Secretele lui Igor Dodon (Revista presei)
-
20 Octombrie 2016 09:54
Revista presei din 20 octombrie 2016
Ziarului de Gardă, dezvăluie secretele lui Igor Dodon, candidatul cu numărul 8 în buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie. Aflați cu ce bunuri și „amici” s-a ales politicianul care cochetează deja de 20 de ani cu funcțiile publice. Ziarul mai publică detalii despre averea Silviei Radu, cel mai bogat candidat, dar și Maia Laguta – cel mai sărac. Ziarul de Gardă mai scrie despre cum vă puteți proteja de trucurile manipulatorilor și ce au să ne spună candidații care vor lupta la scrutinul din 30 octombrie.
Junrnal.md scrie că alegerile prezidențiale din 30 octombrie vor fi monitorizate inclusiv de o misiune a Parlamentului European. Anunțul a fost făcut de către europarlamentarul Siegfried Mureșan, care spune că a avut o discuție cu Maia Sandu, candidatul unic al forțelor antioligarhice, care afirmă că există un risc enorm ca scrutinul să fie fraudat. „. Doamna Maia Sandu m-a alertat cu privire la riscul major ca aceste alegeri să fie fraudate”, a declarat Mureșan, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
EVZ publică o investigație a RISE Moldova despre cine sunt consilierii din umbră a lui Dodon și ce afaceri au? Doi dintre consilierii din umbră ai candidatului Igor Dodon, care îl însoțesc în special atunci când merge la Moscova, sunt Vadim Ciubara și Alexandru Dodon. Primul este un afacerist conectat la „Operațiunea rusească Bahamas”. Al doilea este fratele lui Igor Dodon, implicat în afaceri cu dezinfectanți pentru spitale. Vadim Ciubara are 36 de ani și este originar din Bălți. În 2013, a devenit asociat unic al companiei de consultanță Perfect Deal SRL cu sediul la București. În Rusia, Ciubara este proprietarul Media Invest Service. Această companie este acționar unic al Telesistem TV SRL, înregistrată în Republica Moldova. Cea din urmă societate este proprietara postului de televiziune Accent TV, al cărui beneficiar este Vadim Ciubara. Alexandru Dodon are 40 de ani și este cu un an mai mic decât fratele său, Igor. Potrivit Registrului de stat al actelor juridice, în 2006, când Igor Dodon a fost numit ministru al economiei, fratele său deținea funcția de consultant al Direcției sanitar-veterinare din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei.
Adevărul comenează rezultatele unui sondaj recent care arată că 34% din cetățenii Republicii Moldova s-au pronunțat în favoarea unirii cu România. Ziarul remarcă însă o altă cifră și anume, 51% din cetățenii Republicii Moldova se pronunță în favoarea integrării în Uniunea Euroasiatică. „Stataliștii” și rusofonii, împreună, ar sublinia cu satisfacție această orientare, arătând că, de fapt, „poporul” nu dorește ca Basarabia să meargă pe calea integrării europene. Și că, de fapt, românii și basarabenii nici nu sunt unul și același popor, cât timp, iată, România este ferm ancorată în lumea euro-atlantică, în timp ce „poporul” basarabean se vrea în cea euroasiatică.
Ziarul subliniază că acești 51% din cetățeni nu par deloc a înțelege că se pronunță în favoarea integrării într-o ficțiune! Deoarece, în timp ce Uniunea Europeană — cu toate crizele ei — este o realitate care funcționează concret, pentru toate statele membre, Uniunea Euroasiatică este, deocamdată, doar o ficțiune.