al Kremlinului cere invadarea R. Moldova (Revista presei)
-
20 Septembrie 2023 11:46
Un propagandist al Kremlinului cere invadarea R. Moldova, titrează Ziarul Național. Publicația scrie că acesta cere invadarea Republicii Moldova pentru că autoritățile de la Chișinău nu recunosc datoria la livrările de gaz pe care o pretinde Moscova. Aceasta este o palmă. Trebuie să ajungem în Transnistria și să o „eliberăm”, a spus propagandistul rus. Totodată, el a recunoscut că fără capturarea Odesei ucrainene, Rusia nu ar putea ajunge în Transnistria.
Cum va reacționa NATO în cazul în care Rusia ar ataca R. Moldova? Se întreabă ZDG. Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu vede în prezent resurse militare capabile din partea Federației Ruse să facă joncțiunea cu regiunea transnistreană a R. Moldova, spune secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană. În acest context, oficialul NATO a făcut apel la liniște și calm. Mircea Geoană a explicat de ce neutralitatea R. Moldova nu înseamnă neapărat slăbiciune militară. Anterior, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu pentru Agerpres că Alianța Nord-Atlantică este dispusă să meargă atât de departe cât R. Moldova este doritoare să meargă în relația cu NATO.
Niciun stat european, independent, capabil și doritor să adere la NATO, nu are ușa NATO închisă, a declarat Mircea Geoană într-un interviu pentru Newsmaker. Potrivit acestuia, NATO niciodată nu va merge către un stat partener și să-i facă curte și să-l facă membru al NATO împotriva dorinței acestuia. Dacă Republica Moldova decide să meargă în UE, să meargă în NATO, să nu meargă în NATO sau să rămână neutră, este decizia absolut suverană a acestui stat și noi o respectăm absolut în integralitate, a mai spus Mircea Geoană.
Newsmaker citează declarațiile Vicepremierului Nicu Popescu pentru publicația Politico că parcursul european al Moldovei nu trebuie să depindă de «mila» Moscovei, care continuă să susțină Transnistria separatistă. Iar conflictul transnistrean nu va împiedica Moldova să adere la UE.
Între timp, reprezentanții grupurilor de lucru pentru economie ai Chișinăului și ai Tiraspolului s-au întrunit în prima ședință de lucru din ultimii doi ani. Însă deocamdată nu au reușit să ajungă la vreo înțelegere.
O eventuală sistare a livrării gazelor de către Gazprom regiunii transnistrene va avea consecințe dramatice din punct de vedere umanitar. Este opinia președintei Asociației Experți pentru Securitate și Afaceri Globale, Angela Grămadă. Potrivit expertei, în eventualitatea sistării gazului de către Gazprom pentru stânga Nistrului, Rusia va trebui să finanțeze suplimentar regiunea transnistreană pentru a o menține pe linia de plutire, notează IPN.
Potrivit președintei Asociației Experți pentru Securitate și Afaceri Globale, sistarea gazului din partea Gazprom pentru stânga Nistrului ar reprezenta o lovitură dură pentru economia regiunii transnistrene, iar în lipsa resurselor energetice Moscova va trebui să finanțeze suplimentar această entitate separatistă.
Mold-Street scrie că fermierii amenință din nou că vor recurge la acțiuni de protest și solicită să fie interzis importul de floarea-soarelui în Republica Moldova cel puțin până la 31 decembrie 2023, după ce prețul la acesteia a scăzut considerabil.
Astfel Asociația Forța Fermierilor susține într-un comunicat de presă că fermierii sunt impuși să comercializeze semințele de floarea soarelui mult sub prețul de cost. Publicația încearcă să afle cine este vinovat de ieftinirea semințelor de floarea soarelui.