Statele Unite avertizează că Rusia încearcă să submineze votul din Republica Moldova. „Moscova a alocat milioane de dolari”

  • 16 Octombrie 08:00
Statele Unite avertizează că Rusia încearcă să submineze votul din Republica Moldova. „Moscova a alocat milioane de dolari”

Rusia încearcă să submineze alegerile prezidențiale care vor avea loc duminică în Republica Moldova și a cheltuit milioane de dolari pentru a face acest lucru, a avertizat marți Casa Albă.

Republica Moldova organizează duminică un scrutin prezidențial, precum și un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană, un moment decisiv pentru această țară ex-sovietică de 2,6 milioane de locuitori, transmite Digi24

„Rusia lucrează activ pentru a submina alegerile din Moldova și integrarea sa europeană”, a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, potrivit AFP, preluată de News.ro.

„În ultimele câteva luni, Moscova a alocat milioane de dolari pentru a influența alegerile prezidențiale din Moldova. Evaluăm că acești bani au fost direcționați către finanțarea partidelor sale preferate și către răspândirea dezinformării pe rețelele sociale, în favoarea campaniilor acestora”, a spus el.

Kirby a mai acuzat anterior Rusia că încearcă să destabilizeze Moldova, afirmând anul trecut că scopul său final este să aducă un guvern pro-Moscova la Chișinău.

Președinta pro-europeană în exercițiu, Maia Sandu, este favorita clară a scrutinului prezidențial de duminică, în fața altor 10 candidați.

Sandu și alți oficiali de rang înalt au acuzat la rândul lor Rusia că încearcă să influențeze alegerile, precum și referendumul UE.

Luni, Kremlinul a „respins categoric” acuzațiile autorităților din Moldova, potrivit cărora se amestecă în viitoarele alegeri prezidențiale din țară și în referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană. 

„Respingem categoric aceste acuzații”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Noi nu ne amestecăm în treburile interne ale altora”, a subliniat el, potrivit TASS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Thu
9
Fri
7
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Arhivă Radio Chișinău