Săptămâna într-o oră din 13 decembrie 2019

  • 13 Decembrie 2019 18:15
Săptămâna într-o oră din 13 decembrie 2019

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

PG cere mai mult timp pentru a prezenta raportul privind frauda bancară

Comisia pentru securitate, apărare și ordine publică a Parlamentului urma să audieze în ședința sa de miercuri, 11 decembrie, raportul Procuraturii Generale privind devalizarea sistemului bancar. Noua conducere a instituției a cerut, însă, timp suplimentar invocând faptul că nu deține încă suficiente date pentru a prezenta un raport exhaustiv. Procurorul general adjunct, Ruslan Popov a declarat în ședința comisiei că noul procuror general, Alexandr Stoianoglo, nu a reușit să studieze minuțios toate investigațiile și dosarele existente la această etapă. De asemenea, Ruslan Popov a dat vina pe Procuratura Anticorupție că ar fi secretizat dosarul, a investigat haotic circumstanțele devalizării și susține că există multe neclarități. Opoziția a criticat solicitarea Procuraturii generale sugerând că s-ar încerca tergiversarea dosarului privind frauda bancară.

**

Interzicerea accesului la informațiile despre beneficiarii ”amnistiei fiscale”, declarată neconstituțională

Curtea Constituțională a declarat joi, 12 decembrie, neconformă o prevedere care interzicea accesul la informațiile despre beneficiarii legii privind declararea voluntară și stimularea fiscală cunoscută și ca legea ”amnistiei fiscale”. Asociația obștească „Juriștii pentru drepturile omului” a sesizat Curtea Constituțională după ce a primit refuz la o cerere depusă la Serviciul Fiscal de Stat, prin care au fost solicitate informații despre lista nominală a persoanelor fizice care au declarat voluntar bunurile, în perioada august – octombrie 2018, valoarea acestora și suma totală a taxei încasate la bugetul de stat. Astfel, Curtea a constatat că prin această lege se instituie restricții excesive cu privire la informația aflată în posesia fiscului, susține avocatul Vitalie Zamă. Reprezentantul asociației consideră că societatea trebuie să cunoască beneficiarii acestei legi, care s-au îmbogățit ilegal și sunt avantajați în raport cu alți cetățeni care sunt corecți cu legea.

**

CSM l-a suspendat pe magistratul Oleg Sternioală de la CSJ

Consiliul Superior al Magistraturii l-a suspendat marți, 10 decembrie pe Oleg Sternioală din funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. În același timp, CSM a aprobat parțial cererea fostului procuror general interimar, Dumitru Robu, privind reținerea și arestarea magistratului. Oleg Sternioală a rămas fără imunitate pe 4 noiembrie și exact în aceeași zi a fost plasat în izolatorul CNA, fiind suspectat de spălare de bani. Ulterior, magistratul a fost eliberat, iar Curtea de Apel Chișinău a suspendat decizia prin care CSM și-a dat acordul pentru reținerea acestuia. La ședința CSM au participat procurorul general Alexandr Stoianoglo și ministrul justiției, Fadei Nagacevschi.

**

BERD ar putea oferi Chișinăului 50 mil. de dolari pentru rezerve de gaze

Guvernul a semnat miercuri, 11 decembrie, un aranjament financiar cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind acordarea unui împrumut de 50 de mil. de dolari pentru procurarea rezervelor de gaze naturale. Luna trecută, executivul a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care obliga Energocom să negocieze cu operatorul ucrainean Naftogaz, în cazul în care Moscova și Kievul nu vor ajunge la un compromis privind tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul Ucrainei. Rep. Moldova riscă să rămână fără gaze, din cauza neînțelegerilor dintre Ucraina și Rusia, dar și a politicii externe defectuoase a autorităților de la Chișinău, atenționează fostul premier Maia Sandu.

**

Ion Chicu, în vizită la Kiev

Premierul Ion Chicu a participat joi, 12 decembrie, la summit-ul GUAM de la Kiev unde s-a întâlnit cu omologul său Oleksiy Honcharuk, dar a fost primit și de președintele Ucrainei Volodymyr Zelenskiy. Vineri dimineața, Ion Chicu și-a convocat miniștrii într-o ședință operativă la Guvern la care a declarat că Ucraina ar fi gata să furnizeze gaze naturale Rep. Moldova, în regim de excepție, dacă nu se vor găsi alte soluții până atunci. Totodată, șeful executivului și-a exprimat speranța că Moscova și Kievul vor ajunge la o înțelegere în privința tranzitului gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei și că Rep. Moldova va primi în continuare gaze prin traseele comune.

**

Plan de acțiuni pentru anii 2020-2023, aprobat de Guvern

Cabinetul de miniștri a aprobat, miercuri, 11 decembrie, un plan de acțiuni pentru anii 2020-2023, iar premierul Ion Chicu a anunțat cu această ocazie despre creșterea investițiilor în infrastructură până la 54 de miliarde de lei în următorii trei ani. Declarațiile premierului au un caracter electoral și depășesc mandatul actualului Guvern, susțin experții estimând că autoritățile statului nu au capacitatea să atragă și să valorifice investiții atât mari în dezvoltarea infrastructurii. Expertul Veaceslav Negruța amintește că la momentul învestirii a fost declarat că executivul condus de Ion Chicu are mandat numai pentru un an, până la alegerile prezidențiale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău