Săptămâna într-o oră din 12 octombrie 2018

  • 12 Octombrie 2018 19:04
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii.

Proiectul PDM de modificare a Constituției, examinat în Parlament

Parlamentul a examinat vineri, 12 octombrie a.c., proiectul de modificare a Constituției care prevede introducerea în textul Legii Supreme a unei referiri la integrarea europeană ca vector de dezvoltare a Republicii Moldova. Neavând destule voturi pentru o majoritate calificată de două treimi necesară la adoptarea amendamentelor constituționale, deputații PD care sunt autorii acestei inițiative legislative, au făcut apel la fracțiunile de opoziție și în special la PLDM și PL să voteze proiectul lor. Liberal-democrații care alături de liberali au anunțat anterior că vor vota proiectul democraților doar la pachet cu propunerea de redenumire a limbii oficiale din moldovenească în română au denunțat și un joc geopolitic al conducerii PDM. Având în vedere acest context președintele Parlamentului Andrian Candu a cerut vot nominal la adoptarea acestei hotărâri.

**

PDM propune ca judecătorii să fie aleși de către popor

Partidul Democrat a lansat săptămâna aceasta o propunere de modificare a Constituției astfel încât judecătorii să nu mai fie aleși de șeful statului sau de parlament, ci direct de către popor. Ideea a fost vociferată marți, 9 octombrie a.c., la tradiționalul briefing săptămânal al democraților de către liderul PDM Vlad Plahotniuc. El a motivat proiectul prin existența percepției în societate că sistemul de justiție nu este independent chiar dacă s-au făcut reforme. Între timp, joi, Parlamentul a împuternicit Comisia juridică să elaboreze proiectul de modificare a Constituției.

**

Implementarea Acordului de Asociere cu UE, discutată de o comisie a PE

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a aprobat marți, 9 octombrie a.c., proiectul Raportului privind aplicarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova. Documentul constată o serie de îngrijorări față de agravarea situației privind respectarea valorilor democratice în țara noastră, legate în special de adoptarea sistemul mixt de vot și de invalidarea alegerilor din Chișinău. Potrivit experților, raportul Parlamentului european, care este unul negativ, se înscrie în contextul degradării politice din Republica Moldova, unde opțiunea europeană a fost compromisă. Analiștii mai susțin că relațiile R. Moldova cu Uniunea Europeană sunt în declin și în afară de suspendarea asistenței macrofinanciare există și riscul revenirii la regimul de vize.

**

Suspans în dosarul Traian Băsescu vs Igor Dodon de la CSJ

Curtea Supremă de Justiție a decis miercuri, 10 octombrie a.c., să amâne până pe 24 octombrie decizia privind recursul înaintat de avocații lui Traian Băsescu în dosarul privind anularea cetățeniei moldovenești acordate fostului președinte al României. Câțiva membri și simpatizanți ai Partidului Unității Naționale, al cărui președinte de onoare este Traian Băsescu au organizat un flashmob în fața CSJ în susținerea fostului lider de la Cotroceni. Până acum, atât prima instanță cât și Curtea de apel i-au dat dreptate președintelui Igor Dodon care a anulat decretul predecesorului său Nicolae Timofti de acordare a cetățeniei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău