Tiraspolul declară că nu va admite retragerea trupelor ruse din Transnistria, conform Rezoluției ONU

  • 24 Iunie 2018 10:57
Tiraspolul declară că nu va admite retragerea trupelor ruse din Transnistria, conform Rezoluției ONU

Tiraspolul califică Rezoluția privind retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului drept o inițiativă a Chișinăului îndreptată împotriva așa-zișilor pacificatori din Transnistria și declară că nu va admite acest lucru.

Mai mult, administrația sepratstă de la Tiraspol neagă prezența negă prezența altor forțe militare ruse pe teritoriul Transnistriei, pe lângă cele „de pacificare”, care ar urma să s retragă doar după reglementarea politică a conflictului, potrivit unui comentariu al așa-numitului minister de externe din regiune. 

„Militarii ruși în Transnistria îndeplinesc misiunea exclusivă de asigurare a păcii și securității și nu există ale forțe armate decât cele de pacificare”, se arată în declarație.

Tiraspolul pretinde că nimeni nu poate lua decizii privind modificarea formatului operațiunii de menținere a păcii fără a fi luată în calcul opinia sa.

„Partea moldovenească își menține ideile revanșarde și tactica de distrugere a formatului de pacificatori care și-a demonstrat eficacitatea, cu scopul de a elimina misiunea rusă de pacificatori”, se mai spune în declarație, chiar dacă în rezoluția adoptată la ONU este menționat clar că e vorba de retragerea muniției și trupelor militare ruse, nu și de pacificatori.

Adunarea generală a ONU a adoptat vineri, 22 iunie, proiectul de rezoluție propus de Chișinău privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană a R.Moldova. Chișinăul consideră ilegală aflarea trupelor militare ruse și a muniției pe teritoriul său. Pe de altă parte, împotriva Rezoluției s-a exprimat delegația Federației Ruse, care consideră că acest document va submina procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean.

Rezoluția propusă de Republica Moldova a fost adoptată cu 64 de voturi pro și 15 împotrivă, în timp ce peste 80 de delegații s-au abținut. Proiectul Rezoluției a fost prezentat de ministrul de externe Tudor Ulianovschi care a vorbit despre istoricul problemei transnistrene, dar și despre angajamentele asumate de Federația Rusă în 1999 la Istanbul și mai târziu la Porto de a-și retrage trupele și armamentul din regiunea transnistreană. El a amintit că Rusia a întrerupt procesul de retragere a trupelor și munițiilor sale în 2004, invocând motive inacceptabile.

Împotriva rezoluției s-a pronunțat Federația Rusă, care consideră că o asemenea rezoluție va împiedica procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Grupul Operativ de Trupe Ruse reprezintă o reminiscență a fostei Armate a 14-a sovietice, implicată în războiul de pe Nistru din 1992. Federația Rusă și-a retras până în 2004 o parte din armament, tehnica militară și o parte din muniții, dar nu și-a îndeplinit pe deplin angajamentul.

Autoritățile de la Chișinău estimează că în regiunea transnistreană a Republicii Moldova sunt dislocați ilegal 1500 – 1700 de militari ruși și aproximativ 21 de mii de tone de muniții stocate în depozitele din localitatea Cobasna.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-2,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:3,09 m/s
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
4
Sun
7
Arhivă Radio Chișinău