De ce românii l-au preferat pe independentul Georgescu și nu pe independentul Geoană, mult mai cunoscut, care a fost și secretar general adjunct la NATO (Revista presei)

  • 25 Noiembrie 10:38
De ce românii l-au preferat pe independentul Georgescu și nu pe independentul Geoană, mult mai cunoscut, care a fost și secretar general adjunct la NATO (Revista presei)

La algerile din România, Pentru locul doi lupta se dă între candidatul PSD, Marcel Ciolacu și candidata USR, Elena Lasconi. Știrea de ultimă oră este că Elena Lasconi a trecut pe locul 2 și îl devansează pe  Marcel Ciolacu anunță Radio Chișinău. Astfel,  bătălia finalală, se pare că se va da între candidatat USR Elena Lasconi și independentul Călin Georgescu. Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din România: un candidat pro-rus se situează pe primul loc, titrează ZDG. Până duminică, 24 noiembrie, Călin Georgescu era aproape inexistent din dezbaterile candidaților, însă astăzi a devenit marele câștigător al primului tur al alegerilor prezidențiale.

Este considerat candidatul surpriză pe care rezultatele parțiale îl arată pe primul loc, peste 22 % din voturi, scrie Euronews România. Candidatul independent a declarat că românii și-au strigat suferința în ziua votului. Călin Georgescu poate fi denumit și candidatul TikTok după și-a câștigat mare parte din popularitate pe această rețea. „Soția lui Georgescu: Rusofil nu ești. Mason nu ești. Agent secret străin ești? Ești ceva ce nu știu? Călin Georgescu: Sunt sufletul neamului meu, cum spunea Coșbuc și îmi place să spun că sunt fiu de țăran”, se arată într-un clip publicat de Georgescu pe pagina sa de Tiktok. 

Fantoma trecutului promite schimbarea prezentului, titrează Ziarul Național. Paradoxal, în această luptă a trecutului împotriva prezentului, învingătorul nu a fost cel care a început-o - George Simion, liderul AUR, ci un candidat independent, un pseudo-„tehnocrat”, pe care acesta îl propunea cândva la postul de prim-ministru din partea formațiunii sale, scrie Nicolae Negru în editorialul său. Preocupați, probabil, de războiul fierbinte din Ucraina, de războiul hibrid al Rusiei împotriva Republicii Moldova, liderii politici de la București nu au fost atenți la acțiunile FSB în România: surpriza alegerilor prezidențiale de duminică este Călin Georgescu, care combină cu virtuozitate pravoslavnică admirația pentru agresorul și criminalul de război Putin cu retorica pacifistă și pseudo-creștinească, anti-occidentală. Fantoma trecutului promite schimbarea prezentului, constată editorialistul.

De ce românii l-au preferat pe independentul Georgescu și nu pe independentul Geoană, mult mai cunoscut, care a fost și secretar general adjunct la NATO? Se întreabă Nicolae Negru. Există niște explicații, dar nu exhaustive. De-a mirării, cum putea un personaj atât de mediocru în toate ce spune să câștige peste 2 milioane de voturi! Unii analiști consideră că el a folosit foarte eficient rețelele sociale, că i-a atras pe simpatizanții Dianei Șoșoacă, exclusă din cursa electorală (ceea ce, se vede acum, nu l-a favorizat pe Simion, ci pe Georgescu, și l-a lovit fatal pe Ciolacu), dar, conform sondajelor, aceștia nu erau totuși atât de numeroși. Potrivit editorialistuluid e la Ziarul Național,  George Simion a pierdut în fața lui Georgescu din cauza că nu a fost atât de anti-occidental, anti-NATO, și l-a numit pe Putin criminal de război. În Republica Moldova, unde s-au prezentat un număr record de alegători (peste 80 de mii), și unde populismul anti-occidental, pro-rus are mai puțină priză, Călin Georgescu se află la coada clasamentului. Aceasta e de fapt valoarea sa electorală adevărată.

DW observă o prezența la vot seminificativă la alegrile pentru prezidențialele din România.  Deloc întâmplător. Acest aflux, se poate spune, vine în siajul turului doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, din 20 octombrie, dar și  sentimentul național și criza de securitate. Aflați în proximitatea pârjolului ucrainean, basarabenii cu cetățenie română votează pentru o România puternică și prosperă, care le poate oferi o umbrelă de securitate, prin apartenența ei la NATO și la Uniunea Europeană, menționează DW.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău