Săptămâna într-o oră din 15 septembrie 2017

  • 17 Septembrie 2017 11:06
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Democrații vor integrarea europeană în Constituție

Partidul Democrat și-a anunțat marți, 12 septembrie a.c., intenția de a introduce în Constituție o referință la integrarea europeană ca orientare strategică a R. Moldova. În cadrul unui briefing, președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat că democrații vor organiza o ședință specială a Parlamentului la care să se revoteze proiectele de lege pe care șeful statului nu le-a promulgat. Liderul PDM a mai anunțat că vicepreședintele PPEM Eugen Sturza este candidatul propus de guvernare pentru funcția de ministru al Apărării.

**

Igor Dodon respinge candidatura guvernului pentru funcția de ministru al apărării

Președintele Igor Dodon a anunțat miercuri, 13 septembrie a.c., într-o conferință de presă că a respins candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării și că în acest sens i-a trimis un răspuns oficial premierului Pavel Filip. Tot miercuri, Igor Dodon, l-a acuzat pe liderul PDM Vlad Plahotniuc de faptul că ar încerca să submineze instituția prezidențială, afirmații respinse de democrați. Vicepreședintele PDM Sergiu Sârbu respinge, însă, acuzațiile și spune că democrații vor doar să depășească anumite blocaje instituționale care ar putea să afecteze securitatea națională. Igor Dodon a mai declarat că se va opune și inițiativei Partidului Democrat de a modifica Constituția astfel încât textul Legii Supreme să menționeze explicit că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană. El susține că vectorul politicii externe trebuie stabilit prin referendum.

**

Pavel Filip: șeful statului nu are dreptul de a propune miniștri

Tot miercuri, în debutul ședinței de Guvern, premierul Pavel Filip a declarat că a primit în scris refuzul din partea președintelui Igor Dodon de a-l numi în funcția de ministru al Apărării pe Eugen Sturza. Totodată, el a respins și propunerea făcută de Igor Dodon pentru acest post în persoana lui Victor Gaiciuc. Premierul a subliniat că R. Moldova este o țară parlamentară și președintele nu are dreptul să înainteze candidați la funcțiile de miniștri. Potrivit premierului, această declarație a șefului statului ar avea menirea să acopere lipsa de argumente în ceea ce privește blocajele pe care le-a creat în cadrul Armatei Naționale. Pavel Filip l-a acuzat pe Igor Dodon că își dorește o Armată Națională slabă și că ar reprezenta interesele altei țări. ”Dacă președintele va respinge și a doua oară candidatura propusă, va încălca în mod conștient Constituția Republicii Moldova”, a mai comentat Pavel Filip.

**

Ministrul lituanian de externe Linas Linkevičius, în vizită la Chișinău

Guvernările declarate pro-europene ale Republicii Moldova au umbrit procesul de integrare europeană, prin faptul că au permis delapidarea unui miliard de dolari și alte acte de corupție, a declarat ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, aflat joi, 14 septembrie a.c., în vizită la Chișinău. Într-o conferință de presă comună cu șeful diplomației de la Chișinău, Andrei Galbur, el și-a exprimat și nemulțumirea în legătură cu faptul că autoritățile moldovene nu au ținut cont de opinia Comisiei de la Veneția atunci când au schimbat sistemul electoral.

**

Inițiativă a PLDM de modificare a art.13 din Constituție

După ce Partidul Democrat a lansat marți inițiativa introducerii în Constituție a referinței la integrarea europeană ca orientare strategică a R. Moldova, a doua zi și Partidul Liberal-Democrat a venit cu o propunere de modificare a Legii Supreme. Liberal-democrații au anunțat că au elaborat un proiect de lege privind modificarea art. 13 din Constituție, care stipulează că limba de stat este „limba moldovenească”. Ei propun înlocuirea acestei formulări cu sintagma „limba română” în conformitate cu Hotărârea Curții Constituționale din decembrie 2013. Curtea a statuat atunci că „în cazul existenței unor divergențe între textul Declarației de Independentă care face referire la limba română și cel al Constituției, care menționează limba moldovenească, prevalează textul Declarației de Independentă.

**

Referendum pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă pe 19 noiembrie (?)

Consiliul municipal Chișinău a aprobat marți, 12 septembrie a.c., organizarea la 19 noiembrie a referendumului privind revocarea din funcție a primarului Dorin Chirtoacă. Propunerea a fost susținută de majoritatea consilierilor cu excepția celor liberali. Decizia definitivă privind data referendumului urmează să o ia Comisia Electorală Centrală.  Socialiștii se pregătesc deja de alegeri noi în primăvara anului viitor, în timp ce alți consilieri atrag atenția asupra unor coliziuni juridice ce ar face imposibilă organizarea acestora. În conformitate cu legea cu privire la administrația publică locală, nu pot fi organizate alegeri locale noi, atâta timp cât primarul este suspendat din funcție. Liberalii susțin că primarul Dorin Chirtoacă nu poate fi revocat din funcție înainte de termen prin referendum. Liderul PL Mihai Ghimpu a declarat în cadrul unei emisiuni  la postul de televiziune TVC21, că există neconcordanțe între Codul electoral și Legea cu privire la administrația publică locală și a anunțat că liberalii s-ar putea adresa la Curtea Constituțională.

**

Statele din cadrul Parteneriatului Estic vor relații diferențiate cu UE

Țările membre ale Parteneriatului Estic ar putea avea relații diferențiate cu Uniunea Europeană, în funcție de gradul de apropiere și de reformele interne, potrivit unui  raport discutat joi, 14 septembrie a.c., la ședința Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European. Autorii le mai recomandă Consiliului și Comisiei Europene să consolideze societatea civilă în țările partenere, să sporească sprijinul financiar, precum și să elimine tarifele de roaming între UE și statele membre ale Parteneriatului Estic. Autorii propun ca Bruxellesul să acorde o atenție sporită statelor care au semnat Acorduri de Asociere cu Uniunea Europeană – Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Ei mai propun crearea unui așa-numit „Parteneriat Estic+”, care să includă aderarea la spațiul vamal comunitar, spațiul Schengen, etc.

**

Planul de acțiuni RM – NATO pe perioada 2017-2019, aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat miercuri, 13 septembrie a.c., Planul de acțiuni individual R. Moldova – NATO, pentru anii 2017-2019. Documentul prevede, între altele, consolidarea sectorului de securitate și apărare națională, precum și sporirea participării militarilor Armatei Naționale în misiuni internaționale. Domeniile prioritare de cooperare stabilite sunt reforma și modernizarea sectorului de integritate, dezvoltarea forțelor armate, combaterea noilor amenințări la adresa securității și promovarea diplomației publice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău