Sorin Ioniță: În R.Moldova s-a spart un buboi care e puțin mai greu de înțeles pentru publicul din România (Revista presei)
-
14 Iunie 2019 10:19
Comentatorul Sorin Ioniță, de la Expert Forum din România explică la RFI situația din Republica Moldova. ”S-a spart un buboi care e puțin mai greu de înțeles pentru publicul din România. Republica Moldova era condusă de o gașcă profund coruptă și sprijinită de la București, care săptămâna asta a rămas fără orice alt sprijin internațional. Faptul că și Europa și Statele Unite și Rusia și-au retras sprijinul pentru regimul unipersonal al lui Plahotniuc și numai București a rămas în offside, este o chestie destul de... extraordinară. Acum este o bătălie pe viață și pe moarte, pentru că mafioții încolțiți se bat până în pânzele albe. Ei nu mai au niciun fel de refugiu, nu pot fugi nici în vest, nici Uniunea Europeană, nici în Elevția, nici în Statele Unite, dar nici în partea cealaltă, spre est, pentru că există dosar penal la Moscova”, comentează Sorin Ioniță.
Pe de altă parte, editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru, crede că România trebuia să acționeze mai devreme. Potrivit lui, în urma întrevederii care ar urma să aibă loc între liderii UE, România ar trebui să propună o abordare care să nu permită consolidarea Rusiei în regiune și punerea în pericol a parcursului european al R. Moldova. „Cred că vor fi puse pe masa de discuții, probabil, anumite date despre implicarea Rusiei, mai larg decât își imagina UE, Berlinul sau comisarul Hahn. Așa cum se vede din dezvăluirile prezentate de PD, Rusia profita de această solicitare din partea Occidentului să participe la apropierea „ACUM” de PSRM, dar ea, de fapt, urmărea să obțină federalizarea R. Moldova, anularea legii antipropagandă și revizuirea Acordului de Asociere”, a opinat Nicolae Negru.
Cotidianul publică ”Cele 10 greșeli fatale ale lui Plahotniuc sau Cronica unei morți anunțate”. Autorul, Alex Cozer, începe cu data de 31 mai, când ”Vladimir Plahotniuc apare în spațiul public după aproape 2 luni de absență, perioadă care a trezit tot felul de supoziții despre soarta celui care a avut în proprietatea sa un stat și pe care, în urma unei serii de gafe uriașe, l-a pierdut în decurs de doar câteva zile”. Sunt amintite evenimentele din 7,8 și 9 iunie. Cotidianul mai scrie că o alianță PSRM-PDM era inacceptabilă pentru socialiști și pentru ruși, deoarece aceasta ”ar fi însemnat canibalizarea socialiștilor de către Plahotniuc. Cel mai probabil Dodon ajungea la pușcărie în următoarele luni, iar Plahotniuc, din postura de premier, ar fi putut deveni chiar președinte în alegerile din 2019”.
Ziarul de Gardă publică o ”Cronică a „dezoligarhizării” și trece în revistă evenimentele de la sfârșitul săptămânii trecute. ”Weekend-ul din 7-9 iunie 2019 ar putea constitui una dintre cele mai importante perioade din istoria R. Moldova. Șirul evenimentelor a început cu deciziile Curții Constituționale, criticate de juriști și de o majoritate parlamentară formată de PSRM și Blocul ACUM, și s-a terminat cu un comunicat de presă emis de Uniunea Europeană, care își arată disponibilitatea de a colabora cu „Guvernul legitim ales la Chișinău”.
Și Publika TV face o retrospectivă a evenimentelor, intitulată ”Vinerea neagră în Moldova SAU cum a fost creată Alianța lui Kozak ACUM – PSRM”, despre care afirmă că ”în spatele acestei coaliții stă Federația Rusă” și că cele două formațiuni s-ar fi aliat ”după ce Vlad Plahotniuc a respins planul de federalizare a Republicii Moldova, propus de Igor Dodon”.
Analistul politic Igor Volnițchi a declarat la TVR Moldova că era de așteptat ca cei care reprezintă coaliția PSRM-ACUM vor trebui să scoată oamenii în stradă ca să demonstreze că au și ei susținere populară, iar un alt analist, Corneliu Ciurea, a reiterat poziția PDM, subliniind că Guvernul Sandu are ”probleme de legalitate, dorește să compenseze lipsa legalității prin legitimitate”
Portalul Anticorupție.md notează că publicația amenicană „Washington Post” susține că administrația Trump nu trebuie să se lase înșelată de tacticile folosite de oligarhul Vladimir Plahotniuc pentru a convinge autoritățile americane de faptul că este prooccidental. Este vorba de deciziile luate de Pavel Filip de a aproba vinderea unei părți de teren al fostului Stadion Republican Ambasadei SUA și mutarea Ambasadei Republicii Moldova în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
Europa Liberă publică un interviu cu premierul Maia Sandu, care afirmă că ”Trebuie să asigurăm transferul pașnic de putere, în rest procesul e ireversibil” ”Votul pentru președintele Parlamentului, votul pentru Guvern este unul absolut legal și, respectiv, avem un Guvern care trebuie lăsat să intre în funcție și să preia de la Partidul Democrat conducerea țării. Avem o situație în care regimul refuză să plece, chiar dacă înțelege că argumentele sunt neserioase (…). Cel mai important acum este să reușim să-i convingem noi, cetățenii, pe cale pașnică, dar și partenerii de dezvoltare ai țării, partenerii noștri internaționali să plece, să asigure transferarea pașnică a puterii și să devină opoziție, iar noi ne obligăm să le respectăm drepturile de opoziție”, a declarat Maia Sandu.
Moldova.org scrie că regizorul Eugen Damaschin, autorul lungmetrajului „Beautiful corruption”, a decis să publice, de astăzi, online filmul său de debut care descrie corupția din Republica Moldova. ”Scoatem filmul acum pentru că situația din țara noastră are nevoie de un impuls, în special de un impuls moral”, a anunțat acesta.