TVR Moldova: ”Politica externă echilibrată în viziunea lui Igor Dodon înseamnă duble standarde” (Revista presei)

  • 10 Septembrie 2019 09:35
TVR Moldova: ”Politica externă echilibrată în viziunea lui Igor Dodon înseamnă duble standarde” (Revista presei)

Revista presei - 10 septembrie.

”Monstrul creat de Plahotniuc vs Reforma timidă a Procuraturii”, titrează Cotidianul un editorial semnat de Alexandru Cozer. Autorul vorbește despre necesitatea unei reforme reale în domeniul procuraturii, care pare să opună o rezistență puternică. ”Orice sistem are tendința să se protejeze și nici într-un caz să se autodistrugă. Ori cea mai mare parte dintre oamenii care se află astăzi în Procuratură sunt corupți. Și sigur că nu spun nimic nou afirmând asta. Dar simt nevoia să o repet și astăzi, la 50 de zile de activitate a Procuraturii sub conducerea unui nou șef, fie el și interimar, pus de o putere care invocă zilnic „dezoligarahizarea”. Perioadă în care a fost suficient timp în care să se demonstreze ceva. Și în care nu s-a văzut nimic”. Autorul își exprimă revolta că Blocul ACUM a renunțat ușor la  idee unui procuror european – ”una dintre principalele teme de campanie ale Blocului ACUM, pe care se insista atât de mult în ultimii 3-4 ani”.

Nicolae Negru scrie în Ziarul Național despre ”Congresul PD: resetare sau resemnare? Soarta PD nu mai depinde de liderii PD”, crede editorialistul. ”Sâmbăta trecută, toată lumea a fost cu ochii pe PD. Și simpatizanții, și adversarii au vrut să afle același lucru: rezistă, va rămâne în picioare sau e timpul să-i spunem „adio” și acestui partid înfrânt. Concluzia e că e devreme să tragem o concluzie. Sau, mai bine zis, soarta PD nu mai depinde de liderii PD. (…) Spre deosebire de PCRM, PD nu are o fizionomie geopolitică distinctă și nu dispune de un electorat fidel, obsedat, ca al comuniștilor. Votanții atrași de pomeni electorale vor merge mai curând spre PSRM, care, după fuga lui Plahotniuc și Șor, rămâne cel mai bogat partid, fiind finanțat, dacă e să-l credem pe Dodon, de Moscova. (…) Iar alegătorii PD care preferă integrarea europeană, fiindcă se conving că Rusia nu dispune de bani și nu ajută pe nimeni, decât încearcă să pună condiții politice pentru accesul pe piețele sale, ar putea migra spre PAS și PPDA, dacă partidele în cauză nu se vor compromite până la alegeri. Oricum, dispariția PD e mai mult în folosul PSRM, decât al PAS sau PPDA, cum par să creadă liderii acestora”, opinează autorul.

Europa Liberă îl citează pe expertul Sergiu Tofilat, care comentează declarațiile lui Igor Dodon care a anunțat că din octombrie tariful la gazele livrate din Rusia s-ar putea reduce cu 10-15 dolari pentru o mie de metri cubi.

„Dacă dl Dodon reușește să negocieze ceva cu dl Putin, asta trebuie să fie confirmat printr-un document – fie acord adițional la contractul Moldova-Gaz cu Gazprom, prin care se modifică formula de calcul, fie poate fi eliminarea taxei de export al gazului către Gazprom, pentru că ei astăzi plătesc vreo 25 la sută din taxa la export. Dacă dl Dodon nu reușește să ne arate un document, care să confirme niște înțelegeri cu Putin sau Gazprom, eu nu pot să cred în afirmațiile lui, pentru că, reieșind din formulă, gazul oricum se va ieftini.”, crede Sergiu Tofilat. ​Fostul premier Ion Sturza consideră că oferta la gaze din partea Rusiei nu trebuie acceptată. „De ce să ne ținem de o formulă la care au renunțat mai toți consumatorii de gaz din Europa?”, se întreabă Sturza. El precizează că nu e treaba președintelui aprovizionarea cu gaze, ci e responsabilitatea Guvernului.

Adevărul îl citează pe Igor Dodon, care insistă ca Maia Sandu să aibă o vizită la Moscova: Nu e corect să meargă doar la Bruxelles și Washington, afirmă acesta. „Nu este corect că Dodon merge doar la Moscova, iar Maia Sandu merge doar la Bruxelles și Washington. Dacă vedeți, Dodon a mers și la Moscova, și la Bruxelles, și va merge și în SUA. Exact așa trebuie să fie abordarea din partea tuturor. Trebuie să fim deschiși în relații cu toți absolut”, a mai spus Dodon.

”Politica externă echilibrată în viziunea lui Igor Dodon înseamnă duble standarde și peste 30 de vizite la Moscova”, tirează TVR Moldova.

Vicepreședintele Parlamentului, Monica Babuc susține că nu poate fi vorba despre o politică externă ehilibrată cel puțin din perspectiva numărului vizitelor efectuate la Moscova și Bruxelles. Deputatul din partea blocului ACUM Dinu Plângău susține că șeful statului promovează de multe ori duble standarde în discursul său extern. De cealaltă parte, socialistul Vasile Bolea a subliniat că șeful statului a mers de atât de multe ori la Moscova deoarece a avut rolul de pompier în relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Bolea  a mai adăugat că Igor Dodon nu și-a dorit nici o dată denunțarea Acordului de Asociere cu UE, ci doar modificarea unor prevederi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău