Săptămâna într-o oră din 27 noiembrie 2020

  • 27 Noiembrie 2020 16:52
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

CEC a aprobat raportul privind alegerile prezidențiale

Comisia Electorală Centrală a aprobat luni, 23 noiembrie, raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii. Moldova. Documentul cuprinde unele recomandări de modificare a legislației care să îmbunătățească procesul electoral, inclusiv în privința votului în străinătate în condițiile în care în turul doi de scrutin mulți dintre conaționalii noștri din diaspora nu și-au putut exercita dreptul la vot din cauza epuizării buletinelor de vot. CEC a recomandat majorarea numărului maxim de buletine la secțiile de peste hotare până la 10 000. Printre alte recomandări este și crearea unor mecanisme eficiente care să permită verificarea provenienței donațiilor pentru concurenții electorali, reglementări mai clare privind începutul campaniei electorale și a agitației electorale.

**

Maia Sandu și-a anunțat prioritățile pentru început de mandat

Președintele ales, Maia Sandu și-a anunțat miercuri, 25 noiembrie, prioritățile imediate după preluarea mandatului de șef al statului. Printre acestea se numără scoaterea Rep. Moldova din izolare internațională, asigurarea unei justiții corecte și promovarea unui buget pentru 2021 cu suficiente resurse pentru sistemul medical și economie. Totodată, ea a criticat intenția guvernării socialiste de a scoate din subordinea președinției, după ce  Igor Dodon nu va mai fi șef de stat, Serviciul de Informație și Securitate și  Serviciul Pază și Protecție de Stat. Anunțul Maiei Sandu privind stabilirea de relații bune cu România și Ucraina, deteriorate în mandatul lui Igor Dodon, ar transmite simbolic un mesaj foarte clar că Republica Moldova își dorește să aibă raporturi normale cu vecinii, opinează comentatorii. Impulsionarea dialogului cu Kievul și Bucureștiul ar relansa și agenda europeană a Rep. Moldova, mai cred analiștii.

**

O nouă strategie în domeniul justiției, dar problemele vechi rămân

După mai multe ore de dezbateri, Parlamentul a aprobat, joi, 26 noiembrie, o nouă strategie în domeniul justiției care prevede o serie de amendamente, inclusiv de modificare a Constituției, pentru a face reforme, conform reprezentanților guvernării. Una din primele acțiuni ar fi modificarea Constituției în privința statutului judecătorilor și al membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, modul de numire a judecătorilor și altele. De asemenea, ar urma să fie modificate în legea Supremă mandatul și componența Curții Constituționale. Pe de altă parte, opoziția exprimă rezerve că documentul va asigura schimbări esențiale, amintind că strategiile similare anterioare au eșuat în mare parte.

**

Procurorul general, chemat la raport în Parlament

Tot în ședința plenară de joi, 26 noiembrie, deputații au decis să-l invite la audieri în Parlament săptămâna viitoare pe procurorul general Alexandr Stoianoglo pentru a raporta despre frauda bancară din 2014. Inițiativa invitării procurorului-șef la audieri a venit din partea deputatului Platformei DA, Alexandru Slusari și a fost susținută de toți parlamentarii. Deputatul de la Platforma DA a spus că Alexandr Stoianoglo se află în funcție de un an de zile și în această perioadă nici un dosar care vizează furtul miliardului nu a fost transmis în judecată. În replică, Procuratura Generală a transmis un comunicat de presă din care ar reieși că Alexandr Stoianglo nu se va prezenta în Plenul Parlamentului. În text se mai spune că procuratura va duce investigația până la capăt și că rezultatele vor fi anunțate în timpul apropiat.

**

Socialiștii vor un statut nou pentru limba rusă și amendarea legislației audiovizuale

Deputații PSRM au înregistrat luni, 23 noiembrie, la secretariatul Parlamentului un proiect de lege privind fortificarea statutului limbii ruse care ar urma să devină, practic, a doua limbă oficială în Rep. Moldova. Inițiativa legislativă este o încercare a socialiștilor și a lui Igor Dodon de a recupera încrederea Moscovei, dar și a propriului electorat dezamăgit, după înfrângerea suferită la alegerile prezidențiale, consideră analiștii politici. Ei însă atrag atenția asupra pericolelor pe care le poate provoca adoptarea acestei legi, în special prin amplificarea tensiunilor interetnice. În aceeași zi de luni, 23 noiembrie, deputații socialiști au înregistrat în Parlament și un proiect de modificare a Codului serviciilor media audiovizuale prin care sunt anulate unele prevederi conforme cu legislația europeană inclusiv cea care se referă la cota de opere audiovizuale europene. Această inițiativă a socialiștilor, precum și cea privind statutul limbii ruse, sunt acțiuni concertate și provocatoare, care vor crea turbulențe în societate.

**

Primarii protestează față de intenția guvernării de a plafona taxele locale

Primari din mai multe localități au protestat vineri, 27 noiembrie, în fața Ministerului Finanțelor și Guvernului, fiind nemulțumiți de unele prevederi ale politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 prin care se plafonează taxele locale. Aleșii locali au solicitat Guvernului să renunțe la această prevedere care în opinia lor atentează la autonomia locală. Ministerul Finanțelor a anunțat într-un comunicat, că va organiza o ședință cu reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova. Mai multe organizații ale oamenilor de afaceri au difuzat o declarație de susținerea a inițiativei de a plafona taxele locale, subliniind că aceasta nu ar trebui stabilite în mod arbitrar. Primarii afirmă că din cauza plafonării taxelor locale, veniturile la bugetele locale vor fi mai mici. Prin urmare, autoritățile locale nu vor avea posibilitatea să asigure finanțare pentru proiectele implementate în localitate.

**

Forumul mass-media 2020: Libertatea presei a degradat în ultimii ani

Situația în domeniul libertății presei s-a agravat în ultimii ani, iar, tot mai des, unele categorii de instituții mass-media promovează manipulări și dezinformări, lucru care a fost și mai vizibil în ultima campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, au remarcat oficiali, dar și diplomați acreditați la Chișinău, la Forumul anual al Mass-media care a avut loc pe 24 și 25 noiembrie. Președintele ales Maia Sandu a declarat, la deschiderea forumului că Republica Moldova are nevoie de instrumente și mecanisme eficiente pentru a lupta cu manipularea și dezinformarea, dar și finanțarea netransparentă a presei. Rep.  Moldova are nevoie de presă liberă, de un cadru legislativ modern și de instituții corecte, afirmă diplomații, în timp ce reprezentanții Guvernului consideră necesare noi planuri și strategii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău