STUDIU | Aleșii locali au scăpat de închisoare pentru corupție, după ce au migrat de la un partid la altul (Revista presei)
-
28 Septembrie 2018 09:30
Revista presei - 28 septembrie 2018.
Într-o analiză IPN privind repoziționarea Partidului Democrat, jurnalistul Valeriu Vasilică scrie că această manevră reprezintă „un act corect și necesar, din punctul de vedere politic al formațiunii, dar și forțat, și nesincer, în același timp, ceea ce comportă un anumit grad de risc pentru partid, pentru alte formațiuni politice, dar și pentru societatea moldovenească în ansamblu. Manevra politică are două grupuri țintă: 1. Populația Republicii Moldova, care în perioadele electorale este o noțiune sinonimă cu „alegătorii Republicii Moldova” și 2. Partidele politice oponente și partenere, deopotrivă. Totodată, observă autorul, voit sau nevoit, PDM a contrapus noua sa orientare, „pro-Moldova”, vectorului european, cu care a mers în alegerile și alianțele de guvernare anterioare. Și aici a procedat așa pentru că nu a avut de ales, ca să nu se trezească respins sau abandonat de „însuși vectorul”.
Cotidianul consideră că prin proiectul legislativ care va oferi ofițerilor SIS salariale, locuințe și îndemnizații, regimul a decis să-i mulțumească SIS pentru răpirea profesorilor turci. „Este fără absolut niciun dubiu un gest prin care regimul recompensează Securitatea pentru supușenia de care dă dovadă, precum și un semnal că dacă vor continua în acest ritm, slugărnicia lor nu va fi trecută cu vederea. Dar acest gest absolut sfidător nu este singular, susține autorul. El se înscrie într-o serie de acțiuni care au transformat Republica Moldova într-un stat polițienesc, unde pentru recompensarea structurilor de forță se alocă sume astronomice în detrimentul altor domenii mult mai importante. Republica Moldova este singurul stat din regiune și unul dintre puținele din Europa unde bugetul alocat Poliției îl depășește pe cel destinat Armatei. Mai mult chiar, Moldova cheltuie de, 7 ori mai mult pentru Poliție și Securitate decât pentru Apărare”, citim în Cotidianul.
Aleșii locali au scăpat de închisoare pentru corupție, după ce au migrat de la un partid la altul, titrează Evenimentul Zilei care citează un studiu IDIS Viitorul. Analiza prezintă cu cifre concrete conexiunea dintre constrângerea politică aplicată unor aleși locali de a părăsi un partid pentru a merge la un altul, în timp ce faptele de corupție pentru care au fost deferiți justiției au fost stinse ulterior.
În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu vorbește despre preconizatul congres al PL, inclusiv despre posibilitatea ca Dorin Chirtoacă să devină lider al formațiunii. El a declarat că odată ce Dorin Chirtoacă a fost suspendat ilegal din funcția de Primar general și nu mai are atât de mare și multă responsabilitate, Congresul urmează să decide în acest sens.
Ziarul de Gardă publică un fotoreportaj despre cum alegătorii deputaților strâng porumbul. În timp ce aleșii poporului încep ședința Parlamentului la ora 10, în sate, alegătorii deputaților sunt la muncă mult mai devreme, pe la ora 5 dimineața. Pe de altă parte, în timp ce munca unui deputat din Legislativ este remunerată cu cel puțin nouă mii de lei pe lună, țăranii, adesea, nu sunt răsplătiți deloc, roadele câmpului fiind singura lor posibilitate de a supraviețui, în condițiile lipsei locurilor de muncă, în special în zonele rurale, comentează Ziarul de Gardă.