SUA avertizează că Rusia încearcă să submineze votul din Republica Moldova. Experți: „Această declarație este o susținere politică a Rep. Moldova care încearcă să reziste războiului hibrid declanșat de Moscova”

  • 16 Octombrie 13:43
SUA avertizează că Rusia încearcă să submineze votul din Republica Moldova. Experți: „Această declarație este o susținere politică a Rep. Moldova care încearcă să reziste războiului hibrid declanșat de Moscova”

Declarația de ieri a purtătorului de cuvânt al Casei Albe John Kirby reconfirmă faptul că Federația Rusă se implică, inclusiv financiar, în destabilizarea Republicii Moldova în context electoral, sunt de părere analiștii de la Chișinău. Totodată, această declarație reprezintă un sprijin politic pentru Republica Moldova din partea Statelor Unite, pe fundalul eforturilor Moscovei  de a submina procesele democratice și de a influența rezultatul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie, transmite Radio Chișinău.

Statele Unite confirmă implicarea Federației Ruse în destabilizarea Republicii Moldova, în special în contextul alegerilor, este de părere analistul politic Anatol Țăranu, ex-ambasador la Moscova. În opinia sa, declarația lui John Kirby evidențiază suportul politic american pentru Republica Moldova în fața războiului hibrid informațional purtat de Rusia.

„Această declarație care vine din partea oficialităților Statelor Unite, un stat care dispune de o bază informativă extrem de precisă și largă, vine încă o dată să confirme faptul că Federația Rusă se implică, inclusiv financiar, în destabilizarea Republicii Moldova, anume acum, în cadrul campaniei electorale prezidențiale și referendumului. În primul rând, această declarație este importantă prin confirmarea acestui fapt din toate informațiile de care dispun Statele Unite ale Americii, iar, pe de altă parte, această declarație este o susținere politică a Republicii Moldova, care încearcă să reziste împotriva războiului hibrid informațional, declanșat de Federația Rusă împotriva statului nostru și împotriva democrației moldovenești”, a declarat Anatol Țăranu.

Soluții „magice” pentru a fi oprită Federația Rusă din influențarea alegerilor din Republica Moldova nu există. Moscova va face tot posibilul să zădărnicească bunul mers al alegerilor din Republica Moldova, a comentat analistul Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău.

„Pentru Federația Rusă, aceste alegeri au o mare miză de ordin geo-politic, pentru că riscă să scape Republica Moldova din sfera sa de influență. Implicațiile Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova există și ar fi fost naiv să credem că nu va fi așa. Cât de eficiente sunt acțiunile statului nostru, după alegeri vom vedea, rezultatul cât de mult a fost influențat”, a spus Ion Tăbârță.

Citiți șiCasa Albă a avertizat marți că Rusia încearcă să submineze alegerile prezidențiale din Republica Moldova și integrarea sa europeană, alocând milioane de dolari pentru influențarea scrutinului și răspândirea dezinformării.

Președinta Maia Sandu a acuzat, anul trecut, încercările Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova cu scopul de a-i deturna parcursul european și de a instala la putere o guvernare pro-Moscova la Chișinău.

Kremlinul a respins acuzațiile autorităților moldovene, potrivit cărora se amestecă în viitoarele alegeri prezidențiale și în referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.

Și Uniunea Europeană a atenționat în repetate rânduri despre amestecul Moscovei în treburile interne ale Chișinăului, iar săptămâna trecută Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care condamnă ingerințele Federației Ruse în procesele electorale din Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
12,24
Cer fragmentat
Umiditate:62 %
Vint:6,17 m/s
Thu
9
Fri
7
Sat
7
Sun
8
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău