Săptămâna într-o oră din 24 mai 2019
-
24 Mai 2019 17:20
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
*
Igor Dodon: Parlamentul va fi dizolvat dacă în două săptămâni nu este formată o majoritate
Președintele Igor Dodon a anunțat miercuri, 22 mai a.c., că ar putea dizolva Parlamentul dacă în următoarele două săptămâni nu va fi creată o majoritate parlamentară. Șeful statului a spus în cadrul unui briefing că s-a adresat la Curtea Constituțională în privința clarificării termenului de trei luni în care Parlamentul este obligat să-și înceapă activitatea și să învestească Guvernul. Igor Dodon vrea să știe dacă acest termen ar trebui calculat de la 9 martie când au fost validate mandatele de deputat sau de la 21 martie când a avut loc ședința de constituire a Parlamentului.
**
Încercarea Blocului ACUM de a organiza o ședință specială a Parlamentului a suferit eșec
Blocul ACUM Platforma DA și PAS a avut o tentativă de a organiza marți, 21 mai a.c., o ședință specială a Parlamentului la care să fie puse în discuție o serie proiecte de legi din pachetul anti-oligarhic. Încercarea Blocului s-a soldat din nou cu eșec, întrucât deputații socialiștii au respins invitația și nu s-au prezentat la ședință. Președinta PAS Maia Sandu a precizat că scopul ședinței a fost de a discuta subiectele din pachetul de legi menit să asigure independența instituțiilor statului. PSRM a calificat inițiativa Blocului ACUM drept „populistă și care nu merită să fie luată în considerare”.
**
Igor Dodon se va întâlni din nou cu Vladimir Putin
Igor Dodon a anunțat joi seara în cadrul unei emisiuni la N4 că se va întâlni săptămâna viitoare, din nou, cu președintele rus Vladimir Putin, dar nu a dorit să ofere mai multe detalii despre vizită. După alegerile din 24 februarie Igor Dodon a fost de mai multe ori la Moscova și de regulă fără să-și anunțe din timp vizitele cum obișnuia să facă anterior. În cadrul aceleiași emisiuni Igor Dodon a declarat că socialiștii nu negociază cu democrații crearea unei majorități parlamentare. Cu toate acestea el a lăsat de înțeles că o alianță PSRM-PDM ar fi posibilă dacă democrații ar accepta condițiile socialiștilor lansate la ședința consiliului republican din aprilie.
**
Petroliștii denunță presiuni și cer ca prețurile la carburanți să nu fie micșorate
Mai mulți petroliști din Rep. Moldova au lansat miercuri seara un apel prin care solicită să se renunțe la presiunile asupra agenților economici, care importă și comercializează produse petroliere fără să precizeze însă din partea cui sunt respectivele presiuni. Totodată, petroliștii au cerut autorităților ca prețurile la carburanți să nu fie micșorate. Precizăm că apelul a apărut în spațiul public marți seara în ajunul acțiunii de protest a Blocului ACUM față de scumpirea carburanților anunțată din timp. Susținătorii formațiunii conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase au manifestat joi în fața Guvernului, iar acțiunea de protest a fost perturbată de o contramanifestație a unui grup de tineri.
**
Chișinăul cere OSCE-ului să se implice mai activ în procesul de reglementare transnistreană
Vicepremierul pentru reintegrare Cristina Lesnic a solicitat din nou Misiunii OSCE în Rep. Moldova să se implice activ, în calitate de mediator în procesul de negocieri în problema transnistreană, în soluționarea problemelor din Zona de Securitate de pe Nistru și școlilor cu predare în limba română. Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în RM, Claus Neukirch, cu care a discutat despre problematica transnistreană și rezultatele vizitelor de documentare de săptămâna trecută la școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană și în satul Varnița.
**
Românii din Rep. Moldova, chemați duminică la urne
Cetățenii români din Rep. Moldova sunt chemați duminică la urne pentru alegerea celor 33 de membri ai Parlamentului European din partea României. Pentru aceste alegeri, România a deschis 36 de secții de votare în Rep. Moldova, de patru ori mai multe decât la precedentul scrutin europarlamentar de acum 5 ani. Voturile românilor din Rep. Moldova la alegerile europene din 26 mai sunt importante, inclusiv prin faptul că în acest mod cetățenii își vor manifesta angajamentul față de perspectiva europeană, consideră analiștii politici. De rezultatele europarlamentarelor depinde și relația dintre Rep. Moldova și Uniunea Europeană.