Săptămâna într-o oră din 06 noiembrie 2020

  • 06 Noiembrie 2020 16:16
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

Rezultat-surpriză de peste 36% obținut de Maia Sandu în alegeri

Maia Sandu (candidata PAS) a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale care a avut loc, duminică, 1 noiembrie 2020, în Rep. Moldova, cu 36,2% din voturi, deși niciun sondaj dat publicității înaintea scrutinului nu a plasat-o pe primul loc în intențiile de vot. Pe locul doi, cu 32,6 la sută, s-a situat președintele în exercițiu Igor Dodon (declarat candidat independent, susținut de PSRM). Liderul formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, a luat aproape 17 la sută din voturi, iar candidata Partidului Șor, Violeta Ivanov a obținut 6,5 la sută din sufragii. Maia Sandu și Igor Dodon au făcut, luni, declarații de presă, în care au anunțat mobilizare generală pentru turul doi se scrutin. Rezultatele alegerilor sunt calificate drept o surpriză de către analiști care cred că acestea sunt un vot de blam dat actualului președinte, dar, totodată, atenționează că victoria Maiei Sandu nu este garantată în turul doi de scrutin în condițiile în care, convențional, candidații de stânga au obținut în primul tur 56%, chiar dacă acestea nu vor merge automat la Igor Dodon pe 15 noiembrie.

**

Votul geopolitic la alegerile din 1 noiembrie

Maia Sandu a obținut cele mai multe voturi la alegerile prezidențiale în mun. Chișinău (45%, cca 130 de mii de voturi), în diaspora (70%, peste 100 de mii de voturi) și a câștigat în 11 raioane din centru și din sud: Telenești, Călărași, Strășeni, Nisporeni, Criuleni, Hâncești, Ialoveni, Ștefan Vodă, Cimișlia, Leova și Cantemir. Pe de altă parte, Igor Dodon a luat 74% din voturile cetățenilor din stânga Nistrului, 77%  în raionul Taraclia populat de etnici bulgari, 84% în regiunea găgăuză (cca 45 de mii) și a câștigat la Briceni, Edineț, Ocnița, Dondușeni, Soroca, Râșcani, Glodeni, Florești, Șoldănești, Rezina, Ungheni, Dubăsari, Anenii Noi, Căușeni, Cahul și Basarabeasca. Renato Usatîi s-a clasat pe primul loc la Bălți (50%) și în trei raioane vecine: Drochia, Sângerei și Fălești, iar Violeta Ivanov a câștigat detașat la Orhei unde a obținut 47%. În Rep. Moldova, alegătorii din diferite zone geografice continuă să aibă anumite preferințe politice. Astfel, potrivit analiștilor, nordul votează, de regulă, pentru forțele de stânga, centrul – pentru dreapta proeuropeană, iar în sud a existat mereu așa-numitul vot etnic, singurele excepții în această structurare geopolitică fiind la Bălți și Orhei.

**

Dizolvarea Parlamentului, pe agenda discuțiilor dintre Maia Sandu și Renato Ustîi

A doua zi după alegeri, Andrei Năstase, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă și-au anunțat sprijinul pentru Maia Sandu în turul doi, iar ulterior un mesaj similar a avut și Tudor Deliu. Miercuri, 04 noiembrie, Maia Sandu s-a întâlnit cu Renato Usatîi, iar liderul formațiunii Partidul Nostru, i-a cerut președintei PAS să găsească o posibilitate de dizolvare a Parlamentului în schimbul sprijinului pe care el l-ar oferi acesteia în turul doi. În cazul în care aceasta nu va fi identificată, Renato Usatîi amenință cu dizolvarea Parlamentului prin proteste, făcând trimitere la art.2 din Constituție care proclamă că suveranitatea națională aparține poporului. Analiștii vorbesc însă de doar două posibilități prevăzute de Constituție pentru dizolvarea Legislativului: dacă nu adoptă legi timp de trei luni sau nu poate forma un nou guvern, după încheierea tuturor procedurilor.

**

Scrutinul prezidențial, din perspectiva observatorilor

Observatorii Promo-LEX au raportat mai multe încălcări în ziua alegerilor, inclusiv cazuri de transportare organizată a alegătorilor din stânga Nistrului și de oferire a recompenselor materiale pentru a determina votarea unui anumit candidat, după cum a anunțat, luni, 02 noiembrie, într-o conferință de presă, șeful Misiunii de Observare a alegerilor, Pavel Postică. În același timp, Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor ENEMO consideră că scrutinul s-a desfășurat, în mare parte, în conformitate cu cadrul legal național, de o ”manieră relativ profesionistă și eficientă”. Cu toate acestea, observatorii și-au exprimat îngrijorarea referitor la existența unor presupuse cazuri de corupere a alegătorilor, în special a celor din stânga Nistrului.

**

Start furat, în campania pentru turul doi de scrutin

Igor Dodon a dat start, marți, 03 noiembrie, campaniei electorale pentru turul doi de scrutin, cu acuzații la adresa Maiei Sandu, chiar dacă abia peste o zi, Comisia Electorală Centrală urma să totalizeze rezultatele și să oficializeze data alegerilor din 15 noiembrie. Analiștii politici au calificat discursul lui Igor Dodon drept unul mincinos și agresiv, care are scopul să sperie cetățenii.  Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova este însoțită de un număr mare de falsuri mediatice, manipulări și dezinformări, care par să ia turații în turul doi de scrutin, constată experții. În opinia lor, aceste campanii de promovare a știrilor false sunt orientate în special împotriva Maiei Sandu și amplificate de presa afiliată actualei guvernări, dar și de politicieni și oficiali locali și internaționali, în special din Federația Rusă.

**

Se anunță prima dezbatere electorală dintre Maia Sandu și Igor Dodon

Comisia Electorală Centrală a totalizat miercuri, 04 noiembrie, rezultatele alegerilor de duminica trecută și a oficializat startul campaniei electorale pentru turul doi. Cei doi candidați urmează să se înfrunte la prima lor dezbatere electorală, care ar trebui să aibă loc pe teren neutru, cum a propus Igor Dodon, și anume la Academia de Studii Economice, absolvită de ambii politicieni. Aceasta ar urma să fie prima dezbatere dintre cei doi competitori electorali, întrucât în primul tur de scrutin, Igor Dodon a refuzat să meargă la dezbaterile televizate, dar și la cele publice la care l-a invitat de două ori Maia Sandu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău