Săptămâna într-o oră din 29 noiembrie 2019
-
29 Noiembrie 2019 18:08
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
*
Alexandr Stoianoglo, la șefia Procuraturii Generale
Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat joi, 28 noiembrie, pe fostul deputat democrat Alexandr Stoianoglo pentru funcția de procuror general în urma probei interviurilor cu cei patru candidați. Alexandr Stoianoglo a obținut 74,22 de puncte, urmat de Vladislav Gribincea cu 67,45. Pe locurile trei și patru s-au clasat Veaceslav Soltan cu 59,73 de puncte și Oleg Crâșmaru cu 57,84. Vineri, 29 noiembrie, președintele Igor Dodon a semnat decretul privind numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general și l-a prezentat funcționarilor din cadrul instituției. Fostul premier Maia Sandu a declarat la TVR Moldova că nu este surprinsă de selectarea lui Alexandr Stoianoglo pentru funcția de Procuror General și susține că totul a fost un târg între PSRM și PDM.
**
Chiril Moțpan, despre lista interceptărilor telefonice
Președintele Comisiei parlamentare pentru Securitate Națională, Chiril Moțpan, a solicitat în cursul acestei săptămâni Procuraturii Generale să investigheze lista interceptărilor telefonice care îi vizează pe mai mulți jurnaliști, politicieni și membri ai unor organizații neguvernamentale care au fost filați de SIS și MAI. El a declarat marți, 26 noiembrie, în cadrul unui briefing, că dezvăluirile sale fac referire la perioada 2017 și 2019, iar de interceptări s-ar face responsabil Serviciul de Informații și Securitate, cu toate că instituția a emis un comunicat prin care cataloghează învinuirile drept speculații. De asemenea, Chiril Moțpan a menționat că fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, ar avea dublă identitate, fără să-i dezvăluie numele. În presă, s-a scris că a doua identitate a fostului democrat, ar fi Victor Novak.
**
O nouă ședință sub președinția lui Igor Dodon
Președintele Igor Dodon, șefa Legislativului Zinaida Greceanîi și premierul Ion Chicu au avut luni, 25 noiembrie, a doua ședință comună, după modelul ședințelor de marți pe care le avea fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Spre deosebire de întrunirea din săptămâna precedentă, de această dată cu declarații de presă a venit premierul Ion Chicu. Sâmbăta trecută, Igor Dodon a avut o ședință-maraton de peste șase ore cu miniștri din noul guvern și primarul capitalei Ion Ceban. Aceste șședințe convocate de Igor Dodon depășesc normele constituționale privind împuternicirile șefului statului, comentează unii experți. Ei atrag atenția la similitudinea tot mai mare dintre comportamentul lui Igor Dodon și cel al unor lideri autoritari din țări precum Rusia sau Belarus.
**
Proiectul bugetului pentru 2020, aprobat de Guvern
Guvernul a aprobat miercuri, 27 noiembrie, proiectul bugetului de stat pentru anul viitor care prevede venituri de 44 de miliarde de lei și cheltuieli de 51,5 miliarde. În aceeași ședință, cabinetul Chicu a aprobat proiectul bugetului asigurărilor sociale, precum și cel al politicii fiscale și vamale. Principalele obiective ale bugetului pentru 2020 sunt investițiile în infrastructură și proiectele sociale, susține Guvernul. Ministrul finanțelor, Sergiu Pușcuța, afirmă că deficitul bugetar de 7,5 miliarde de lei, prevăzut în proiectul legii bugetului, va fi acoperit atât din resurse interne, cât și din finanțări de peste hotare. Ministrul finanțelor susține că la elaborarea bugetelor s-a luat ca bază creșterea planificată a Produsului Intern Brut de 3,8%.
**
Puncte comune moldo-ucrainene, la Reni și Cuciurgan
Încă două puncte comune de control la trecerea frontierei dintre Republica Moldova și Ucraina urmează să operaționale în primăvara anului viitor. Este vorba despre punctele Reni și Cuciurgan, care se află pe teritoriul Ucrainei. Anunțul a fost făcut miercuri, 27 noiembrie, după o reuniune a Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM). Șeful Misiunii EUBAM, Slawomir Pichor, a declarat că punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Reni, care se află acum în reconstrucție, va fi gata cel mai probabil la sfârșitul lunii ianuarie. El a subliniat că este important ca atât R. Moldova, cât și Ucraina să implementeze în continuare programul de control comun la punctele de trecere a frontierei.
**
Protocolul rundei de la Bratislava, ”salvat” de Frattini
Președintele în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini a propus o formulă de compromis pentru protocolul rundei de negocieri în formatul 5+2 care a avut loc în luna octombrie la Bratislava, Slovacia. Vicepremierul pentru reintegrare Alexandru Flenchea a declarat joi, 28 noiembrie, în cadrul unui briefing că această formulă este agreată de autoritățile Rep. Moldova care sunt gata să semneze documentul respectiv. Chișinăul speră că documentul respectiv va fi semnat în preajma Consiliului Ministerial al OSCE, care se va desfășura tot în capitala Slovaciei în perioada 5-6 decembrie, a declarat Alexandru Flenchea. Experții își exprimă însă îngrijorarea că în condițiile refuzului de a explica în ce constă propunerea, Chișinăul ar putea face unele cedări în detrimentul intereselor Rep. Moldova.