Săptămâna într-o oră din 2 septembrie 2016

  • 08 Septembrie 2016 01:07
Săptămâna într-o oră din 2 septembrie 2016

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Din această săptămână, practic am intrat în febra campaniei pentru alegerile prezidențiale, programate pentru 30 octombrie, în care după o pauză de 16 ani, șeful statului va fi ales în urma unui sufragiu direct.  Oficial, în data de 31 august a început perioada electorală. Mai multe formațiuni politice, între care Partidul Democrat, Partidul Liberal, Partidul Popular European, Partidul Socialiștilor, Partidul lui Renato Usatâi, cel al Maiei Sandu și Platforma DA și-au nominalizat candidații la funcția supremă în stat, în chiar prima zi a perioadei electorale.

***

Perioada electorală pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie a început cu primele critici între viitorii candidați. În particular este vorba de disputa dintre reprezentanții Partidului Socialiștilor și cei ai formațiunii conduse de Renato Usatîi în privința susținerii unui candidat unic al stângii. În același timp, au apărut săgeți lansate între oponenți și pe dreapta eșichierului politici în care sunt implicații liderii PPEM și cei ai PAS și Platformei DA.

***

Vineri Comisia Electorală Centrală a înregistrat grupurile de inițiativă pentru susținerea a nouă candidați la funcția de președinte: șapte din partea partidelor și doi candidați independenți. Grupurile de inițiativă trebuie să colecteze câte 15 mii de semnături din cel puțin 18 raioane și municipii până la 29 septembrie. Și tot vineri, deputatul neafiliat a depus actele la CEC pentru înregistrarea Grupului de

***

Declarațiile ambasadorului Statelor Unite la Chișinău, James Pettit potrivit cărora Republica Moldova "trebuie să rămână un stat independent, iar Unirea cu România nu este o alegere practică", au provocat săptâmâna aceasta reacții controversate printre politicieni și lideri de opinie. În timp ce unii îl acuză pe diplomat că ar fi atentat la proiectul Unirii Republicii Moldova cu România, alții spun că James Pettit nu a făcut decât să reitereze ceea ce occidentalii au repetat în mai multe rânduri.

Declarațiile ambasadorul James Pettit au fost folosite pentru relansarea unor idei anti-americane atât la Chișinău cât și la București, susține comentatorul permanent al emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău Vlad Țurcanu. Totadată, analistul a criticat afirmațiile ambasadorului american legate de istoria, cultura și limba celor două state românești.

***

Regiunea separatistă transnistreană marchează vineri 26 de ani de la separarea de Chișinău. Data de 2 septembrie este considerată de liderii de la Tiraspol drept zi a independenței republicii autoproclamate și nerecunoscute. Din cauza crizei economice nu a fost organizată tradiționala paradă militară. Exporturile regiunii au scăzut, la fel ca și veniturile la buget, fapt ce a provocat deprecierea considerabilă a rublei transnistrene. Totodată, Rusia a redus substanțial sprijinul financiar acordat regimului separatist.

***

Regiunea separatistă transnistreană a supraviețuit și datorită unei comodități și a unui interes a clasei politice de la Chișinău, consideră istoricul și politologul Octavian Țâcu. El a opinat în cadrul emisiunii ”25 de ani. Adevărul despre independență” de la Radio Chișinău, că problema transnistreană a devenit una greu de soluționat, inclusiv din cauza că acolo s-a format o societate orientată spre Moscova.

***

Omul de afaceri Veaceslav Platon, arestat de autoritățile Ucrainei la solicitarea procurorilor moldoveni, a fost extrădat luni în Republica Moldova. Imediat după predarea acestuia autorităților de la Chișinău, procurorii i-au adus la cunoștință învinuirea: escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Joi, acesta a fost plasat în arest pentru 30 de zile, conform unei decizii a Judecătoriei Buiucani. Totodată magistrații au respins cererea avocaților lui Platon de recuzare a unui judecător, ca fiind nefondată. 

***

La doi ani de la semnarea Acordului de liber schimb cu Bruxelles-ul, Republica Moldova nu a reușit încă să profite pe deplin de facilitățile acordate de Uniunea Europeană. Schimburile comerciale s-au cifrat la circa 2 miliarde de dolari, de aproape două ori mai puțin decât se prognoza.

***

Miercuri în Republica Moldova a fost sărbătorită Ziua Limbii Române, care a devenit limba oficială a țării la 31 august 1989. Cu această ocazie, președintele Nicolae Timofti, a ținut o prelegere în care a cerut Parlamentului să modifice Constituția, care mai păstrează sintagma   ”limba moldovenească”. În aceeași zi la Chișinău s-a deschis Salonul Internațional de Carte, care găzduiește în premieră și expoziția de la București, Bookfest.

***

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
8
Fri
10
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău