Traian Băsescu: ”Singura soluție pentru ca R.Moldova să devină parte a Uniunii Europene este unirea cu România” (Revista presei)

  • 14 Martie 2019 09:41
Traian Băsescu: ”Singura soluție pentru ca R.Moldova să devină parte a Uniunii Europene este unirea cu România” (Revista presei)

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a susținut, marți, într-o conferință la Universitatea din Oradea, că singura soluție pentru ca Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene este unirea cu România, scrie Ziarul Național, care citează portalul B1.ro.

”Eu știu foarte bine ce efort diplomatic gigantic s-a făcut în cele două mandate ale mele pentru ca Republica Moldova să fie pusă la pachet cu statele din Balcanii de Vest ca perspectivă de intrare în Uniunea Europeană. S-a răspuns categoric, nu numai de la Bruxelles, și de peste Ocean: varianta integrării în UE a Republicii Moldova nu este acceptată de nimeni, indiferent care este puterea politică de la Chișinău. Singura soluție pe care oricine ar respecta-o ar fi unirea cu România”, a declarat Traian Băsescu.

Potrivit lui, acest lucru s-ar putea realiza fie prin votul Parlamentului, fie printr-un referendum în care cetățenii Republicii Moldova și cetățenii României să voteze reunificarea. ”Asta este singura soluție politică valabilă pentru ca Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene. Altfel, pentru următorii 40 de ani, cel puțin, frontiera UE și a NATO este pe Prut”, a declarat Traian Băsescu.

Scenariile post-electorale din Republica Moldova îi preocupă și pe analiștii de la București. Tribuna publică opinia expertei în spațiul ex-sovietic, Ileana Racheru, exprimată în cadrul unui interviu pentru Revista 22.

„Partidul Democrat deja a anunțat că este dispus să discute cu orice forță politică, indiferent de afilierea doctrinară… Și, cel mai important, cu fiecare deputat în parte. Chestiunea sugerează că prima variantă ar fi ca Plahotniuc să facă o majoritate hibridă rezultată din mandatele PDM, Partidului Șor, cei 3 independenți și transfugi de la celelalte partide. A doua variantă ar fi oficializarea alianței Partidului Democrat cu Partidul Socialiștilor. În spațiul public de la Chișinău se mai discută despre o alianță „proeuropeană“ formată din blocul ACUM și PD, care ar însemna însă sinuciderea politică a PAS și Platformei DA. Aceștia nu s-ar putea alia cu falșii proeuropeni din PD, din simplu motiv că și-ar semna certificatul de deces politic, după ce au ajuns în Parlament cu promisiuni anticorupție și pe baza unor filtre de integritate”, opinează Ileana Racheru.

Alexandru Vakulovski scrie și el în editorialul său pentru Deschide.md despre situația de după alegerile parlamentare în Republica Moldova. ”Că tot e pomenit poporul foarte des în zilele astea: poporul a ales Europa, e clar. Cei mai mulți deputați moldoveni se declară pro-europeni, pro-rușii, nostalgicii după pufoaice, ar trebui să cedeze și să-și dea seama că timpul lor a apus. Profitând însă de pofta de putere a fiecăruia în parte și de neînțelegerile și ura dintre pro-europeni, socialiștii pro-ruși încă declară că a venit timpul lor. Rezultatele alegerilor nu ajută, prăpastia dintre partidele declarate pro-europene pare și mai mare decât înainte de alegeri”, mai constată autorul.

Aproape 2 mii de buletine de vot au dispărut din satul Bașcalia, din circumscripția numărul 40, în cadrul alegerilor din 24 februarie, scrie Cotidianul. Este vorba mai exact de 1925 de sufragii care ar fi fost înmânate alegătorilor, dar care nu au mai ajuns în urne. Satul Bașcalia este localitatea de baștină a președintelui de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov. Tot el a câștigat circumscripția în cauză la o diferență de voturi infimă, de doar 182 de voturi în fața contracandidatului său, socialistul Piotr Pușcari. Astfel, din procesul verbal cu pricina reiese că la Bașcalia prezența la vot ar fi fost una record, de aproape 100%, în condițiile în care în liste era incluși 2956 de alegători, iar buletine ar fi ridicat 2935. Doar că doar 1010 din aceste buletine ridicate au și ajuns în urnele de vot, iar din ele 980 au fost declarate și valabile. Reprezentanții CEC și Dumitru Diacov susțin că ar fi vorba despre o „eroare tehnică”, mai scrie Cotidianul.

”Achizițiile publice după reformare au rămas la fel de netransparente”, afirmă Olesea Stamate, președinta Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, citată de Europa Liberă. Jurnaliștii menționează că, din octombrie anul trecut, Legea privind achizițiile publice a fost modificată, astfel încât procesul de cheltuire a fondurilor publice să devină mai transparent. Autoritățile au anunțat atunci introducerea serviciului digital MTender, toate licitațiile publice fiind accesibile on-line și fiecare decizie publicată în timp real. Cu toate acestea, există numeroase cazuri de încălcări. „Practic, dacă monitorizați MTender, zilnic găsiți câteva achiziții cu specificații tehnice care îngrădesc sau restricționează concurența și asta sunt doar cele care sunt vizibile, la suprafață, pentru nespecialiști tehnici, medici și așa mai departe care pricep în esența achiziției, fiindcă dacă intri în esența achiziției, sunt sigură că ele sunt mult mai multe decât cele pe care putem să le observăm”, a subliniat Olesea Stamate.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău