Tribuna relevă cu ce avere a plecat Constantin Botnari din Parlament. Vezi cât a adunat din salariul de deputat (Revista presei )
-
15 Decembrie 2019 14:17
Revista presei din 15 Decembrie 2019
Victor Chirilă: „Politica externă echilibrată”, o gogoașă pentru moldoveni și europenii naivi de la Paris și Berlin. Expertul comentează într-un articol pentru Ziarul Național declarațiile ministrului de Externe făcute la Consiliul Miniștrilor de Externe ai OSCE de la Bratislava, că de acum încolo, R. Moldova se va „disocia de confruntările geopolitice”. „Ce înseamnă acest lucru în practică? În primul rând, după cum ne explică însuși ministrul de Externe Aureliu Ciocoi, R. Moldova nu va mai face opțiuni de politică externă, urmând formula „ori, ori”. În termeni concreți, aceasta înseamnă că R. Moldova va opta în egală măsura atât pentru Vest, cât și pentru Est, renunțând, astfel, la ambiția sa de-a deveni într-o zi membră a UE. Totodată, R. Moldova va cere comunității internaționale, dar în special SUA, Rusiei, Ucrainei, Uniunii Europene, inclusiv României, să recunoască la nivel internațional statul de neutralitate permanentă al R. Moldova. În cazul în care o astfel de recunoaștere ar avea loc, Rusia, care urmărește să-și consolideze dominația geopolitică asupra „vecinătății apropiate”, se va erija, volens-nolens, în calitate de stat garant al „neutralității noastre permanente”, blocând, împreună cu Tiraspolul și Comratul, orice perspectivă de aderare la UE. În acest fel, securitatea noastră națională va fi adusă la cheremul Moscovei, iar R. Moldova va rămâne pe veci un stat vasal al intereselor rusești la hotarul cu România și UE”, atenționează expertul. De asemenea, atâta timp cât conflictul transnistrean nu este soluționat și, implicit, recunoașterea internațională a neutralității noastre permanente nu este obținută, trupele ruse vor continuă să staționeze pe teritoriul țării noastre.
Petru Bogatu: Putin îl bagă la înaintare pe generalul Iarnă: fără tranzitul de gaze prin Ucraina. Comentând problema gazelor dintre Moscova și Kiev, publicistul atenționează într-un editorial pe Deschide.md că „câmpul de luptă pe care operează acesta trece și prin Republica Moldova. Rusia a mai blocat anterior tranzitul prin Ucraina. Chiar dacă țările UE în ultimii ani și-au făcut rezerve și au diversificat sursele energetice, un nou diferend între Moscova și Kiev ar afecta serios bătrânul continent. Nu degeaba țările europene își iau măsuri de precauție. Un eveniment simptomatic din acest punct de vedere s-a produs în ziua de 11 decembrie la Chișinău. Prim-ministrul Ion Chicu și directorul general BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone, au semnat un aranjament financiar care va permite procurarea rezervelor de gaze naturale, în valoare de 50 de milioane de dolari, dacă gazul din Rusia nu va putea fi livrat prin Ucraina. Mai mult decât atât. BERD a decis să cofinanțeze și construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău pentru a asigura interconectarea cât mai grabnică a sistemului energetic al Republicii Moldova la cel românesc și, implicit, la cel european”, scrie Petru Bogatu.
În aceeași publicație, Vitalie Vovc reține că „săptămâna trecută aflam despre existența unui gazoduct secret, un fel de instalație construită în timp record, care cică ne-ar permite să ne alimentăm cu gaz în mod revers! Nu, nu-i gazoductul din România. Ăla e cu ghinion. Nu se face, măcar tu crapi! Iar BERD ne dă, cică, 100 de mil. ca să ne conectăm la rețeaua electrică cu... România! Tare i-aș sfătui să controleze pedant cum e cheltuit fiecare cent! Să nu ne pomenim conectați direct cu Magadanul pe banii ăștia”, comentează autorul.
Ultimele alegeri locale: Tendințele negative se păstrează, titrează Cotidianul care face referire la raportul Asociației Promo-LEX privind principalele concluzii și recomandări ale Misiunii de Observare a Alegerilor Locale Generale și Parlamentare Noi din 2019. Experții atenționează asupra problemelor importante semnalate și care au rămas nesoluționate la alegerile locale din 20 octombrie/3 noiembrie: incertitudinile privind stabilirea datei alegerilor; lipsa unui mecanism legal clar de prevenire a „migrației artificiale a alegătorilor” sau absența unor reglementări explicite privind data începerii turului al doilea de scrutin. Corectitudinea și previzibilitatea procesului electoral a avut de suferit din cauza aprobării de către Parlament a multiplelor modificări la cadrul legal existent (15.08.2019) în perioada electorală. Mai mult, MO Promo-LEX a constatat că organizarea procesului electoral a fost una complicată și însoțită de incertitudini din cauza aplicării normelor legislative modificate în mod paralel pentru două tipuri de scrutin desfășurate în aceeași zi. Observatorii Promo-LEX au subliniat și faptul că candidații independenți, în special din mun. Chișinău și mun. Bălți, sunt defavorizați comparativ cu cei desemnați de formațiunile politice în procesul de înregistrare, prin obligația de a colecta semnături în susținerea candidaturii lor.
Tribuna relevă cu ce avere a plecat Constantin Botnari din Parlament. Vezi cât a adunat din salariul de deputat! Ex-deputatul democrat Constantin Botnari, de la începutul anului, a avut venituri din mai multe surse – arată declarația sa de avere depusă la plecare din funcție. După cum informează TRIBUNA, Constantin Botnari indică venituri din salariul de la Partidul Democrat din Moldova – 8 050,71 lei, din salariul de la Parlamentul RM – 83 347,98 lei, dobândă la BC „Mobiasbanca” SA – 314,44 $, plus indemnizație din Parlament – 26 292,40 lei. Familia Botnari deține în proprietate un teren de tip intravilan din 2012, cu suprafața de 0,2454 ha, două garaje: unul – din 2016 cu suprafața de 15 m.p., iar altul – din 2015 cu suprafața 150,9 m.p., un apartament – din 2003, cu suprafața de 172,1 m.p., și o casă de locuit – din 2015, cu suprafața de 340,5 m.p., dar și un automobil de model Mercedes S350, din 2005 – dobândit în 2006.