Săptămâna într-o oră din 7 octombrie 2016
-
07 Octombrie 2016 22:39
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
Comisia Electorală Centrală a înregistrat joi patru candidați la funcția de președinte și a respins dosarele altor patru pretendenți. Cererile depuse de Ion Dron, Roman Mihăieș, Vasile Tarlev și Vitalia Pavlicenco au fost respinse din motiv că aceștia nu au prezentat numărul necesar de semnături valide în listele de subscripție. Totodată CEC i-a înregistrat pe Ana Guțu, Maia Laguta, Valeriu Ghilețchi și Silvia Radu, astfel că la alegerile prezidențiale din 30 octombrie vor participa 12 concurenți electorali. Ceilalți opt candidați, înregistrați săptămâna trecută, sunt Marian Lupu, Mihai Ghimpu, Iurie Leancă, Andrei Năstase, Dumitru Ciubașenco, Inna Popenco, Maia Sandu și Igor Dodon.
***
Între timp, în cursul acestei săptămâni au fost făcute publice nu mai puțin de trei sondaje de opinie în context electoral, iar unul dintre acestea, cel realizat de Institutul Republican Internațional (IRI) prezintă interes în special pentru Maia Sandu și Andrei Năstase care îl agreează ca unul din instrumentele de identificare a candidatului comun la alegeri. Cei doi ar acumula același număr de voturi (13%) în primul tur al scrutinului prezidențial din 30 octombrie, potrivit sondajului dat publicității, miercuri. Marian Lupu (12%) se află la doar un procent în spatele celor doi, iar Igor Dodon (30%) se menține primul în top la o distanță confortabilă de urmăritorii săi.
***
Igor Dodon este favoritul scrutinului din 30 octombrie și potrivit unui sondaj de opinie prezentat vineri de Asociația Sociologilor și Demografilor. Candidatul PSRM este cotat cu 40,2% în intențiile de vot. El este urmat de liderul Partidului Platforma ”DA”, Andrei Năstase cu 14, 9%, președintele PD, Marian Lupu – cu 14% și de liderul PAS, Maia Sandu pentru care ar vota 12 la sută dintre alegători. Cei patru sunt urmați de liderul PPEM Iurie Leancă – 8,1%, candidatul formațiunii Partidul Nostru, Dumitru Ciubașenco – 4,5% și liderul PL, Mihai Ghimpu – cu 1,1%.
***
Mai multe grupuri de inițiativă care au colectat semnături în favoarea candidaților la președinție au utilizat resursele administrative și le-au oferit cetățenilor cadouri în bani și bunuri, potrivit unui raport de monitorizare prezentat joi de Promo-Lex. Observatorii Promo-LEX au constatat că în favoarea unor concurenți, în special din partea partidelor parlamentare, au fost implicați funcționarii din sate și raioane, astfel fiind utilizate resursele administrative. În cadrul întâlnirilor cu alegătorii și la sărbătorile de hram în unele localități, reprezentanții candidaților le-au dat oamenilor cadouri în bani, televizoare, prosoape și alte bunuri, a menționat Pavel Postică, șeful misiunii de monitorizare.
***
La 20 noiembrie în Găgăuzia vor avea loc alegerile pentru Adunarea Populară, astfel încât campania electorală din regiune are loc în paralel cu cea pentru prezidențiale. Organizația neguvernamentală ”Piligrim Demo”, care va monitoriza modul de desfășurare a scrutinului regional, atrage atenția asupra faptului că există o ruptură între viața social-politică din regiune și cea de la Chișinău și îi îndeamnă pe toți candidații să nu transmită mesaje de scindare socială.
***
Și în stânga Nistrului vor avea loc alegeri pe 11 decembrie. Zece pretendenți s-au înscris în cursa pentru ocuparea funcției de lider al regiunii separatiste, iar experții din regiune îi cotează cu cele mai mari șanse pe actualul așa-zis ”președinte” Evgheni Șevciuk și pe șeful legislativului local Vadim Krasnoselski. În același timp, experții de la Chișinău consideră că indiferent cine va câștiga alegerile, Transnistria rămâne ancorată în zona intereselor ruse și nu ne putem aștepta la o impulsionare a reglementării conflictului transnistrean.
***
Moțiunea de cenzură inițiată de opoziție împotriva Guvernului Filip după asumarea răspunderii pentru un pachet de legi cu caracter financiar a picat din lipsă de cvorum, la ședința de luni a Parlamentului prezentându-se doar 47 de deputați. Opoziția a criticat modul de organizare a ședinței, care a fost decisă ad-hoc, în dimineața zilei și consideră că majoritatea parlamentară a procedat ilegal. În același timp, în fața Parlamentului a avut loc o acțiune de protest împotriva Guvernului și a majorității parlamentare.
***
Banca Mondială a revizuit prognoza de creștere economică a Republicii Moldova la 2%, față de 0,5%, cât anticipa anterior, dar economia națională va rămâne una fragilă și în 2016. Lipsa finanțării externe, deficitul bugetar, scăderea remitențelor, rata mare a șomajului și nivelul încă înalt al sărăciei vor constitui provocări pe care actuala guvernare va trebui să le depășească pentru a evita o posibilă recesiune. Aceasta este Prognoza Economică Actualizată pentru R. Moldova, lansată luni de reprezentanța Băncii Mondiale la Chișinău.