Secretarul General al NATO: „Cu armata rusă staționată în stânga Nistrului ilegal, încă înainte de izbucnirea războiului în Ucraina, riscurile pentru R. Moldova sunt destul de mari”

  • 04 Martie 2022 16:16
Secretarul General al NATO: „Cu armata rusă staționată în stânga Nistrului ilegal, încă înainte de izbucnirea războiului în Ucraina, riscurile pentru R. Moldova sunt destul de mari”

Cu armata rusă staționată în stânga Nistrului ilegal, încă înainte de izbucnirea războiului în Ucraina, riscurile pentru Republica Moldova sunt destul de mari, a apreciat Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă.

El a vorbit despre riscurile de securitate pentru Bosnia și Georgia. Întrebat de jurnalista Natalia Drozdiak dacă vede un posibil risc de invazie în Republica Moldova, Secretarul General al NATO a răspuns: „Acestea sunt țări diferite și comportă diferite riscuri și provocări. Ce au însă în comun este că am văzut Rusia care își folosește forța în încercarea de a le intimida parțial prin subminare și interferența în procesele politice interne sau prin invazie militară. Georgia a fost invadată  de către Rusia care are controlul unei părți a acestei țări - Abhazia și Osetia de Sud. În Moldova, în Transnistria, care este parte a Rep. Moldova, sunt trupe ruse fără consimțământul guvernului.  Mai apoi în Bosnia și Herțegovina vedem că există o situație foarte fragilă și instabilă. Așa că încă înainte de invazia Ucrainei de către Rusia aceste țări au întâmpinat provocări serioase în parte provocate de  Rusia. Riscul (unei invazii n.r.) a crescut și prin urmare trebuie să intensificăm suportul și avem nevoie de discuții serioase la nivelul NATO despre cum putem să le fortificăm în fața invaziei ruse”, a comentat Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Pe de altă parte, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, la o conferință de presă miercuri, 2 martie, din cadrul vizitei de la Chișinău, a spus că în acest moment oficialii europeni nu cred că există un risc ca războiul în sine să se extindă și pe teritoriul Republicii Moldova. Însă, potrivit oficialului european, există în continuare riscuri, precum ar fi cele de dezinformare.

„Este evident că va aflați din punct de vedere geografic cu adevărat vă aflați în centrul acțiunii, vă ciocniți cu fluxul de migranți, aici auziți exploziile. Este un motiv de îngrijorare pentru toți. O insecuritate la frontieră îngrijorează mereu. Nu credem că există un risc ca războiul în sine să se extindă asupra teritoriului dumneavoastră. Există motive de îngrijorare în ceea ce ține de dezinformare. Cel mai mult această îngrijorare acum e legată de fluxul de refugiați și stabilitatea la frontiere”, a declarat Josep Borrell.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău