Tiraspolul vrea „consultări bilaterale” cu Kievul, pe seama instituirii unui control comun moldo-ucrainean la graniță

  • 16 Martie 2017 17:15
Tiraspolul vrea „consultări bilaterale” cu Kievul, pe seama instituirii unui control comun moldo-ucrainean la graniță

Administrația separatistă de la Tiraspol propune Ucrainei inițierea unor „consultații bilaterale” pe seama deciziei autorităților de la Kiev și Chișinău de a institui un regim de control comun pe segmentul transnistrean al frontierei.

Declarații în acest sens a făcut pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, după o întâlnire pe care a avut-o astăzi cu reprezentantul special al Ucrainei în procesul reglementării conflictului transnistrean, Valeri Jovtenko.

Reprezentantul regimului transnistrean a reiterat, cu această ocazie, „îngrijorarea” Tiraspolului privind instalarea unui punct de control moldo-ucrainean comun, la Cuciurgan, cu suportul Uniunii Europene, transmite agenția oficială „Novosti PMR”.

Potrivit lui Ignatiev, autoritățile de la Tiraspol ar intenționa să discute acest subiect în cadrul viitoarei runde de negocieri în formatul 5+2 (cu participarea Rusiei și Ucrainei, în calitate de mediatori, și a Uniunii Europene și Statelor Unite, în calitate de observatori – n.red.), care speră că va fi convocată în cel mai apropiat timp.

La rândul său, Valeri Jovtenko a constat că vizita sa la Tiraspol are ca scop, inclusiv, pregătirea unei noi runde de tratative în formatul 5+2.

Amintim că diplomatul ucrainean s-a întâlnit, la Chișinău, și cu vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan. Cu această ocazie, autoritățile de la Chișinău și Kiev au reconfirmat intenția de a institui regimul de control comun pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, „pentru modernizarea și simplificarea procedurilor, precum și pentru securizarea frontierelor, combaterea contrabandei și traficului ilicit”.

De asemenea, ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Ivan Gnatișin, declara zilele trecute că „îngrijorările” exprimate de administrația separatistă de la Tiraspol cu privire la așa-numită „blocadă” a Transnistriei, în legătură cu instituirea unui regim de control comun la granița moldo-ucraineană, se explică doar prin preocupările unor persoane interesate de menținerea schemelor ilegale de trafic la frontieră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău