Terorizați la Bacalaureat de observatorii OSCE (Adevărul)

  • 11 Iunie 2013 10:03
Terorizați la Bacalaureat de observatorii OSCE (Adevărul)

Elevii liceelor cu predare în limba română din Tighina și Tiraspol se plâng că supraveghetorii de la examene, care sunt reprezentanți ai OSCE, că au făcut exces de zel la prima probă.

Profesorii  povestesc că reprezentantul OSCE nota orice mișcare a candidaților și le făcea observație chiar și atunci când aceștia ridicau capul pentru a se uita pe fereastră. Șefii din Educație resping aceste acuzații.

Exportatorii de fructe, dependenți de Rusia, constată Adevărul. Producătorii agricoli moldoveni n-au tras învățăminte de pe urma embargoului la importul de vinuri impus de Rusia în 2006. Aproape toate fructele exportate de Republica Moldova ajung pe piața rusească. Dacă anul trecut producătorii agricoli s-au confruntat cu seceta, controalele excesive din partea Fiscului și barierele impuse de Vamă, în acest an au de înfruntat și concurența acerbă pe piața rusească, arată un studiu.

Igor Casu scrie în editorialul său de marți, 11 iunie, despre simbolurile comuniste și realități moldovene. Autorul aminteste ca pe 4 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională interzicerea simbolurilor comuniste – secera și ciocanul. Luând această decizie judecătorii Curtii au dorit să nu se certe cu Comisia de la Veneția, ori au fost sfătuiți să decidă astfel de către partidele ce i-au delegat. Editorialistul subliniază însă că există țări postcomuniste care au interzis simbolurile comuniste, Polonia fiind cazul cel mai notoriu. Deci există precedente și Moldova nu era în pericol să fie condamnată la CEDO.

Nicolae Negru de la Jurnal de Chisinau se referă la cartea lui Nicu Popescu, „Politica externă a Uniunii Europene și conflictele post-sovietice”. În opinia editorialistului, cartea  i-ar putea dezamăgi pe cititorii care cred că UE, ne va lua sub ocrotirea sa și ne va apăra de uneltirile Rusiei revanșarde a lui Putin. Cei care consideră că UE luptă din răsputeri, că ea face tot posibilul să obțină o reglementare transnistreană în folosul Republicii Moldova vor trebui să descopere că nu e chiar așa, că de fapt există mai multe centre de politică externă în UE, care concurează între ele.

Timpul scrie despre primul caz de retragere a cetățeniei române unei persoane care a redobândit-o pe baza unei solicitări frauduloase, care a declanșat reacții de bucurie în rândurile societății civile din Basarabia.  Potrivit publicației, procesul de redobândire a cetățeniei ar trebui să fie mult simplificat și accelerat. Însă examenul de limbă și, de ce nu, de istorie a românilor ar trebui să fie unul care să îi pună pe gânduri pe escrocii care profită acum de oportunitatea oferită de statul român.

Fostul procuror general, Valeriu Zubco, a rămas sărac lipit pământului, scrier Ziarul Național. Potrivit declarației de avere pentru anul 2012, acesta nu are nicio proprietate. Salariul de 156 de mii de lei obținut de fostul șef de la Procuratură și cel de 43 de mii de lei, obținut de soție, sunt singura avere a familiei Zubco, care crește doi copii. În pofida informațiilor apărute anterior în presă despre casa de milioane a lui Valeriu Zubco din str. Vâlcele, în declarația de avere a demnitarului nu e nici pomeneală de ea. Imobilul, care potrivit datelor de la „Cadastru” a fost obținut prin moștenire de procurorul general de la o rudă a acestuia, astăzi este înregistrat pe numele unui notar din Ocnița, Mariana Huzinschi, relevă Ziarul Național.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău