Săptămâna într-o oră din 1 martie 2019

  • 01 Martie 2019 16:35
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

CEC a prezentat rezultatele preliminare ale alegerilor

Comisia Electorală Centrală a publicat luni rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Potrivit datelor CEC, în circumscripția națională, patru formațiuni politice au depășit pragul electoral de 6%: PSRM (31.15%), Blocul ACUM (26.84%), PDM (23.62%) și Partidul Șor (8.32%). Astfel, la nivel național, PSRM a obținut 18 mandate, Blocul ACUM – 14, PDM – 13, iar Partidul Șor – 5. În circumscripțiile uninominale, PSRM și PDM au câștigat câte 17 mandate, Blocul ACUM – 12, iar Partidul Șor – 2. În trei circumscripții au fost declarați învingători candidații independenți. Dacă rezultatele vor fi validate, viitorul legislativ ar putea fi compus din 35 de deputați PSRM, 30 de la PDM, 26 de la Blocul ACUM, 7 de la Partidul Șor și trei independenți. 

*

Primele reacții la rezultatele scrutinului parlamentar

Primele reacții ale principalilor actori de pe scena politică moldovenească au arătat că doar democrații se pot considera pe deplin mulțumiți de rezultatele scrutinului parlamentar, iar liderul PDM, Vlad Plahotniuc, și-a anunțat imediat intenția de a începe negocierile pentru formarea unei alianțe de guvernare. Pe de altă parte, cei doi copreședinți ai Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, au declarat că nu recunosc alegerile parlamentare ca fiind libere și corecte. În același timp, socialiștii au contestat rezultatele votului în câteva circumscripții, dar au lăsat de înțeles că vor aștepta rezultatele oficiale înainte de a se pronunța în privința recunoașterii alegerilor.

*

Alegerile au fost umbrite de încălcări, potrivit observatorilor internaționali

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte, care a monitorizat modul de desfășurare a procesului electoral, a calificat ca fiind incorecte și parțial libere alegerile din 24 februarie. Coaliția a constatat că în campania electorală au fost utilizate resurse administrative, au avut loc mai multe cazuri de corupere a alegătorilor și a fost limitat dreptul la vot și cel de a depune contestații pentru cetățenii aflați peste hotare. Și observatorii internaționali, printre care misiunile de observare ale OSCE și ENEMO, au remarcat faptul că alegerile au fost umbrite de o serie de încălcări, dar au respectat în general standardele recunoscute.

*

Reacții internaționale cu privire la alegerile din Republica Moldova

Marți au apărut în spațiul public unele reacții internaționale la rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova, în principal de la Bruxelles și București. Uniunea Europeană și România s-au pronunțat pentru continuarea procesului de reforme pro-europene în Republica Moldova, după alegerile parlamentare. Moscova a reacționat oficial abia joi, prin purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, care a declarat că Rusia va menține relațiile „constructive” cu R. Moldova și după alegerile parlamentare. Marți, un influent deputat din Duma rusă, Constantin Zatulin, declarase că Partidul Socialiștilor nu a îndreptățit speranțele Federației Ruse. Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea privind semnalele de mituire a alegătorilor și utilizarea abuzivă a resurselor administrative la alegeri. Departamentul de Stat a emis un comunicat în care a îndemnat liderii de la Chișinău să formeze un nou Guvern care să promoveze reformele în justiție.

*

Scenarii post-electorale

Imediat ce au fost făcute publice rezultatele preliminare ale alegerilor, politicienii, dar și analiștii au început să facă tot felul de scenarii privind formarea unei majorități parlamentare care să voteze un nou guvern. Președintele Igor Dodon a vorbit deschis la un post de televiziune afiliat socialiștilor că ar exista 5 scenarii, dintre care unul ar fi nelegitim, pentru formarea unor alianțe la nivel teoretic: PDM+PSRM, PDM+ACUM, PSRM+ACUM și PDM+PSRM+ACUM. O a 5-a coaliție ar fi cea dintre PDM, Partidul Șor și independenții, care să fie susținută de unii deputați PSRM, scenariu considerat nelegitim de Igor Dodon. Analiștii vorbesc despre o alianță oficială dintre PDM, PSRM și Partidul ȘOR sau despre una neoficială după modelul celei din 2016. Alți experți consideră că indiferent de formula guvernării, următorul executiv va trebui să relanseze discuțiile cu Uniunea Europeană pentru reluarea asistenței financiare.

*

PDM cheamă Blocul ACUM la negocieri

Partidul Democrat a invitat oficial componentele Blocului ACUM la discuții în vederea creării unei majorități parlamentare pentru a evita alegerile anticipate. Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate și Platformei Demnitate și Adevăr resping însă categoric orice discuții cu PDM și susțin că, de fapt, democrații intenționează să creeze o alianță cu socialiștii.

*

PDM cere interpretarea unor prevederi din Constituție în legătură cu un posibil blocaj

Partidul Democrat a depus joi o sesizare la Curtea Constituțională prin care cere interpretarea unor prevederi în condițiile unui blocaj parlamentar. Democrații le cer magistraților Curții să se pronunțe dacă este admisibilă perpetuarea unui blocaj parlamentar instituțional și vid de putere de lungă durată în cazul demisiei Guvernului, imposibilității formării unei majorități parlamentare sau a Guvernului, care ar duce la alegeri anticipate. Sesizarea urmărește să facă presiuni pe viitorii parteneri de negocieri în vederea creării unei majorități, susțin experții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,66 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău