STUDIU | Coronavirusul ar prefera un anumit tip de climat. Unde se răspândește virusul cel mai ușor

  • 26 Mai 2020 14:50
STUDIU | Coronavirusul ar prefera un anumit tip de climat. Unde se răspândește virusul cel mai ușor

Aproximativ 60% dintre cazurile confirmate de COVID-19, boala provocată de noul coronavirus, au fost înregistrate în zone în care temperatura aerului era cuprinsă între 5 și 15 grade Celsius, a constatat o echipă de cercetători din China într-un studiu citat marți de agenția Xinhua, potrivit Agerpres.

Cercetătorii de la Universitatea Lanzhou au dorit să afle mai multe informații referitoare la condițiile de mediu în care SARS-CoV-2 poate supraviețui pentru a înțelege tiparul de dispersie la nivel mondial.

Specialiștii au cercetat impactul temperaturii ambientale asupra răspândirii globale a COVID-19, conform unui articol științific ce însoțește studiul publicat recent în jurnalul științific Science of The Total Environment.

Cercetătorii au constatat că în zonele cu valori de temperatură situate între 5 și 15 grade Celsius au fost reportate 60% dintre cazurile confirmate de COVID-19. Mai mult, aproximativ 73,8% dintre cazurile confirmate erau concentrate în regiuni cu o umiditate absolută între 3 și 10 grame pe metru cub. Aceștia au avertizat însă că nu putem presupune că epidemia va înceta odată cu creșterea temperaturilor.

 „Nu ne putem baza pe presupunerea că epidemia de COVID-19 va înceta odată cu creșterea temperaturii”, a declarat Huang Zhongwei, autor principal al articolului științific.

Relația dintre numărul de cazuri de COVID-19 confirmate zilnic și condițiile meteorologice, inclusiv temperatura și umiditatea, a fost studiată pe baza datelor de la aproximativ 3,75 milioane de cazuri de COVID-19 confirmate la nivel mondial, în 185 de țări și regiuni, în perioada 21 ianuarie - 6 mai.

Răspândirea focarului de COVID-19 este afectată de mai mulți factori. Echipa de oameni de știință a investigat factorii naturali care afectează pandemia.

Constatările indică faptul că SARS-CoV-2 a părut să se răspândească spre latitudini mai înalte și sugerează că ar exista o zonă climatică optimă în care concentrația de SARS-CoV-2 a sporit în mod semnificativ în mediul ambient, inclusiv pe suprafața obiectelor.

Cercetătorii au avertizat că pandemia de COVID-19 se poate răspândi în mod ciclic, iar focarele ar putea fi recurente în orașele mari situate la latitudini medii, în toamna anului 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău