Săptămâna într-o oră din 09 noiembrie 2018

  • 09 Noiembrie 2018 16:54
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Proiect de modificare a Codului Electoral, aprobat de Parlament în prima lectură

Agitația electorală va fi permisă în ziua tăcerii, iar în cea a alegerilor va fi interzisă doar în incinta secțiilor de votare și pe o rază de 100 de metri de la acestea, potrivit unui proiect de modificare a Codului electoral votat joi, 8 noiembrie a.c., de Parlament în prima lectură. Proiectul a fost elaborat de Comisia juridică a Parlamentului care în aceeași ședință și-a prezentat raportul privind analiza cadrului legal care a stat la baza invalidării alegerilor pentru primăria Chișinău câștigate de liderul Platformei DA, Andrei Năstase. Instanța a anulat atunci rezultatul pe motiv că în ziua scrutinului candidații au făcut apeluri de ieșire la vot pe rețele de socializare.

**

Promo-Lex nu exclude conflicte de competență la examinarea litigiilor la viitoarele alegeri parlamentare

Examinarea litigiilor în timpul alegerilor parlamentare poate genera conflicte de competență teritorială în cel puțin 13 circumscripții uninominale, au avertizat în cursul acestei săptămâni experții Asociației Promo-Lex. Problema este generată de faptul că în aceste circumscripții intră localități din diferite raioane, iar instanțele au jurisdicție în teritoriul unităților administrativ-teritoriale. Potrivit unei analize efectuate de organizație, în aceste cazuri, localitățile din aceeași circumscripție sunt atribuite la 2 sau la 3 instanțe de judecată diferite. Totodată, în patru circumscripții pot apărea conflicte de competență și la nivelul Curților de Apel, atenționează Promo-Lex.

**

PL și PLDM au început discuțiile cu Blocul ACUM în vederea colaborării în scrutinul legislativ din februarie 2019

Partidul Liberal și Partidul Liberal-Democrat au început luni, 5 noiembrie a.c. discuțiile cu blocul ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr, în vederea unei eventuale colaborări la alegerile parlamentare din februarie. Cele patru formațiuni discută în principal despre oportunitatea desemnării unor candidați comuni în circumscripțiile uninominale. Inițiativa a venit de la PL, iar prima rundă de discuții a avut loc la sediul PLDM. Potrivit experților, partidele politice de pe eșichierul de dreapta au nevoie stringentă să se coalizeze, dacă își doresc să aibă șanse în campania electorală pentru parlamentarele din februarie anul viitor.

**

Reprezentanții puterii și ai opoziției, în discuții cu partenerii externi

Problema alegerilor legislative din februarie 2019 a fost evocată în această săptămână și în cadrul mai multor întrevederi ale reprezentanților puterii dar și ai opoziției cu diverși actori din rândul partenerilor externi ai Rep. Moldova. Președintele Parlamentului Andiran Candu s-a întâlnit cu noul ambasador al SUA la Chișinău Dereck Hogan și a dat asigurări că alegerile vor fi libere și corecte, iar premierul Pavel Filip a discutat cu nou șef al Oficiului Consiliului Europei William Massolin. Pe de altă parte Maia Sandu și Andrei Năstase au participat la Congresul Partidului Popular European care a avut loc în perioada 7-8 noiembrie 2018  la Helsinki. În marja summit-ului, liderii opoziției au avut întrevederi cu cancelarul german Angela Merkel și cu Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere Johannes Hahn.

**

Igor Dodon și-a prezentat bilanțul vizitei oficiale în Rusia

De la 1 ianuarie 2019, Rusia urmează să anuleze taxele de import pentru unele produse agricole moldovenești, a anunțat luni, 05 noiembrie a.c., președintele Igor Dodon în cadrul unui briefing în care a prezentat rezultatele vizitei sale la Moscova de săptămâna trecută. Igor Dodon a mai spus că decizia se va aplica doar pe o perioadă de șase luni. Pe de altă parte, experții de la Chișinău vorbesc despre o decizie strict politică în legătură cu alegerile parlamentare din februarie anul viitor.

**

Judecătorii pleacă din sistem

Mai mulți magistrați au plecat în această săptămână din sistem, iar cel puțin deocamdată nu este clar motivul care ar sta la baza unei asemenea decizii. Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat marți, 6 noiembrie a.c., cererile depuse de șapte judecători, dintre care cinci – de la Curtea Supremă de Justiție. Hotărârile CSM vor fi prezentate Parlamentului, în cazul magistraților CSJ, și președintelui țării, în cazul celor de la instanțele de fond, care vor decide dacă le acceptă.

**

Traian Băsescu a rămas fără cetățenia Republicii Moldova

Curtea Supremă de Justiție a respins miercuri, 7 noiembrie a.c., recursul lui Traian Băsescu, în dosarul în care fostul președinte al României a cerut anularea decretului președintelui Igor Dodon prin care i-a fost retrasă cetățenia moldovenească. Astfel, fostul lider de la Cotroceni a rămas definitiv fără cetățenia Rep. Moldova. Apărarea lui Traian Băsescu a calificat decizia instanței drept părtinitoare, în timp ce reprezentanții Președinției de la Chișinău o consideră legală.

**

Parlamentul a votat încă o dată legile respinse de Igor Dodon

În ședința sa de joi, 8 noiembrie a.c., Parlamentul și-a menținut votul asupra proiectului Codului serviciilor media audiovizuale, respins de președintele Igor Dodon, pe motiv că unele norme ar fi discriminatorii și neconstituționale. În aceeași zi, plenul Legislativului a votat repetat proiectul Legii cu privire la Inspectoratul General al Carabinierilor, care a fost transmis Parlamentului pentru reexaminare de către șeful statului. Potrivit legii, Igor Dodon este obligat să promulge proiectele de lege în condițiile în care deputații își mențin votul exprimat anterior, iar dacă va refuza, riscă o nouă suspendare temporară, care ar fi a 5-a la număr.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău