Adunarea Generală a ONU a aprobat proiectul rezoluției privind retragerea trupelor ruse din R.Moldova
-
22 Iunie 2018 19:02
Adunarea generală a ONU a adoptat proiectul de rezoluție propus de Chișinău privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova cu 64 de voturi pentru, 15 împotrivă și 83 de abțineri.
Adunarea generală a ONU a adoptat vineri, 22 iunie, proiectul de rezoluție propus de Chișinău privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană a R.Moldova. Chișinăul consideră ilegală aflarea trupelor militare ruse și a muniției pe teritoriul său. Pe de altă parte, împotriva Rezoluției s-a exprimat delegația Federației Ruse, care consideră că acest document va submina procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean.
Rezoluția propusă de Republica Moldova a fost adoptată cu 64 de voturi pro și 15 împotrivă, în timp ce peste 80 de delegații s-au abținut. Proiectul Rezoluției a fost prezentat de ministrul de externe Tudor Ulianovschi care a vorbit despre istoricul problemei transnistrene, dar și despre angajamentele asumate de Federația Rusă în 1999 la Istanbul și mai târziu la Porto de a-și retrage trupele și armamentul din regiunea transnistreană. El a amintit că Rusia a întrerupt procesul de retragere a trupelor și munițiilor sale în 2004, invocând motive inacceptabile.
Chișinăul a invocat și faptul că prezența ilegală și anticonstituțională a trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova împiedică procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Tudor Ulianovschi a vorbit și despre trupele de pacificare ruse, menționând necesitatea transformării acestei misiuni în una civilă, sub mandat internațional.
Împotriva rezoluției s-a pronunțat Federația Rusă, care a solicitat amânarea examinării acesteia la următoarea sesiune, însă inițiativa Moscovei a fost respinsă. Reprezentantul FR la ONU, Dmitri Polianski, a menționat că proiectul Rezoluției nu este susținut de toată societatea din R.Moldova cu referire la unele declarații ale președintelui Igor Dodon. Rusia mai consideră că o asemenea rezoluție va împiedica procesul de reglementare a conflictului transnistrean.
Rezoluția adoptată astăzi la adunarea generală a ONU are însă un caracter simbolic, după cum susține și vicepremierul pentru integrare europeană Iurie Leancă, fost ministru de Externe și premier. Însă documentul este foarte important pentru Republica Moldova, a subliniat el.
Coautori ai proiectului de rezoluție propus de Chișinău sunt 10 țări inclusiv Romania, Ucraina, Polinia, Marea Britanie și statele baltice.
Grupul Operativ de Trupe Ruse reprezintă o reminiscență a fostei Armate a 14-a sovietice, implicată în războiul de pe Nistru din 1992. Federația Rusă și-a retras până în 2004 o parte din armament, tehnica militară și o parte din muniții, dar nu și-a îndeplinit pe deplin angajamentul.
Autoritățile de la Chișinău estimează că în regiunea transnistreană a Republicii Moldova sunt dislocați ilegal 1500 – 1700 de militari ruși și aproximativ 21 de mii de tone de muniții stocate în depozitele din localitatea Cobasna.