Nicolae Ciucă: Revenirea României în lumea liberă impune celebrarea Zilei Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial pe 8 mai, alături de partenerii euro-atlantici, nu după ceasul Moscovei

  • 08 Mai 20:00
Nicolae Ciucă: Revenirea României în lumea liberă impune celebrarea Zilei Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial pe 8 mai, alături de partenerii euro-atlantici, nu după ceasul Moscovei

Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a transmis miercuri, într-un mesaj de Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, că revenirea României în lumea liberă impune ca această zi să fie celebrată pe 8 mai, alături de partenerii occidentali, și nu pe 9 mai, așa cum procedează Rusia.

“În sfera de influență sovietică, în care a fost și țara noastră, sărbătoarea era marcată pe 9 mai. Pentru că ceasul Moscovei are față de Europa Centrală un decalaj de două ore, încheierea ostilităților s-a contorizat la Kremlin la ora 1:01, în a doua zi calendaristică. Revenirea României în lumea liberă impune celebrarea acestei importante zile alături de partenerii euro-atlantici, pe 8 mai”, a explicat Nicolae Ciucă, pe Facebook, potrivit Calea Europeană.

În același timp, Nicolae Ciucă a transmis aprecierea și respectul față de tot ce au făcut veteranii pentru țară.

“Ca general, cunosc bine eforturile și pierderile armatei noastre din cel mai crunt conflict armat pe care acest continent l-a văzut vreodată. Aduc omagiul meu militarilor români care au luptat în Al Doilea Război Mondial și le transmit veteranilor pe care îi mai avem printre noi aprecierea și respectul meu pentru tot ceea ce au făcut pentru țară”, a scris Ciucă pe Facebook.

El a precizat că Ziua Victoriei în Europa, în Al Doilea Război Mondial, aniversează intrarea în vigoare a armistițiului, la ora 23:01 a zilei de 8 mai 1945.

 

Al Doilea Război Mondial a fost declanșat la 1 septembrie 1939, odată cu invadarea Poloniei de către Germania și s-a încheiat, în Europa, la 8 mai 1945, când Germania nazistă a semnat actul capitulării necondiționate. Izbucnirea conflictului a fost precedată de semnarea, la 23 august 1939, a Pactului de neagresiune Ribbentrop – Molotov dintre Germania nazistă și URSS.

Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite împotriva Germaniei naziste în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale este sărbătorită în Europa și în SUA la 8 mai, spre deosebire de Rusia care celebrează acest moment la 9 mai. Capitularea Germaniei naziste a intrat în vigoare la 8 mai, ora 23:01 în Europa Centrală.

Acum 79 de ani, în urma semnării actului de capitulare necondiționată a Germaniei naziste s-a încheiat, în Europa, cel mai mare conflict din istorie, în care și-au pierdut viața peste 60 de milioane de oameni, militari și civili. Pentru prima dată, pierderile civile au fost mai mari decât cele militare. Urmările războiului, inclusiv schimbările geopolitice, culturale și economice, au fost fără precedent. Cel de-Al Doilea Război Mondial a luat sfârșit odată cu capitularea Japoniei, în urma bombardamentelor nucleare asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki (6 și 9 august), armistițiul fiind semnat la 2 septembrie 1945, pe puntea cuirasatului Missouri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău