Săptămâna într-o oră din 10 noiembrie 2017

  • 12 Noiembrie 2017 12:18
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii.

Cecilia Malmström despre Acordul de liber schimb RM-UE: există potențial neutilizat

Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană oferă o serie de avantaje Republicii Moldova, dar există și potențial neutilizat, a declarat marți, 07 noiembrie a.c., la Chișinău comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmström. Oficialul european a salutat reformele realizate de Guvern pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, dar a subliniat importanța asigurării supremației legii și a luptei împotriva corupției. Vizita de două zile la Chișinău a comisarului european a fost prilejuită de împlinirea a trei ani de la punerea în aplicare a Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană contestat de socialiști și de președintele Igor Dodon.

***

Igor Dodon vrea preferințe comerciale autonome cu UE

Cecilia Malmström s-a întâlnit miercuri, 08 noiembrie a.c., și cu președintele Igor Dodon, un contestatar ar integrării europene a Republicii Moldova și militant pentru raporturi mai strânse cu Federația Rusă și Uniunea Eurasiatică pe care Moscova o controlează. Șeful statului i-a cerut comisarului european revizuirea Acordului de liber schimb pe unele categorii de produse și revenirea la regimul de preferințe comerciale autonome cu UE pentru a spori exporturile pe piața comunitară. Pe de altă parte experții și datele statistice arată că după implementarea Acordului de liber schimb exporturile pe piața comunitară au crescut semnificativ.

***

Șeful statului, în vizită în Armenia cu escală… la Moscova

Președintele Igor Dodon a întreprins joi și vineri, 9 și 10 noiembrie a.c., o vizită oficială în Armenia unde s-a întâlnit cu omologul său armean Serzh Sargsyan și cu șeful Legislativului de la Erevan, Ara Babloyan. ”În drumul de întoarcere de la Erevan”, șeful statului a hotărât să facă o escală la Moscova ”pentru câteva întrevederi”, potrivit anunțului de pe contul său de Facebook. El precizează că la Moscova s-a întâlnit cu copreședintele mișcării „Delovaia Rossia” (Rusia oamenilor de afaceri – n.r.), antreprenorul Andrei Nazarov. Cu acesta, Igor Dodon ar fi convenit organizarea în luna mai 2018 la Chișinău a unui forum de afaceri moldo-rus.

***

Premierul Pavel Filip a întreprins o vizită în Israel

În această săptămâna și premierul Pavel Filip s-a aflat într-o vizită în Statul Israel, având întrevederi cu mai mulți oficiali israelieni. Pavel Filip s-a întâlnit joi, 9 noiembrie, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu cu care a discutat mai multe subiecte de pe agenda relațiilor bilaterale. Totodată, Pavel Filip a invitat oamenii de afaceri israelieni să investească în țara noastră și să participe la programul de privatizare, lansat de autorități. Pavel Filip s-a întâlnit și cu vicepreședinta Knessetului, Tali Ploskov, originară din R. Moldova, precum și cu mai mulți miniștri din Guvernul israelian. De asemenea, el a participat la inaugurarea Zilelor Culturii Republicii Moldova în Israel.

***

Guvernul a aprobat cele 51 de circumscripții uninominale

Guvernul a aprobat marți, 07 noiembrie a.c., decizia Comisiei naționale privind constituirea celor 51 de circumscripții uninominale permanente la alegerile parlamentare. Potrivit deciziei, pentru cetățenii din stânga Nistrului vor fi create două circumscripții, iar pentru diasporă – trei, dintre care una pentru Asia și CSI, una pentru Europa de Vest și una pentru SUA și Canada. Pe teritoriul R. Moldova aflat sub controlul autorităților constituționale vor funcționa 46 de circumscripții, dintre care 11 în mun. Chișinău și câte două în mun. Bălți și regiunea găgăuză. Modificarea legislației electorale și modul de repartizare a circumscripțiilor cu mandat unic au fost criticate de o parte a societății civile și a opoziției deoarece s-ar fi făcut pentru a avantaja PDM și PSRM în alegeri. Și Parlamentul european a criticat Chișinăul pentru că aprobat sistemul mixt de vot contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția.

***

Chișinăul are un nou primar interimar

Municipiul Chișinăul are începând de luni, 06 noiembrie a.c., un nou primar general interimar. Este vorba de fostul președinte al grupului Gas Natural Fenosa, Silvia Radu, fostă candidată la alegerile prezidențiale de anul trecut. Nistor Grozavu, cel care a îndeplinit până acum interimatul funcției de primar al Capitalei, a renunțat la aceste atribuții, dar își păstrează postul de viceprimar. Numirea Silviei Radu la cârma primăriei Capitalei este contestată de Partidul Liberal și de Partidul Socialiștilor. Liberalii au acuzat Partidul Democrat că ar sta în spatele acestei numiri, în timp ce socialiștii susțin că ar vi vorba de o înțelegere între PDM și PL. Democrații, la rândul lor, au respins acuzațiile.

***

Dorin Chirtoacă, plasat sub control judiciar după 5 luni de arest la domiciliu

Primarul suspendat al Capitalei, Dorin Chirtoacă, a fost eliberat vineri, 10 noiembrie a.c., din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar. Decizia luată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, care se va aplica timp de 30 de zile, l-a luat prin surprindere pe primar care, se pare, nu se aștepta la un asemenea ”cadou”. „Ceva nu este în regulă, este o decizie tardivă și de ochii lui. În mod normal ar trebui să aibă loc eliberarea și încetarea dosarului penal”, a declarat Dorin Chirtoacă. El a mai spus că va contesta decizia primei instanțe la Curtea de Apel. Procurorul Victoria Furtună a declarat că va studia decizia Judecătoriei Chișinău după care va decide dacă o va ataca în instanța superioară.

***

Sondaj IRI: trei partide ar intra în parlament pe liste de partid

Trei partide ar intra în parlament pe liste de partid în cazul unor alegeri anticipate, arată datele unui sondaj, realizat de Institutul Republican Internațional (IRI) în perioada 23 septembrie – 17 octombrie și făcut public în cursul acestei săptămâni.

Astfel, PSRM ar acumula 30% din voturi, PAS – 21% și PDM – 8%. Ținând cont de marja de eroare de 2,5 la sută și de procentul de 15 la sută al celor indeciși, unele șanse de acces le mai au PCRM și Platforma DA, pe care sondajul le creditează cu câte 4%. Potrivit cercetării, nu au șanse de a intra în Legislativ pe liste de partid, formațiunea „Partidul Nostru” și PPEM care ar obține câte 2%, PL și PLDM care sunt creditate cu aproximativ 1% în intențiile de vot. 

În topul încrederii pe primul loc se situează Igor Dodon cu 26%, șeful statului fiind urmat de Maia Sandu cu 15%, Andrei Năstase și Pavel Filip cu câte 6%, Zinaida Greceanîi cu 5%, Vladimir Plahotniuc și Vladimir Voronin cu câte 4%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău