Săptămâna într-o oră din 28 septembrie 2018
-
28 Septembrie 2018 19:43
Cele mai importante evenimente ale săptămânii.
Noii miniștri din guvernul Filip, învestiți de Andrian Candu
Cei doi noi miniștri din Guvernul Filip, Silvia Radu de la Sănătate și Nicolae Ciubuc de la Agricultură, au fost învestiți în funcție, marți, 25 septembrie a.c., prin decrete semnate de președintele Legislativului Andrian Candu după ce în ajun Curtea Constituțională l-a suspendat provizoriu pe șeful statului Igor Dodon. Aceasta este a patra oară când Igor Dodon este suspendat provizoriu din funcție pentru refuzul de a semna decrete sau de a promulga legi.
**
Mai este nevoie de instituția prezidențială?
Președintele Parlamentului Andrian Candu a criticat refuzul repetat al lui Igor Dodon de a numi miniștrii propuși de Guvern. În cadrul ceremoniei de învestire a noilor miniștri, Andrian Candu a declarat că Igor Dodon a încălcat Constituția și s-a întrebat în mod retoric dacă în această situație mai este nevoie de instituția prezidențială. Andrian Candu a vorbit săptămâna aceasta și în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune despre o reformă constituțională, pentru a duce până la capăt ideea republicii parlamentare, în contextul suspendării președintelui Igor Dodon.
**
Igor Dodon a participat la summit-ul CSI din Tadjikistan
Igor Dodon a participat joi și vineri, 27 și 28 septembrie a.c., la summit-ul CSI de la Dușanbe, unde a avut și o scurtă întrevedere cu președintele Federației Ruse Vladimir Putin. Înainte de a ajunge în capitala Tadjikistanului el s-a întâlnit la Moscova cu vicepremierul rus Dmitry Kozak, reprezentant special al Kremlinului pentru relația cu Rep. Moldova. Cei doi au discutat despre situația din stânga Nistrului și perspectivele dialogului în procesul de reglementare a diferendului transnistrean, potrivit președinției. Experții atenționează, însă, asupra unor pericole ce pot să survină în urma unor înțelegeri dintre Igor Dodon și reprezentanții Kremlinului privind federalizarea R.Moldova și menținerea acesteia în sfera de influență a Rusiei.
**
Prima ședință în plen a ultimei sesiuni parlamentare
Deputații s-au întrunit joi, 27 septembrie a.c, în prima ședință în plen a sesiunii de toamnă care va fi și ultima pentru actuala garnitură legislativă. Majoritatea parlamentară a respins propunerea opoziției de a crea o comisie de anchetă privind expulzarea cetățenilor turci din Rep. Moldova, dar a acceptat să organizeze audieri săptămâna viitoare în privința investigării și recuperării banilor în urma devalizării bancare din 2014. Un alt subiect care a provocat dezbateri în plenul Legislativului a fost cel cu privire la componența Delegației Republicii Moldova la Adunarea Interparlamentară Georgia-Ucraina-Moldova, după ce trei din cele 6 fracțiuni și grupuri parlamentare au refuzat să-și desemneze reprezentanți în acest for. Prima reuniune a acestei platforme regionale interparlamentare va avea loc săptămâna viitoare la Tbilisi, după ce la Chișinău și la Kiev au fost organizate conferințe pe tema provocărilor de securitate și a viziunilor comune ale celor trei state.
**
Reuniune GUAM la Chișinău
Parlamentul de la Chișinău a găzduit joi și vineri, 27 și 28 septembrie a.c., cea de-a 11-a sesiune a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM, din care fac parte Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Republica Moldova. Delegații au criticat implicarea Rusiei în alimentarea conflictelor teritoriale și chiar agresiuni militare, în special în Georgia și Ucraina. Președintele Adunării Parlamentare Vadim Pistrinciuc s-a referit la problemele comune cu care se confruntă statele membre ale GUAM și a amintit că această organizație a fost creată pentru a constitui o alternativă la CSI. Republica Moldova a deținut în 2018 președinția GUAM.
**
Pavel Filip a rostit un discurs de la tribuna ONU
**
Premierul Pavel Filip a rostit vineri, 28 octombrie a.c., un discurs de la tribuna ONU, în care a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării noastre. Premierul s-a referit și la exercițiile militare efectuate de trupele GOTR, (care staționează ilegal în țara noastră), împreună cu structurile paramilitare neconstituționale. Aflat la New York, în SUA, cu ocazia participării la cea de-a 73-a sesiune a Adunării Generale a ONU, Pavel Filip a avut joi, 27 septembrie a.c., o întrevedere cu președintele României Klaus Iohannis care a transmis că angajamentul proeuropean al R.Moldova și caracterul ireversibil al reformelor sunt esențiale pentru integrarea europeană.
**
Vulnerabilitățile Republicii Moldova în sectorul energetic
Republica Moldova, care este extrem de vulnerabilă din punct de vedere energetic, va ajunge într-o poziție și mai riscantă la sfârșitul anului viitor, când se încheie contractul de livrare a gazului cu Gazprom. Până atunci, există pericolul ca gazoductul Ungheni-Chișinău să nu fie finalizat, astfel încât Chișinăul va fi impus să încheie un nou acord de livrare a gazelor cu gigantul rus, au atenționat astăzi mai mulți experți participanți la o masă rotundă privind securitatea energetică a țării organizată marți, 25 septembrie a.c., de IDIS Viitorul.
**
Dumitru Prunariu a susținut două conferințe la Chișinău
Primul și unicul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, s-a aflat joi și vineri, 27 și 28 octombrie a.c., la Chișinău unde a susținut conferința „Demersuri românești in istoria aviației și astronauticii” la Academia de Științe și o prelegere la centrul TEKWILL al Universității Tehnice. Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în contextul marcării Centenarului Unirii. Dumitru Prunariu a fost decorat cu medalia Nicolae Milescu-Spătaru al Academiei de Științe a Moldovei.