Săptămâna într-o oră din 24 februarie 2017

  • 24 Februarie 2017 16:26
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Parlamentul s-a întrunit vineri, 24 februarie, în ședință plenară, prima din cadrul sesiunii de primăvară-vară. Chiar dacă în debutul noii sesiuni deputații au avut luări de cuvânt pe varii teme de interes politic, primul subiect de pe ordinea de zi a ședinței a vizat aprobarea planului legislativ anual pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE. Socialiștii și comuniștii au criticat graba cu care a fost promovat proiectul precum și unele prevederi. Președintele parlamentului Andrian Candu a explicat că cele 111 acțiuni din planul respectiv țin de activitatea legislativă în cursul acestui an și derivă dintr-o foaie de parcurs convenită cu Bruxelles-ul pentru o perioadă de trei ani.

***

Deputații socialiști au depus vineri, 24 februarie a.c., o moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății Ruxanda Glavan după ce au fost majorate mai multe servicii medicale. Cu o zi mai devreme, joi, 23 februarie a.c., câteva zeci de susținători ai PSRM au protestat în fața Ministerului Sănătății față de scumpirea serviciilor medicale denunțând un act de „genocid împotriva populației”. În replică, Ministerul Sănătății a difuzat o declarație în care se menționează că 86 la sută dintre cetățenii RM, care dețin polițe de asigurare medicală, vor beneficia în continuare de servicii medicale gratuite. Pe de altă parte, avocatul poporului, Mihai Cotorobai, care s-a autosesizat în legătură cu scumpirea serviciilor medicale, consideră că aceasta îi va afecta și pe cetățenii care au poliță de asigurare medicală.

***

Tot joi, 23 februarie a.c., în ajunul primei ședințe a deputaților, și simpatizanții Platformei DA au organizat o acțiune de protest în centrul Capitalei față de proiectul de lege privind liberalizarea capitalului și amnistia fiscală. Aceștia au cerut demisia luii Andrian Candu și lansarea urmăririi penale a autorilor documentului. Potrivit Platformei DA, prin acest proiect se „legalizează corupția și protecționismul”. Andrian Candu, care este printre autorii inițiativei, a anunțat anterior că Legea nu va fi votată în lectură finală până la expertiza din partea FMI, a Băncii Mondiale și a structurilor europene.

***

Liberal-democratul Chiril Lucinshi a anunțat miercuri, 22 februarie a.c., că renunță la mandatul de parlamentar și se retrage din PLDM. Chiril Lucinschi și-a explicat decizia prin faptul că nu ar vrea să prejudicieze imaginea postului TV7 pe care îl deține, chiar dacă va rămâne cu doar 25% din acțiunile acestuia. El spune că restul acțiunilor urmează a fi cedate unei asociații de jurnaliști, care ar urma să administreze pe viitor canalul TV7, al cărui proprietar este, împreună cu copiii săi.

***

Președintele Igor Dodon, premierul Pavel Filip și șeful legislativului Andrian Candu au avut marți o întrevedere comună, ceea ce constituie o premieră în acest format. Această întrevedere a accentuat însă diferențele de viziuni ale Președinției pe de o parte, și ale coaliției majoritare pe de alta, pe mai multe subiecte. În particular, este vorba despre vectorul politicii externe, prerogativele președintelui și neutralitatea Republicii Moldova. Totuși, oficialii au anunțat după întrevedere că au identificat și chestiuni asupra cărora au abordări comune, inclusiv în cazul reglementării conflictului transnistrean.

***

Întrevederea trilaterală dintre Igor Dodon, Pavel Filip și Andrian Candu a fost una populistă, de poziționare a două grupări politice – PSRM și PD – din perspectivă electorală, susține fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu. El a declarat în cadrul emisiunii „Ora de vârf de la Radio Chișinău” că Partidul Democrat își dorește în același timp să arate că este principala forță pro-europeană și încearcă să îndepărteze de această platformă alte formațiuni politice, cu care se află în competiție adevărată, Platforma DA și PAS.

***

Igor Dodon a respins vineri, 24 februarie a.c., trei din cele nouă candidaturi propuse de premierul Pavel Filip pentru funcțiile de ambasadori. Șeful statului a refuzat aprobarea lui Vladimir Ciobanu pentru funcția de Ambasador în Belarus, a Valeriei Șeican pentru funcția de Ambasador în Austria și a lui Igor Klipii pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Pentru a evita blocajele în activitatea diplomatică externă, Igor Dodon i-a sugerat lui Pavel Filip organizarea unor consultări suplimentare pe acest subiect. Ceilalți șase candidați agreați de Igor Dodon sunt diplomați de carieră, ambasadori în exercițiu sau reprezentanți din cadrul Ministerului de Externe.

***

Deschiderea Oficiului NATO la Chișinău se amână pentru luna iunie a.c., chiar dacă anterior autoritățile au anunțat evenimentul inițial pentru luna martie, apoi pentru luna aprilie. Într-o discuție telefonică avută joi, 23 februarie a.c., cu premierul Pavel Filip, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a spus că în luna martie a acestui an vor fi lansate abia procedurile de acreditare a șefului și a personalului Oficiului. Un comunicat de presă al Guvernului anunță că Pavel Filip l-a invitat pe Jens Stoltenberg să întreprindă o vizită în Republica Moldova, pentru a participa la deschiderea Oficiului de legătură al NATO.

***

Un forum al societății civile organizat miercuri la Chișinău și care și-a propus să monitorizeze gradul de implementare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a fost contestat de mai multe organizații neguvernamentale. Ei au denunțat faptul că forumul ar fi fost organizat de ONG-uri docile actualei guvernări cu scopul de a-i lustrui imaginea în fața partenerilor europeni. Organizatorii au respins acuzațiile, iar această situație neclară l-a nedumerit și pe ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău Pirkka Tapiola.

***

Curtea Supremă de Justiție a respins miercuri, 22 februarie a.c., ca ”vădit neîntemeiate” recursurile în anulare depuse în dosarul Vlad Filat, astfel că fostul premier a rămas cu sentința de condamnare la 9 ani de închisoare dictată în iunie anul trecut de Judecătoria Buiucani. Hotărârea motivată a CSJ va fi pronunțată pe 23 martie 2017. A doua zi, joi, 23 februarie a.c., avocații lui Vlad Filat au anunțat că vor depune o plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Ei au acuzat faptul că dosarul a fost instrumentat la comandă, iar ședințele de judecată nu au fost publice. Vlad Filat a fost reținut în urma unui auto-denunț al omului de afaceri Ilan Șor, care a declarat că i-ar fi dat mită 250 de milioane de dolari. În proces, valoarea mitei a fost redusă la 320 de milioane de lei. Vlad Filat a pledat nevinovat și a susținut că este victima unei răfuieli politice.

***

Situația privind drepturile omului a degradat în 2016 în Republica Moldova, potrivit unui raport prezentat miercuri, 22 februarie a.c., de Amnesty International. Poliția a utilizat ocazional și excesiv forța pe durata protestelor de anul trecut din Chișinău. Un număr mare de dosare penale de rezonanță a determinat îngrijorarea privind procesele inechitabile, inclusiv justiția selectivă. În mare parte, mass-media a rămas liberă, deși mai puțin pluralistă, față de anii anteriori, potrivit raportului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-0,76
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău