Parlamentul cere Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul R.Moldova

  • 21 Iulie 2017 13:37
Parlamentul cere Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul R.Moldova

Parlamentul condamnă staționarea continuă a trupelor Federației Ruse și întărirea prezenței militare a acestora în partea de est a Republicii Moldova, fapt ce  constituie încălcări ale prevederilor constituționale, în special privind independența, suveranitatea, integritatea teritorială și neutralității permanente ale Republicii Moldova, precum și ale dreptului internațional, potrivit unei declarații adoptate astăzi în debutul ședinței Legislativului.

În acest context, Parlamentul face apel către Federația Rusă să reia și să finalizeze procesul de retragere a trupelor sale, precum și să-și retragă munițiile, armele și echipamentul militar de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu principiile relevante ale dreptului internațional și angajamentele sale internaționale.

Totodată, invită mediatorii și observatorii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean să inițieze discuții politice privind transformarea mecanismului actual de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.

Prin aceeași declarație, Legislativul le cere Guvernului și Președintelui Republicii Moldova să promoveze, prin orice mijloc pe care îl au la dispoziție, adoptarea unei Rezoluții de către Adunarea Generală a ONU privind retragerea trupelor militare ruse aflate ilegal pe teritoriul țării.

Declarația Parlamentului Republicii Moldova privind retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul țării a fost prezentată de liderul fracțiunii parlamentare PDM Marian Lupu și a fost votată de 61 de deputați ai PDM, PPEM, liberal-democrați și liberali. Socialiștii au părăsit sala Parlamentului.

Președintele Igor Dodon a calificat declarația drept o provocare „inspirată din exterior”.

Vedeți mai jos textul Declarației:

 

Parlamentul cere Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul R.Moldova

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău