Trupele ruse din Transnistria continuă exercițiile militare, sub paravanul „misiunii de pacificare”

  • 01 August 2017 05:07
Trupele ruse din Transnistria continuă exercițiile militare, sub paravanul „misiunii de pacificare”

Trupele ruse care staționează în regiunea separatistă transnistreană continuă exercițiile militare, transmite postul rusesc de televiziune „Zvezda”, subordonat Ministerului Apărării de la Moscova.

În prezent, militarii ruși execută exerciții de apărare pozițională și mobilă. O atenție deosebită este acordată conducerii unităților din subordonare de către comandanții companiilor din cadrul Grupului Operațional de Trupe Ruse (GOTR) și coordonării acțiunilor acestora cu pacificatorii, precizează sursa citată.

Următoarea etapă va fi dedicată coordonării acțiunilor unui batalion de infanterie motorizată în cadrul contingentului militar rusesc al trupelor de pacificare.

În etapa finală, de testare a pregătirii unităților militare pentru serviciu la posturile de pacificatori din Zona de Securitate de-a lungul Nistrului, la începutul lunii octombrie, sunt planificate menevre pe teren, potrivit TV „Zvezda”.

Anterior, Ministerul de Externe și cel al Apărării de la Chișinău au protestat în repetate rânduri în legătură cu desfășurarea unor exerciții militare organizate de comandamentul trupelor ruse din Transnistria, adesea în colaborare cu forțele militare ale regimului separatist de la Tiraspol, acestea fiind însă constant ignorate de autoritățile de la Moscova.

În ultima ședință a sesiunii de primăvară-vară, pe 21 iulie, Parlamentul de la Chișinău a adoptat o declarație prin care a cerut retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului și transformarea mecanismului actual de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.

La fel, Biroul pentru Reintegrare a Guvernului Republicii Moldova a solicitat săptămâna trecută comandamentului GOTR să renunțe la un exercițiu militar care prevede forțarea râului Nistru.

Tot săptămâna trecută, Guvernul a emis un comentariu în care constată că, datorită simpatiilor pe care „pacificatorii” ruși le manifestă față de regimul secesionist de la Tiraspol, operațiunea de menținere a păcii s-a transformat într-un factor de conservare a conflictului transnistrean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
34,96
Câțiva nori
Umiditate:46 %
Vint:0,45 m/s
Fri
24
Sat
21
Sun
23
Mon
26
Tue
26

Curs oficial BNM 05 August 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1695 -0.0820
USD 17.8563 -0.0224
RON 4.3040 -0.0169
UAH 0.6631 -0.0034
RUB 0.2450 -0.0005
Arhivă Radio Chișinău