Săptămâna într-o oră din 17 mai 2019

  • 20 Mai 2019 14:14
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

CCM: Șeful statului nu este în drept să propună un candidat la funcția de premier dacă Parlamentul nu este funcțional

Curtea Constituțională a Rep. Moldova (CCM) a decis miercuri, 15 mai a.c., că șeful statului nu este în drept să propună un candidat la funcția de Prim-ministru în condițiile în care Parlamentul nu este funcțional. CCM a răspuns astfel la o sesizare depusă de președinție, în contextul în care partidele parlamentare nu pot forma o coaliție majoritară. Pentru ca șeful statului să poată numi un candidat la funcția de prim-ministru este necesar ca Parlamentul să fie funcțional, iar acest lucru se poate realiza odată cu alegerea șefului Legislativului și constituirea Biroului Permanent, a subliniat Curtea Constituțională. Igor Dodon a comentat pentru Agenția rusă TASS că în cazul în care în următoarele 3-4 săptămâni nu va fi aleasă conducerea legislativului, parlamentul urmează să fie dizolvat și să fie declanșate alegeri anticipate.

**

Sondaj ASD: O alianță PSRM-PDM pe primul loc în preferințele respondenților

Majoritatea cetățenilor ar prefera o coaliție dintre Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat sau o alianță PSRM-ACUM, iar eventuale alegeri anticipate ar avea rezultate similare cu cele din 24 februarie, potrivit unui sondaj prezentat luni, 13 mai a.c., de Asociația Sociologilor și Demografilor. Cei mai mulți cetățeni optează pentru crearea unei coaliții dintre Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat. Această opțiune, care a întrunit 28,6% din voturi, este urmată la mică distanță de o coaliție dintre PSRM și Blocul ACUM agreată de 27 la sută dintre respondenți. Aproximativ 7% și-ar dori o coaliție PDM-ACUM, iar 6 la sută – un guvern minoritar. În același timp, ceva mai mult de 15 la sută din respondenți sunt în favoarea alegerilor parlamentare anticipate.

**

Andrei Năstase a scăpat de sancțiune pentru că a făcut agitație în ziua alegerilor

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a anulat luni, 13 mai a.c., procesul verbal prin care liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a fost sancționat pentru că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor locale noi din municipiul Chișinău, iar din această cauză a fost anulat scrutinul local din mai, anul trecut. A doua zi, Andrei Năstase a precizat într-o conferință de presă, că instanța a anulat procesul verbal, dar a invocat norme de procedură nu și pe fondul cauzei, astfel încât el în continuare nu poate prelua mandatul de primar al Capitalei și nici nu se poate adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

**

Reuniuni la nivel înalt la Bruxelles, dedicate aniversării PaE

La Bruxelles au avut loc luni și marți, 13 și 14 mai a.c., o serie de reuniuni la nivel înalt dedicate celei de-a zecea aniversări a Parteneriatului Estic(PaE), din care face parte și Republica Moldova. Reformele în sistemul de justiție și conflictele dintre țările Europei de Est sunt prioritățile Uniunii Europene pentru statele din PaE, au anunțat oficialii europeni. La rândul său, premierul Pavel Filip a declarat că Rep. Moldova mai are de lucru în cadrul Parteneriatului inclusiv să implementeze angajamentele asumate și să asigure standardele democratice.

**

Chișinăul insistă pe retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului

Chișinăul cere retragerea trupelor rusești staționate ilegal în stânga Nistrului, a declarat la un Forum pe probleme de securitate desfășurat săptămâna aceasta la Viena, Ambasadorul Rep. Moldova în Austria, Victor Osipov. El a reiterat că Grupul Operativ de Trupe Ruse se află ilegal pe teritoriul Rep. Moldova și trebuie retras necondiționat împreună cu armele din dotare și stocurile de muniții, potrivit unui comunicat al misiunii diplomatice. Victor Osipov a precizat că în textul Acordului de pace din 21 iulie 1992 lipsește orice mențiune, care ar putea fi interpretată ca acceptare a prezenței militare străine.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău