Săptămâna într-o oră din 28 octombrie 2016

  • 28 Octombrie 2016 12:13
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Principalul eveniment al ultimei săptămâni de campanie electorală, care practic a bulversat electoratul din Republica Moldova, este anunțul de miercuri al candidatului PD la funcția de președinte Marian Lupu privind retragerea sa din cursă în favoarea Maiei Sandu. Candidata comună PAS-PPDA-PLDM a respins însă sprijinul democraților pe care îl consideră unul fals. Retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală a fost un pas făcut în favoarea lui Igor Dodon, și nu în a parcursului european al Republicii Moldova, a comentat Maia Sandu într-un briefing.Gestul lui Marian Lupu a fost criticat și de liderul socialiștilor Igor Dodon. Potrivit acestuia, retragerea din cursă a lui Marian Lupu a fost impusă de la Washington.

***

După anunțul lui Marian Lupu și liderul Partidului Popular European Iurie Leancă a lăsat să se înțeleagă că s-ar putea retrage din cursă după o reuniune de partid în seara zilei de miercuri. Totuși, a doua zi, Iurie Leancă a anunțat că nu se mai retrage, declarând că altfel există ”riscul” ca socialistul Igor Dodon să învingă din primul tur. El a explicat că cetățenii și adepții unui candidat nu întotdeauna votează așa cum le sugerează acesta atunci când se retrage. În același timp, Iurie Leancă a criticat atitudinea Maiei Sandu care a refuzat sprijinul oferit de Marian Lupu care s-a retras din cursă în favoarea liderului PAS.

***

Vineri și candidatul Partidului Liberal la funcția de președinte Mihai Ghimpu și-a anunțat condiționat retragerea din cursa electorală. Mihai Ghimpu nu a specificat expres că se retrage în favoarea candidatului opoziției proeuropene, Maia Sandu, dar a subliniat că așteaptă din partea acesteia să preia un singur punct din programul electoral al PL-ului: Unirea cu România. 

***

Decizia lui Marian Lupu de a se retrage din cursa electorală pentru prezidențiale este comentată diferit de experți. Unii consideră că aceasta a avut drept scop fortificarea segmentului de dreapta, așa cum au anunțat și liderii PD, în timp ce alții sunt de părere că Marian Lupu a făcut un pas înapoi, după ce a înțeles că nu are șanse de a ajunge în turul doi de scrutin.

***

După excluderea candidatei susținute de primarul de Orhei IlanShor, principalul bănuit în dosarul tranzacțiilor frauduloase din sistemul bancar, un alt eveniment al acestei campaniei a fost punerea lui RenatoUsatâi sub urmărire internațională într-un dosar de atentat la omor. Candidatul formațiunii lui RenatoUsatâi la funcția de președinte Dumitru Ciubașenco a declarat vineri că au existat presiuni și asupra sa ca să abandoneze competiția electorală. Dumitru Ciubașenco a reiterat că primul decret pe care îl va semna va fi cel de dizolvare a Parlamentului.

***

Joi și candidatul socialiștilor la funcția de președinte, Igor Dodon, a anunțat că scopul său este dacă va câștiga alegerile să provoace alegeri parlamentare anticipate. El a făcut apel către toți cetățenii Republicii Moldova să iasă duminică la vot, subliniind că în cazul unei prezențe masive la urne ar putea învinge din primul tur de scrutin.

Un alt subiect de dezbatere al acestei săptămâni a fost legat de declarațiile lui Igor Dodon cu privire la recunoașterea anexării Crimeii de către Rusia făcute în cadrul unei emisiuni. Analiștii consideră că acest fel de declarații pot fi periculoase pentru relațiile Republicii Moldova cu vecinii. Potrivit acestora, dacă Igor Dodon ajunge șeful statului, asemenea declarații ar putea afecta relațiile moldo-ucrainene și destabiliza și mai mult procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

***

În regiunea autonomă găgăuză s-a încheiat procesul de înregistrare a candidaturilor la alegerile în Adunarea Populară de la Comrat. Pentru cele 35 de locuri în legislativul local vor concura aproximativ 130 de candidați, majoritatea independenți. Primul tur de scrutin se va desfășura la 20 noiembrie.Marea majoritate a candidaților sunt independenți, și doar o mică parte reprezintă trei partide – cei mai mulți Partidul Socialiștilor, urmați de formațiunea Partidul Nostru și Partidul Democrat, a comunicat pentru Radio Chișinău președintele Comisiei Electorale din regiune, Ivan Komur.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău