Șor și Dodon, față în față în competiția pentru fotoliul de bașcan (Revista presei)

  • 01 Mai 2023 10:01
Șor și Dodon, față în față în competiția pentru fotoliul de bașcan (Revista presei)

Șor și Dodon, față în față în competiția pentru fotoliul de bașcan, titrează Anticorupție.md. Evghenia Guțul și Grigorii Uzun sunt candidații la funcția de bașcan care au acumulat cele mai multe voturi din partea locuitorilor autonomiei, la alegerile desfășurate duminică, 30 aprilie.

Cei doi se vot întâlni față în față în al doilea tur al scrutinului. Conform rezultatelor preliminare ale alegerilor pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, susținută de partidul Șor, și Grigorii Uzun, candidatul PSRM, au acumulat dele mai multe sufragii. Anticoruptie.md a prezentat profilul celor opt candidați la fotoliul de guvernator al regiunii, dar și mesajele pe care le-au promovat în campanie.

Ziarul de Gardă scrie că peste 57 de mii de locuitori cu drept de vot din UTA Găgăuzia (57,8%) s-au prezentat duminică, 30 aprilie, la urnele de vot, pentru a-și alege bașcanul, arată datele ​Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei. În cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei au participat opt candidați: Nicolai Dudoglo, Grigori Uzun, Mihail Formuzal, Victor Petrov, Dmitri Croitor, Serghei Cernev, Evghenia Guțul și Serghei Cimpoieș.

DW se întreabă dacă Moldova este  inamicul Rusiei? Pentru responsabilii ruși, enervați și uluiți, că o mică republică din sud-vestul fostei Uniuni Sovietice și-a descoperit demnitatea, nu e o întrebare. E o afirmație, scrie Vitalie Ciobanu. Editorialistul constată că de când a început agresiunea rusească în Ucraina, Republica Moldova și-a accelerat desprinderea de „lumea rusă”. A făcut în premieră pași importanți spre a-și dobândi independența energetică. Își întărește armata națională, încearcă să iasă din capcana „neutralității” impusă de Rusia. Își ajustează cadrul legal la normele europene. Anulează acorduri CSI, oprește finanțarea unui post TV al acestei comunități controlate de Moscova, post făcut să propage ideologia și modul rusesc de viață. Moldova își dezvoltă infrastructura localităților. Iar autonomia Găgăuză a profitat din plin de granturi românești și europene pentru a se dezvolta, doar că propaganda Kremlinului, clișeele, inerția comportamentală sunt mai puternice decât a reușit până acum guvernarea de la Chișinău să transmită spre cunoștință găgăuzilor, mai ales când ai în teritoriu brigăzi de agitație socialist-comuniste, care incită românofobia și dispozițiile antioccidentale, iar războiul din Ucraina nu există. Nu există ca temă electorală la Comrat, nu există în preocupările populației din regiune, costată DW. Potrivit publicației, spre deosebire de Transnistria separatistă, Autonomia Găgăuză face parte din structura Republicii Moldova controlată constituțional iar acest statut legal oferă Rusiei posibilitatea de a se infiltra, de a pune la cale diversiuni care să conducă la răzmerițe, la gesturi de nesupunere civică. Vine luna mai cu întreaga ei scenografie simbolică și emotivă. Va căuta și „frăția de Colorado” să bată din tobe, să-și scuture tuiurile. Autoritățile și cetățenii vor trebui să fie mai vigilenți ca niciodată, conchide Vitalie Ciobanu în DW.

NewsMaker dă detalii astăzi despre extrădarea lui  Cristian Rizea din Moldova. Pe rețelele de socializare a fost publicat un document pe baza căruia ar fi fost extrădat din Republica Moldova ex-deputatul român Cristian Rizea. Potrivit actului, Rizea ar fi pregătit și desfășurat „acțiuni îndreptate spre schimbarea prin violență a regimului constituțional, subminarea sau suprimarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a țării”.  Totodată, se precizează în documentul publicat, că „menționatul încalcă în mod flagrant și sistematic prevederile Codului contravențional, prezentând pericol pentru ordinea și securitatea publică”. „În același timp, în privința acestuia sunt inițiate mai multe acțiuni civile pentru imixtiunea în viața personală a persoanelor și lezarea onoarei, demnității și reputației profesionale”, se mai arată în documentul care ar fi fost semnat de directorul Inspectoratului General pentru Migrație Mihail Vodă.

MoldStreet scrie astăzi despre impactul crizei cerealelor ucrainene. Potrivit portalului,  în Republica  Moldova grâul și porumbul s-au ieftinit de aproape două ori. Iar în contextul scăderii prețurilor la cereale și oleaginoase, agricultorii din Republica Moldova se confruntă cu  • Reducerea veniturilor:  • Dificultăți în obținerea finanțării • Presiune asupra prețurilor de arendă a terenurilor• Concurență mai mare: • Reducerea interesului pentru agricultură.  Un efect pozitiv ar fi faptul că, în sfârșit, poate că agricultorii, dar și statul vor atrage o atenție mai mare pentru dezvoltarea producției agricole cu valoare adăugată mare, dar și la dezvoltarea sectorului zootehnic. Deocamdată, însă, scrie MoldStreet,  agricultorilor din Republica Moldova le lipsește o viziune clară de tratare a stării în care se află.

Pacea chineză în Ucraina, este titlul editorialului lui Nicolae Negru din Ziarul Național. În opinia publicistului unul din cele mai comentate evenimente în presa internațională de săptămâna trecută a fost discuția telefonică îndelungată dintre Xi Jinping și Volodimir Zelenski. Inițiativa președintelui chinez este văzută ca o încercare de a îndepărta efectele negative ale remarcii făcute de Ambasadorul Chinei în Franța, Lu Shaye, referitoare la suveranitatea viciată a statelor post-sovietice. Xi i-a promis lui Zelenski că țara sa, „ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, ca putere mare și responsabilă, nu va privi pasiv la războiul din Ucraina, nu va turna gaz peste foc și, cu atât mai mult, nu va profita de situație în scopuri personale”. După Nicolae Negru, Xi nu îl va presa pe Putin să-și retragă trupele din Ucraina, de unde se deduce că înfrângerea Rusiei nu este în interesul Beijingului, un război cât mai îndelungat o va slăbi și mai mult, o va face și mai dependentă față de China. Deocamdată, implicarea Chinei pare să fie doar o chestiune de imagine, de reputație, șifonată de declarația lui Lu Shaye. Pentru a se ajunge la pace adevărată, Rusia trebuie învinsă în război sau convinsă să-și retragă armata de pe teritoriul ucrainean. Restul sunt vorbe în folosul lui Putin care comite crime de război și genocid în Ucraina, concluzionează Ziarul Național.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Fri
2
Sat
7
Sun
8
Mon
9
Tue
5
Arhivă Radio Chișinău