Se dă startul luptei pentru locurile la universități (Adevărul)
-
15 Iulie 2013 08:42
REVISTA PRESEI DIN 15 IULIE
Se dă startul luptei pentru locurile la universități, titrează Adevărul. Candidații la studii superioare se vor bate pentru cele peste 6.700 de locuri fără taxă în instituțiile din Republica Moldova, dar își pot încerca norocul și la admiterea peste Prut, statul român oferind pentru basarabeni 3.300 de locuri în universități.
Adevărul mai scrie că întreprinderile din Republica Moldova au posibilitatea să-și micșoreze consumul de energie grație unui program finanțat de Uniunea Europeană, La fabrica de confecții Ionel - cel mai mare producător de haine din Republica Moldova - ferestrele vechi din lemn au fost înlocuite, a fost instalat un nou cazan de abur, s-a cumpărat echipament modern și au fost schimbate lămpile. Aceste inovații au redus consumul de energie, dar și au mărit productivitatea.
Adevărul dedică un articol și despre problemele autorităților locale. Cine se opune autonomiei locale – un comentariu semnat de Mihai Roșcovan.
Același cotidian scrie și despre sarabandă de decizii din Parlament. Agitația de vineri din Legislativ, cu zeci de legi votate în galop și acuzații interminabile, rezumă activitatea aleșilor poporului din sesiunea primăvară-vară 2013, susțin analiștii în Adevărul.
Deputatul Sergiu Sârbu, care în luna decembrie a părăsit Partidul Comuniștilor, a aderat vineri la Partidul Democrat, scrie Timpul.
Ziarul Expresul scrie despre rezultatele examenelor de BAC în regiunea Ung heni – Nisp oreni – Călărași. Anul acesta, la Ung heni, au susținut examenele de bacalaureat 798 candidați. 277 dintre ei s-au ales cu note negative. La Nispor eni, în cele două centre de bacalaureat, au susținut examenele 330 elevi. 80 la sută dintre absolvenți au susținut examenele de Bacalaureat. La Călărași, au susținut Bac-ul 430 elevi, dintre care 30 au rămas restanțieri.
Expresul mai publică un reportaj din satul DRUJBA, de pe valea Culei. A apărut pe harta raionului Ung heni cu exact 40 de ani în urmă și poartă un nume rusesc. „Cândva, aici au locuit trei persoane vorbitoare de limba rusă. Doar trei! Și ele au plecat în Rusia. Noi însă am rămas cu Drujba”, spune un localnic. Cum se numesc locuitorii satului?- o întrebare la care nu a putut răspunde primarul satului Drujba.