Săptămâna într-o oră din 19 mai 2017
-
20 Mai 2017 14:01
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
Situația din Republica Moldova, dezbătută în Parlamentul European
Situația din Republica Moldova a fost dezbătută marți, 16 mai a.c., în Parlamentul European, inclusiv în contextul acordării de către Comisia Europeană a unui ajutor financiar de 100 de milioane de euro. Parlamentarii europeni, reprezentând principalele grupuri politice, au comentat diferit rezultatele dezbaterilor. Astfel, popularii europeni (PPE) și cei din Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) au susținut că discuțiile privind acordarea asistenței financiare au fost amânate până când Comisia de la Veneția se va pronunța în privința modificării sistemului electoral din R. Moldova. Pe de altă parte, deputații din Alianța Progresivă a Socialiștilor și Democraților (S&D) au menționat că nu există nici un fel de suspendare, doar că procedura a fost amânată pentru luna iunie din motive tehnice.
***
Guvernarea acuză opoziția de faptul că ar vrea blocarea finanțării externe
Președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că R. Moldova își îndeplinește toate obligațiunile asumate în fața partenerilor internaționali și s-a angajat să respecte toate condiționalitățile formulate pentru a putea primi asistența Comisiei Europene. Și premierul Pavel Filip s-a declarat convins, după dezbaterile din Parlamentul European, că Republica Moldova va primi ajutorul financiar de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene. În debutul ședinței de miercuri, 17 mai a.c., a Guvernului, Pavel Filip a criticat opoziția pentru faptul că ar încerca să facă presiuni cu scopul de a bloca acordarea finanțării. Amintim că principalele formațiuni ale opoziției extraparlamentare, în principal, Partidul Acțiuni și Solidaritate al Maiei Sandu și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr condus de Andrei Năstase, au criticat votul din Parlamentul R. Moldova de acum două săptămâni când proiectele de modificare a sistemului electoral, promovate de democrați și de socialiști, au fost aprobate în prima lectură. La apelul societății civile, câteva mii de oameni au protestat duminică, 14 mai a.c., în fața sediului Parlamentului față de proiectele PD și PSRM de schimbare a sistemului electoral.
***
Experți ai Comisiei de la Veneția, în vizită de studiu la Chișinău
O delegație a Comisiei de la Veneția s-a aflat joi și vineri, 18 – 19 mai a.c., într-o vizită în Republica Moldova pentru a discuta un proiect de modificare a Constituției ce prevede atribuirea unor prerogative sporite șefului statului pentru a putea dizolva Parlamentul. Proiectul a fost elaborat după ce președinte Igor Dodon a cerut sporirea atribuțiilor, dar aparent inițiativa sa este susținută doar de deputații socialiști, reprezentanții celorlalte fracțiuni și grupuri parlamentare pronunțându-se categoric împotrivă. Igor Dodon s-a întâlnit vineri cu membrii Comisiei, iar după întrevedere șeful statului a declarat presei că R. Moldova are nevoie de un președinte cu atribuții largi. El a lăsat să se înțeleagă că va întreprinde acțiuni pentru ca R. Moldova să devină republică prezidențială. Totodată, Igor Dodon a reiterat că pledează pentru dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate.
***
Partidul Șor, împotriva referendumului de demitere a lui Dorin Chirtoacă
Partidul primarului de Orhei Ilan Șor a anunțat la începutul acestei săptămâni că este împotriva referendumului inițiat de socialiști privind revocarea primarului general al municipiului Chișinău Dorin Chirtoacă, însă nu pentru a-l susține pe edilul Capitalei, ci din alte motive. Potrivit Partidului Șor, referendumul va reduce durata mandatului primarului Capitalei doar cu un an, iar pentru desfășurarea acestuia ar fi cheltuite surse financiare considerabile. Totodată, Partidul Șor a cerut ca Dorin Chirtoacă să-și prezinte demisia, iar consilierii municipali să-și depună mandatele. Sacrificarea lui Dorin Chirtoacă, prin referendumul inițiat de PSRM, ar fi o greșeală pentru toate partidele proeuropene, susține fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu. Potrivit comentatorului, referendumul PSRM face parte din campania lui Igor Dodon în vederea parlamentarelor din 2018.
***
Liberalii au demarat campania pentru demiterea lui Igor Dodon
Partidul Liberal a lansat joi, 18 mai a.c., o campanie de colectare a semnăturilor pentru organizarea unui referendum privind demiterea președintelui Igor Dodon. Liberalii au declarat că Igor Dodon a făcut mai multe afirmații anticonstituționale și a încălcat Legea Fundamentală. Chiar dacă ar fi organizat, plebiscitul nu va avea valoare juridică fiind doar unul consultativ, deoarece, potrivit Constituției, șeful statului ar trebui să fie întâi suspendat din funcție de către Parlament cu votul a două treimi dintre deputați. Analiștii opinează că această campanie a liberalilor ar fi o reacție la inițiativa Partidului Socialiștilor de demitere a primarului capitalei, Dorin Chirtoacă. Igor Dodon a comentat a doua zi inițiativa liberalilor de care nu s-a arătat deranjat prea tare. El a declarat că ”Liberalii au pleca deja în istorie. Au nimerit, întâmplător în politica mare datorită lui Chirtoacă…”.
***
Comisia moldo-română privind integrarea europeană a R. Moldova, în ședință la Chișinău
România rămâne ferm angajată pentru susținerea obiectivului de integrare europeană a Republicii Moldova, însă reformele trebuie continuate, a declarat vineri, 19 mai a.c., la Chișinău ministrul delegat pentru afaceri europene Ana Birchall în cadrul ședinței Comisiei Interguvernamentale Republica Moldova – România pentru Integrare Europeană. Printre subiectele abordate în cadrul celei de-a 4-a reuniuni a Comisiei comune s-au numărat armonizarea legislației, combaterea discriminării, domeniul sanitar veterinar și securitatea alimentelor. Ministrul-adjunct al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniela Morari a anunțat că s-a convenit acordarea sprijinului României pentru ca R. Moldova să îndeplinească condițiile necesare exportului producției sale animaliere în UE. Comisia Interguvernamentală a fost creată în 2012, în timpul unei ședințe comune a guvernelor de la Chișinău și București.
***
Prima ședință de judecată în procesul Traian Băsescu vs Igor Dodon
Prima ședință de judecată în procesul pe care ex-președintele României Traian Băsescu i l-a intentat președintelui Republicii Moldova Igor Dodon privind anularea cetățeniei moldovenești a avut loc marți, 16 mai, la Chișinău. Reprezentantul lui Igor Dodon a cerut recuzarea magistratului de caz, Viorica Puică, a declarat avocatul lui Traian Băsescu, Andrei Bivol pentru Mediafax. Igor Dodon a invocat că prin admiterea cererii de suspendare a decretului care anula cetățenia Republicii Moldova, judecătorul s-a antepronunțat asupra fondului cauzei. Cererea de recuzare a fost examinată de un alt magistrat al Judecătoriei Chișinău, iar cauza urmează a fi repartizată spre examinare unui alt judecător.