Ultima miză a Kremlinului în jocul pentru Republica Moldova (Revista presei)

  • 03 Ianuarie 09:46
Ultima miză a Kremlinului în jocul pentru Republica Moldova (Revista presei)

Criza energetică provocată în regiunea transnistreană este „Ultima miză a Kremlinului în jocul pentru Republica Moldova”, consideră Veridica. Tiraspolul speră că va avea gaze rusești după 9 ianuarie, doar pentru necesitățile proprii. Altminteri, Rusia pierde influența asupra Transnistriei, fapt ce creează premise pentru reintegrarea Republicii Moldova de pe pozițiile Chișinăului. Și acest fapt este nepermis pentru Kremlin. Odată cu posibila reluare a livrărilor de gaze gratuite spre Transnistria, fără producere de energie electrică ieftină pentru malul drept al Nistrului, Moscova speră, după cum se observă, să schimbe cursul proeuropean al Chișinăului la viitoarele alegeri parlamentare cu ajutorul tarifelor grele la electricitatea procurată de pe bursa OPCOM.

Suntem într-un al treilea război mondial, hibrid, care tinde tot mai mult să devină unul clasic”, titrează Veridica.md, unde găsim un interviu cu Oazu Nantoi. Printre provocările orchestrate de Rusia împotriva Republicii Moldova, care vor crește constant până la parlamentarele din 2025, se numără și refuzul Tiraspolului de a primi gaze naturale de pe malul drept al Nistrului. În această iarnă, unii moldoveni vor plăti pentru căldură sume exagerate, din cauza incompetenței fostelor guvernări, iar misiunea de pace în Ucraina a lui Donald Trump nu trezește prea mult optimism. Declarațiile îi aparțin deputatului, Oazu Nantoi, expert pe problema transnistreană, în cadrul unui interviu pentru Veridica. Referindu-se la criza energetică, el spune că „marionetele de la Tiraspol, jucându-se de-a statul, refuză dialogul cu Chișinăul în privința posibilei livrări a gazului pe malul stâng, din resursele pe care le avem, pentru că, în asemenea situație, este evident că acest gaz trebuie să fie achitat de consumatori. Or, când noi achităm gazul la preț de piață este o normalitate, dar când trebuie să-l plătească ei, e vorba de o catastrofă umanitară. Ei refuză dialogul, pentru că nu decid nimic și execută indicațiile Kremlinului. Și, cu cât mai rău e pe malul drept, cu atât e mai bine pentru ei. Iar Putin e un sociopat, pentru care viața omului n-are nicio valoare, spune Oazu Nantoi. Totodată, el atrage atenția că „nu vor rămâne fără căldură cazărmile pretinsei armate transnistrene sau cele ale trupelor de ocupație ruse, sau clădirea de pe str. Manoilov, 42, a pretinsului minister al securității de stat”. Oazu Nantoi subliniază în acest context că „avem marele noroc istoric că între noi și Rusia se află Ucraina, care, după anexarea Crimeii, s-a poziționat univoc de partea noastră. A tras concluziile din federalizarea pe care Rusia a încercat să ne-o impună”. În stânga Nistrului, sunt cetățenii noștri, „ostaticii acestui regim. Ca să-i ajutăm, acest regim trebuie fie înlăturat, fie îngenuncheat”, a conchis Oazu Nantoi.

Cum se descurcă locuitorii regiunii transnistrene fără gaz, căldură și apă caldă, relatează Europa Liberă. Din 1 ianuarie, locuitorii regiunii transnistrene, în special cei care stau la bloc, au rămas fără agent termic și apă caldă, dar au lumină. Gazele sunt livrate în cantități mici, doar pentru gătit. Oamenii cu care am discutat spun că vremea blândă și reșourile îi ajută să păstreze căldura în case. O femeie de 34 de ani din Tighina, mamă a doi copii, a confirmat pentru Europa Liberă că apa caldă și căldura centralizată au fost sistate începând cu 1 ianuarie. Familia își încălzește apartamentul cu reșouri electrice. Momentan, localnicii au gaz la aragaze, dar au fost atenționați de autoritățile din regiune că livrările sunt limitate și ar putea fi întrerupte.  „Deocamdată, situația nu este critică”, a spus Europei Libere un bărbat, tot din Tighina. El susține că în aceste zile vremea este relativ blândă și, dacă „mai pui un reșou”, în casă e destul de cald. Temperatura din apartamentul său e de circa 19 grade, inclusiv datorită izolării ferestrelor. „La alții, poate, e mai rău”, spune el. Potrivit administrației regiunii, aproape 75.000 de case/apartamente au fost debranșate de la rețeaua de gaze. Bărbatul mai povestește că localnicilor li se spune la televizor că liderii regiunii speră să ajungă la o înțelegere cu Gazprom, în perioada în care centrala de la Cuciurgan (MGRES) are rezerve de cărbuni pentru producerea energiei electrice. „Ei așteptă ca Rusia să facă ceva”, explică localnicul. Tot prin intermediul presei pe care o controlează, așa-zisele autorități transnistrene acuză Chișinăul de criza energetică, motivând că guvernul moldovean nu a încercat să discute cu Rusia despre livrările de gaze.

Oamenii din satele aflate în zona de securitate și care sunt sub controlul Chișinăului așteaptă zile negre, aflăm dintr-un reportaj de pe Jurnal.md. Localnicii spun că vor folosi lumânări, dacă nu va fi curent, și vor încălzi casele cu lemne, după ce gazul rusesc a încetat să mai ajungă în regiunea transnistreană. Oamenii spun că nu s-au gândit vreodată ce se vor pomeni într-o astfel de situație în plină iarnă.  Deocamdată, unii locatari ai blocurilor de locuințe din regiune pot utiliza gazele disponibile în rețele pentru a-și prepara mâncarea, până când presiunea în sistemul de alimentare va scădea la un nivel critic. La sfârșitul lunii decembrie 2024, Chișinăul a declarat că este gata să ofere ajutor umanitar regiunii transnistrene, dar Tiraspolul a refuzat.

Tiraspolul promovează un neadevăr în plină criză energetică, scrie Ziarul de Gardă. În plină criză energetică în regiunea transnistreană, Tiraspol și sursele media locale promovează un „neadevăr grosolan”, susține directorul Moldovagaz, Vadim Ceban. Liderul din stânga Nistrului, Vadim Krasnoselski, spune că autoritățile de la Chișinău încearcă să atribuie regiunii transnistrene datoria invocată de Gazprom ca motiv pentru sistarea livrărilor de gaze naturale. Directorul Moldovagaz a explicat  pentru HotNews.ro, că declarațiile Tiraspolului sunt „simple speculații”. Mai exact,  într-o scrisoare transmisă de către Moldovagaz în adresa Tiraspoltransgaz sunt menționate datoriile întreprinderii din stânga Nistrului față de Moldovagaz, în baza acordului semnat la 11 ianuarie 2011. Este vorba despre o sumă de peste 11 miliarde de dolari, bani care s-au acumulat pe tot parcursul existenței regiunii transnistrene, timp în care administrația separatistă nu a plătit niciodată pentru gazele naturale, acestea fiind primite gratuit de la Gazprom prin intermediul Moldovagaz. Tiraspoltransgaz, fiind o întreprindere din regiunea nerecunoscută, nu deține licență pentru a opera pe piața externă. Liderul de facto al regiunii transnistrene a calificat drept o „provocare” scrisoarea transmisă de Moldovagaz către Tiraspoltransgaz. Aceasta declarația a fost preluată de mai multe surse media și canale de Telegram din regiunea transnistreană cu titluri: „Moldovagaz încearcă, între timp, să transfere datoria sa de 700 de milioane pentru gazele naturale pe seama Transnistriei”. Mai mult, cei de la Tiraspol susțin că Moldovagaz și autoritățile de la Chișinău ar fi trebuit să negocieze livrările de gaze rusești în regiunea transnistreană prin Turcia, pasând astfel toată responsabilitatea crizei pe autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-2,82
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,03 m/s
Mon
2
Tue
5
Wed
8
Thu
7
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău