Săptămâna într-o oră din 8 martie 2019
-
11 Martie 2019 15:20
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
*
Rezultatele alegerilor din 24 februarie, confirmate
Comisia Electorală Centrală (CEC) a transmis luni, 4 martie a.c., Curții Constituționale (CCM) rezultatele finale ale scrutinului parlamentar din 24 februarie, iar sâmbătă, 9 martie a.c., Înalta Curte le-a confirmat printr-un aviz și a validat mandatele celor 101 deputați aleși, dintre care 35 vor fi din partea PSRM, 30 – de la PDM, 26 – de la Blocul ACUM, 7 – de la Partidul Șor și 3 independenți. Tot sâmbătă, CCM a decis că numerotarea legislaturilor trebuie să înceapă din 1990 când a fost ales în mod democratic primul parlament al Republicii Moldova. Astfel, Parlamentul ales în urma alegerilor din 24 februarie 2019 va fi de legislatura a X-a.
**
Blocul ACUM a cerut invalidarea alegerilor în 5 circumscripții
Blocul electoral ACUM a publicat miercuri, 6 martie a.c., pe pagina sa web un raport cu privire la fraudele electorale din cadrul scrutinului. Liderii Blocului au anunțat cu o zi înainte în cadrul unei conferințe de presă că alegerile n-au fost nici libere și nici corecte. Ei au cerut invalidarea alegerilor în cinci circumscripții uninominale, în cele destinate alegătorilor din stânga Nistrului, în cea de la Râșcani unde candidata formațiunii a fost scoasă din cursă cu o zi înainte de scrutin, dar și la Nisporeni și Orhei, acolo unde au candidat liderul PDM Vlad Plahotniuc și președintele Partidului Șor Ilan Șor. CCM a respins contestațiile depuse de Blocul ACUM.
**
Scenarii pentru alianțe de guvernare
La aproape două săptămâni după alegerile parlamentare din R. Moldova, partidele ce vor fi reprezentate în viitorul Legislativ, încă nu au inițiat negocieri, cel puțin oficial, în vederea formării unei coaliții de guvernare, iar politicienii de la Chișinău continuă să prezinte opinii diferite pe marginea acestui subiect. Partidul Democrat cheamă în continuare Blocul ACUM la negocieri, președintele Igor Dodon crede că ar trebuie să fie o coaliție dintre Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM, în timp ce experții susțin că mai degrabă PDM și PSRM ar putea ajunge la un consens. În aceste condiții, unii experți nu exclud posibilitatea unor alegeri anticipate.
**
Alegerile din R. Moldova, subiect de discuție în Parlamentul European
Scrutinul parlamentar din Republica Moldova a fost subiect de discuție luni, 4 martie a.c., în Parlamentul European, la Comisia pentru afaceri externe, cu prilejul examinării raportului misiunii de observare a alegerilor. Deși europarlamentarii au spus că alegerile au fost competitive, totuși ei au atras atenția supra multor nereguli. Unii parlamentari consideră că alegerile s-au desfășurat corect, în timp ce alții cred că autoritățile de la Chișinău ar trebui sancționate pentru modul în care a avut loc scrutinul.
**
Expert Grup: unele acțiuni electorale comportă riscuri pentru economie
Centrul Expert Grup a prezentat săptămâna aceasta o analiză în care se arată mai multe promisiuni făcute în campania electorală pentru alegerile parlamentare ar comporta o serie de riscuri pentru economie și bugetul național. Autorii se referă, în special, la 5 acțiuni, între care programele „Prima casa 1, 2 și 3”, acordarea suportului unic pentru beneficiarii de pensii, majorările de salarii în sectorul bugetar și reforma fiscală, inițiate de Partidul Democrat, precum și la scutirea temporară de plata taxelor vamale a unor produse moldovenești pe piața rusă – o acțiune cu caracter populist a lui Igor Dodon. Potrivit experților, acestea au fost promovate în afara cadrului de planificare strategică a Executivului, iar implementarea lor nu va avea efecte durabile și vor crea dezechilibre fiscale ce s-ar putea solda cu majorări ale unor taxe și impozite.
**
O nouă inițiativă cu caracter secesionist la Comrat
Adunarea Populară de la Comrat a propus spre consultări un proiect de modificare a Constituției care i-ar permite regiuni autonome să-și proclame independența în cazul în care în Republica Moldova își pierde statalitatea. De asemenea, proiectul propune și majorarea competențelor de autoadministrare a acestei regiuni autonome. Asemenea inițiative apar periodic la Comrat, iar experții califică proiectul drept o nouă provocare din partea Rusiei.