Săptămâna într-o oră din 10 februarie 2017
-
11 Februarie 2017 12:31
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
Președintele Republicii Moldova s-a aflat săptămâna aceasta la Bruxelles în a doua sa vizită oficială de la învestirea în funcție. Potrivit anunțului administrației prezidențiale, vizita a fost de 3 zile, de luni până miercuri (6 – 8 februarie 2017), dar de fapt Igor Dodon a avut întrevederi doar marți, 7 februarie a.c.
Șeful statului Igor Dodon s-a întâlnit cu președintele Consiliului European Donald Tusk, șefa diplomației europene Federica Mogherini, președintele Parlamentului European Antonio Tajani și cu președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. Igor Dodon a avut o întâlnire și la sediul NATO din Bruxelles, dar nu a fost primit de Secretarul General Jens Stoltenberg, ci de adjunctul acestuia, Rose Gotemoeller.
***
Revenit de la Bruxelles, Igor Dodon a susținut joi, 9 februarie a.c., un briefing, nu înainte însă de a se întâlni cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău Farit Mukhametshin și cu cel al Statelor Unite James Pettit. În conferința de presă, șeful statului și-a reiterat afirmația făcută la Bruxelles că va sprijini o decizie de abrogare a Acordului de asociere cu UE, în cazul în care o nouă majoritate parlamentară va organiza un referendum, iar majoritatea populației va fi împotriva Acordului.
De asemenea, Igor Dodon a amenințat din nou că oficiul de legătură NATO ar putea fi închis după alegerile parlamentare. Șeful statul s-a exprimat s-a exprimat din nou împotriva deschiderii acestui oficiu, deoarece în opinia sa ar putea afecta negocierile în vederea reglementării conflictului transnistrean.
***
Declarațiile lui Igor Dodon au fost criticate de către coaliția de la putere. Partidul Democrat a transmis un comunicat de presă în care afirmă că acesta nu a acționat ca un președinte al tuturor cetățenilor și condamnă modul în care Republica Moldova a fost reprezentată la Bruxelles de Igor Dodon. Totodată, liderul PL Mihai Ghimpu a comentat comportamentul și declarațiile lui Igor Dodon ca fiind ilare. Și analiștii politici au criticat declarațiile lui Igor Dodon. Potrivit acestora, președintele Igor Dodon a acționat, în timpul vizitei sale la Bruxelles, ca un lider de partid și ca un agent ale Federației Ruse și nu ca un șef de stat.
***
Între timp, executivul a anunțat miercuri, 8 februarie a.c., că oficiul de legătură NATO va fi deschis la Chișinău în luna aprilie. Ministrul adjunct de externe Lilian Darie a declarat în ședința de Guvern că procedura de acreditare a oficiului se află în derulare și că deja Cartierul General al Alianței și-a desemnat persoana care va conduce acest centru la Chișinău. Amintim că Igor Dodon s-a împotrivit deschiderii acestui oficiu în timpul discuției purtate la Bruxelles cu secretarul general-adjunct al NATO Rose Gottemoeller.
***
Reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană, Gheorghe Bălan și Vitalii Ignatiev, au avut marți, 7 februarie a.c., prima întâlnire de lucru din acest an. La întâlnirea care a avut loc la sediul Misiunii OSCE din Tiraspol au participat și reprezentanții mediatorilor și ai observatorilor din cadrul formatului „5+2”. Gheorghe Bălan a anunțat după întrevedere că în primăvară ar urma să fie organizată o nouă rundă de negocieri în acest format.
***
Partidul Acțiune și Solidaritate condus de Maia Sandu și-a anunțat săptămâna aceasta intenția de a constitui Asociația Diasporei PAS. Prin această inițiativă, PAS susține că își dorește o mai mare implicare a diasporei în viața politică a țării. Potrivit Maiei Sandu, sărăcia, lipsa locurilor de muncă bine plătite și a oportunităților de studii de calitate, mediul nefavorabil de afaceri și pierderea încrederii în capacitatea statului de a le oferi siguranță și un viitor mai bun copiilor lor sunt motivele pentru care cetățenii Republicii Moldova aleg să plece de acasă. Amintim că în turul doi al alegerilor prezidențiale Maia Sandu a obținut peste 86% în secțiile de vot deschise peste hotare fiind votată de mai mult de 119 mii de alegători din totalul celor 138 de mii care și-au exercitat dreptul la vot.
***
Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării oferă localităților din Republica Moldova mai multe posibilități de dezvoltare. Prin intermediul Strategiei, localitățile din zona dunăreană devin mai atractive și pot fi atrase mai multe investiții pentru dezvoltarea acestor regiuni, susțin autoritățile. Subiectul a fost abordat în cadrul unei conferințe naționale organizate marți, 7 februarie a.c., la Chișinău, cu participarea reprezentanților autorităților publice centrale și locale, precum și ai societății civile din Republica Moldova.