Turcia ar putea amplasa centrale electrice plutitoare în porturile din R. Moldova și România

  • 26 Ianuarie 2023 14:23
Turcia ar putea amplasa centrale electrice plutitoare în porturile din R. Moldova și România

Operatorul Energy Company of Ukraine JSC (ECU) va dezvolta cu Karpowership din Turcia, un proiect de alimentare cu energie electrică, pe baza centralelor electrice plutitoare cu o capacitate de 500 MW.

Potrivit ECU, companiile, împreună cu organizații naționale și internaționale, intenționează să dezvolte un proiect pentru finanțarea și lansarea a unor capacități de 500 MW de energie electrică instalate pe vase maritime, transmite mold-street.com.

Energie pentru un milion de familii din Ucraina

Această capacitate poate fi suficientă pentru a asigura cu energie electrică circa un milion de familii din Ucraina, susține compania ucraineană.

În cadrul cooperării, sunt luate în considerare opțiunile de localizare a navelor energetice în apropierea țărmurilor Republicii Moldova și României, conectarea acestora la rețelele lor electrice și transferul curentului în sistemul energetic al Ucrainei prin liniile electrice interstatale. 

Astfel Karpowership și ECU susțin că vor negocia cu autoritățile române și moldovenești punerea în aplicare a acestei soluții.

Directorul general al ECU Vitaly Butenko argumentează necesitatea acestora prin faptul că sistemul energetic al Ucrainei a fost supus la 12 atacuri masive rusești, iar deficitul de energie electrică din cauza deteriorării infrastructurii de generare este în creștere.

"În timp ce războiul continuă, construirea de noi unități de alimentare pentru a restabili capacitatea de generare pierdută sau deteriorată este imposibilă și trebuie să găsim soluții inovatoare pentru a depăși criza actuală. Tehnologia Karpowership permite implementarea relativ rapidă a noii capacități de generare cu scopul de a viza rețeaua ucraineană. Credem că acest lucru poate duce la o schimbare a paradigmei soluționării crizei energetice din Ucraina în timpul atacurilor rusești asupra infrastructurii”, a menționat Vitaly Butenko.

„Karpowership este bucuroasă să coopereze cu ECU pentru a atenua criza energetică din Ucraina”, a declarat Zeynep Kharezi, director comercial al Karpowership. „Navele energetice sunt o soluție rapidă, fiabilă și flexibilă pentru reducerea deficitului de energie electrică din țară și suntem gata să sprijinim Ucraina în obținerea energiei necesare cât mai curând posibil”, a mai spus Zeynep Kharezi.

Centrală electrică în Portul Giurgiulești

Constantin Borosan, secretar de stat în Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a precizat pentru Mold-Street.com, că despre această soluție s-a discutat încă în luna noiembrie 2022.

"Au fost discuții privind o astfel de soluție, inclusiv pentru a putea asigura în caz de necesitate cu energie electrică și Republica Moldova", a declarat Constantin Borosan.

Potrivit lui ar exista anumite constrângeri tehnice și de mediu legate de portul Giurgiulești, care ar necesita o serie de investiții.

Karpowership (deținută de Karadeniz Energy Group) este unul dintre cei mai mari operatori de centrale electrice plutitoare din lume. Flota companiei este de 36 de nave cu o capacitate de 6 gigawați.

De notat că aducerea și punerea în funcțiune a unei astfel de centrale plutitoare ar necesita până la 30 de zile, în timp ce construcția unei noi centrale electrice - necesită ani de zile. 

Centralele plutitoare funcționează atât pe păcură. cât și pe bază de gaz natural/GNL.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
3
Tue
3
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău