Thorbjorn Jagland despre Moldova: „Statul captiv trebuie reîntors cetățenilor săi”

  • 10 August 2015 18:01
Thorbjorn Jagland despre Moldova: „Statul captiv trebuie reîntors cetățenilor săi”

Oficialul european susține că, în pofida unor succese pe calea integrării europene din ultimii șase ani, țara „mai rămâne încă în mâna oligarhilor”, transmite IPN.

Republica Moldova riscă să devină următoarea zonă de criză din Europa, susține secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, într-un articol publicat în The New York Times(Îndepărtați Moldova de la marginea prăpastiei). 

Referindu-se la „jaful secolului”, autorul spune că „scandalul a ajuns să ilustreze incapacitatea statului de a-și proteja cetățenii”. Jagland remarcă faptul că pe acest fundal s-a redus și sprijinul extern. „Dacă autoritățile eșuează în a întreprinde tot ce este necesar pentru a restabili susținerea externă – și asta repede – țara se va confrunta cu probleme economice serioase. Programele sociale pentru categoriile sărace și vulnerabile vor fi restrânse chiar în ajunul friguroaselor luni ale iernii”, notează secretarul general al Consiliului Europei.

Pentru a evita o criză, Thorbjorn Jagland îndeamnă autoritățile din Republica Moldova să rezolve problema băncilor și să demită funcționarii corupți din instituțiile publice. Ingerința politicului în sistemul judiciar nu trebuie admis, potrivit secretatului Consiliului Europeni, iar Parlamentul trebuie să adopte de urgență proiectul legislativ care ar garanta imparțialitatea procurorilor. „Iar pentru a se demonstra că nimeni nu poate fi mai presus de lege, trebuie limitată imunitatea generală de care se bucură deputații din Parlament”, susține Thorbjorn Jagland.

Totodată, subliniază oficialul european, principalele organe anti-corupție – Centrul Național Anticorupție, Comisia Națională de Integritate și Procuratura Generală – trebuie să beneficieze de independență, cu atribuții clare și forță veritabilă. Sunt necesare și restricții serioase în domeniul finanțării partidelor pentru a reduce influența banilor mari asupra politicului.

„În ciuda multor ani plini de dezamăgire, mulți cetățeni ai Moldovei păstrează ambiții mari pentru țara lor. Ei susțin că, odată scăpată de corupție, aceasta se poate transforma. Dar mai întâi, acest stat captiv trebuie reîntors cetățenilor săi”, a concluzionat secretarul general al Consiliului Europei, fost premier și ministru de externe al Norvegiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău