Săptămâna într-o oră din 20 ianuarie 2017

  • 21 Ianuarie 2017 12:58
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

De luni până miercuri, în perioada 16 – 18 ianuarie a.c., președintele Republicii Moldova s-a aflat la Moscova în prima sa vizită oficială peste hotare de la preluarea mandatului de șef al statului.

Marți, 17 ianuarie a.c., Igor Dodon a fost primit de liderul rus Vladimir Putin, iar după întrevedere cei doi au făcut declarații într-o conferință de presă comună. Igor Dodon s-a pronunțat pentru denunțarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană și apropierea Republicii Moldova de Uniunea Eurasiatică. În privința reglementării conflictului transnistrean, Igor Dodon a salutat activitatea misiunii de pacificare de pe Nistru, iar Vladimir Putin a declarat că țara sa este gata să-și asume rolul de garant, dacă se va ajunge la un compromis.

***

La Chișinău, liderii politici au condamnat poziția exprimată la Moscova de Igor Dodon privind anularea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Primii care au reacționat democrații care au anunțat într-un comunicat difuzat în aceeași zi că vor neutraliza politic orice încercare de a anula acest Acord și susțin că relația Moldova – UE trebuie să rămână axa fundamentală a politicii noastre externe. Și președintele PDM Vlad Plahotniuc a postat un mesaj pe Facebook în care scrie că Moldova are un singur vector extern – cel european și în cadrul vizitelor peste hotare nimeni nu trebuie să dea semnale contradictorii de politică externă.

***

Promisiunea lui Igor Dodon de anulare a Acordului de Asociere, făcută Kremlinului, este o dovadă clară de trădare a interesului oamenilor acestei țări, a comentat pe Facebook liderul PAS, Maia Sandu. Oamenii sunt îngrijorați de sărăcie, de corupție, de lipsa locurilor de muncă, de pensiile mici și anume la rezolvarea lor ar trebui să muncească Președintele țării. Maia Sandu l-a criticat și pe președintele PD Vlad Plahotniuc pentru că  este ”obsedat de ideea să devină “erou național” și se declară mare “apărător” al vectorului european.

***

Miercuri, 18 ianuarie a.c., premierul Pavel Filip a declarat că Guvernul nu va accepta niciun fel de intervenții asupra Acordului de Asociere pentru că acest document este parte a programului de guvernare. ”Din momentul semnării acestui document, UE a acordat Republicii Moldova peste 746 de milioane de euro, iar dacă  cetățenii nu au simțit efectul acestor investiții, nu este vinovată Uniunea Europeană, ci autoritățile de la Chișinău, care nu au utilizat într-un mod prea eficient acești bani”, a spus premierul Filip.

***

Și Comisia Europeană a reacționat la declarațiile făcute de Igor Dodon la Moscova cu un comunicat difuzat, joi, în care arată beneficiile implementării Acordului de Comerț Liber. Potrivit executivului comunitar, în 2015 Uniunea Europeană a fost principalul partener economic al Republicii Moldova absorbind circa 62% dintre exporturile sale, devansând astfel Rusia (12%) și Belarus (6,7%). Importurile europene din Republica Moldova au crescut cu 5% în 2015, iar valoarea exporturilor agricole din Republica Moldova spre UE a crescut 'și mai mult', cu 9% în 2015.

***

România așteaptă ca noul președinte al Republicii Moldova să acționeze conform atribuțiilor sale, a declarat miercuri 18 ianuarie a.c., președintele român Klaus Iohannis la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București. Indiferent de declarațiile noului președinte de la Chișinău, România va continua să sprijine drumul european al Republicii Moldova, a subliniat Klaus Iohannis. Republica Moldova are nevoie de stabilitate, de implicare responsabilă a tuturor factorilor politici și instituționali, în continuarea și consolidarea procesului de reforme pentru modernizarea statului și susținerea parcursului europeana mai spus Klaus Iohannis.

***

La Moscova Igor Dodon a acordat și interviuri pentru presa rusă, iar una dintre declarațiile sale precum că Republica Moldova ar trebui să-și asume datoria la gaz a regiunii transnistrene de 6 miliarde de dolari a stârnit reacții dure în rândul opiniei publice de la Chișinău. Această declarație este una populistă, menită să facă pe plac autorităților ruse, dar care este una foarte riscantă pentru Republica Moldova, consideră experții. Comentatorul politic Vlad Țurcanu susține că această declarație a lui Igor Dodon ar putea să fie folosită împotriva țării noastre în eventualitatea unui proces internațional. Analistul a menționat în cadrul emisiunii ”Ora de vârf” de la Radio Chișinău că punctele de vedere exprimate oficial contează într-un proces.

***

Noul reprezentant special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, ambasadorul austriac Wolf Dietrich Heim, a avut săptămâna aceasta prima sa vizită în Republica Moldova. De miercuri până vineri, el a avut întrevederi atât la Chișinău cu oficiali moldoveni cât și la Tiraspol cu reprezentanții administrației regionale. Vicepremierul Gheorghe Bălan a declarat în cadrul întâlnirii de miercuri cu Wolf Dietrich Heim că soluția de reglementare a conflictului transnistrean trebuie să fie luată în cadrul formatului de negocieri 5+2.

***

Fracțiunea Partidului Liberal din Parlament a inițiat luni procedura de suspendare din funcție a președintelui Igor Dodon pe care îl acuză de încălcarea Constituției. Partidul Democrat a anunțat că va decide ulterior dacă va susține inițiativa, în funcție de fundamentarea învinuirilor, în timp ce administrația prezidențială a anunțat că Igor Dodon este gata să participe la un eventual referendum privind demiterea sa.

***

Guvernul condus de premierul Pavel Filip a împlinit vineri 20 ianuarie un an de la învestire. Pavel Filip a declarat că Guvernul său a reușit să inițieze reforme care au pus bazele unei dezvoltări durabile a Republicii Moldova și care au permis restabilirea relațiilor cu finanțatorii externi, în special după semnarea Acordului cu Fondul Monetar Internațional, în luna noiembrie anul trecut. Pe de altă parte, opoziția critică activitatea Guvernului Filip, în mod special pentru legea prin care a banii furați din sistemul bancar au fost transformați în datorie publică, ce va fi achitată în decurs de 25 de ani, cu dobândă. Mai multe partide cer demisia Guvernului, dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău