Spania: Tribunalul confirmă interzicerea referendumului din Catalonia

  • 25 Februarie 2015 18:45
Spania: Tribunalul confirmă interzicerea referendumului din Catalonia

Tribunalul Constituțional din Spania a confirmat că referendumurile privind autodeterminarea nu pot fi organizate la nivel regional, întărind astfel o decizie de suspendare luată în septembrie referitoare la o consultare populară în Catalonia, relatează Agerpres.În hotărârea sa, Tribunalul Constituțional consideră ilegale o lege catalană din 26 septembrie 2014…

Tribunalul Constituțional din Spania a confirmat că referendumurile privind autodeterminarea nu pot fi organizate la nivel regional, întărind astfel o decizie de suspendare luată în septembrie referitoare la o consultare populară în Catalonia, relatează Agerpres.

În hotărârea sa, Tribunalul Constituțional consideră ilegale o lege catalană din 26 septembrie 2014 destinată reglementării acestor consultări și decretul din 27 septembrie ce prevede organizarea unei consultări privind independența Cataloniei, regiune din nord-est ce reprezintă o cincime din PIB-ul Spaniei.
Consultarea fusese ''suspendată'' pe 29 septembrie de către Tribunal, sesizat de către guvernul central spaniol, în așteptarea examinării pe fond a legii catalane.

Suspendarea antrena de fapt interzicerea consultării. Șeful executivului catalan, Artur Mas, care refuza să renunțe la proiectul său în contextul în care el a anunțat de la finele anului 2013 ''referendumul'' pentru data de 9 noiembrie 2014, a decis să organizeze un vot simbolic, fără un recensământ electoral.
Mas, un naționalist de centru-dreapta, preciza că o astfel de consultare le-ar permite catalanilor să se exprime, chiar fără valoare legală.

Aproape 2,3 milioane de catalani au participat în cele din urmă, iar 1,9 milioane s-au pronunțat pentru independența regiunii, dintr-un potențial corp electoral estimat la 6,3 milioane de persoane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău