Săptămâna într-o oră din 05 februarie 2021
-
05 Februarie 2021 16:36
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
*
Întrevedere Emmanuel Macron – Maia Sandu la Palatul Élysée
Președinta Maia Sandu a Președinta Maia Sandu a efectuat săptămâna aceasta, pe 3 și 4 februarie, o vizită oficială la Paris la invitația omologului său francez Emmanuel Macron. Franța este gata să susțină Republica Moldova, prin investiții și reforme și să acorde ajutor în lupta cu pandemia de COVID-19 a declarat liderul francez într-un briefing ținut la Palatul Élysée unde a primit-o pe Maia Sandu. El a lăudat-o pe aceasta pentru proiectul de reforme lansat și a spus că Franța va fi alături de Republica Moldova în acest proces de modernizare. Maia Sandu a primit asigurări de susținere și din partea altor oficialități franceze de rang înalt precum ministrul de externe Jean-Yves Le Drian, președintele Adunării Naționale, Richard Ferrand sau cel al Senatului Gérard Larcher. În discuția cu șeful diplomației de la Paris Maia Sandu a insistat pe accelerarea negocierilor pentru semnarea unor acorduri interguvernamentale între cele două țări privind conversiunea permiselor de conducere sau recunoașterea diplomelor de studii.
**
Vizita Maiei Sandu la Paris, în comentariile analiștilor
Analiștii remarcă faptul că o întâlnire la nivel de șefi de stat ai Franței și Republicii Moldova nu a mai avut loc de foarte mulți ani. În 2018, cu ocazia unui for al păcii, Igor Dodon a fost într-o vizită în Franța, dar aceasta nu a fost una de nivel de șefi de stat. Faptul că a avu loc această vizită la Paris la scurt timp după învestirea Maiei Sandu demonstrează o deschidere fără precedent a Franței pentru Republica Moldova, a declarat pentru Radio Chișinău Directorul programului Europa Lărgită din cadrul Consiliului European pentru Afaceri Externe, Nicu Popescu. Franța este o voce importantă în cadrul Uniunii Europene, apreciază și comentatorul politic Ion Tăbârță. În opinia analistului, vizita Maiei Sandu la Paris este una semnificativă și poate impulsiona relația moldo-franceză, iar susținerea din partea Franței poate cântări foarte mult pentru Republica Moldova având în vedere rolul Parisului în luarea deciziilor în cadrul blocului comunitar.
**
Prima ședință a deputaților din sesiunea de primăvară
Deputații s-au întrunit joi, 3 februarie, în prima ședință plenară din sesiunea de primăvară care ar putea fi și ultima pentru actuala componență a Parlamentului dacă nu va fi votat un nou Guvern. Prima tentativă ar putea avea loc, săptămâna viitoare, când premierul desemnat, Natalia Gavriliță, ar urma să se prezinte în fața deputaților pentru a cere de votul de încredere al Parlamentului. Pe agenda aprobată pentru două săptămâni sunt un șir de inițiative de modificare a mai multor legi, dar și crearea unor comisii parlamentare precum cea pentru identificarea măsurilor urgente privind depășirea crizei sanitare provocate de COVID-19 sau a Comisiei privind situația de la Calea Ferată. Pe agendă figurează și proiectul unei declarații a Parlamentului cu privire la construcția unor hidrocentrale pe Nistru, dar și audieri legate de procedura de reziliere a contractului de concesionare a Aeroportului Chișinău și situația de la Air Moldova.
**
Natalia Gavriliță, așteptată în Parlament săptămâna viitoare
Premierul desemnat Natalia Gavriliță ar urma să-și prezinte echipa și programul guvernamental la următoare ședință în plenul Parlamentului. Deocamdată, din câte se știe, PAS s-a pronunțat deschis pentru alegeri anticipate. Platforma DA și PDM au anunțat că vor susține acest demers și nu vor vota Guvernul, însă grupul Pro Moldova și așa-zisa platformă Pentru Moldova din care face parte și Partidul Șor au lăsat să se înțeleagă că se vor decide abia în timpul ședinței plenare. Și liderul PSRM Igor Dodon a spus inițial că nu exclude că socialiștii vor vota pentru Natalia Gavriliță, apoi el ”s-a sucit” și a spus că deputații PSRM nu își vor da votul pentru un nou Guvern săptămâna viitoare. Tot Igor Dodon este cel care a spus că alegeri anticipate vor fi în iunie, deși cu puțin timp în urmă spusese că cel mai bine ar fi ca scrutinul să fie organizat în toamnă. Schimbarea bruscă a retoricii lui Igor Dodon ar putea fi cauzată de prăbușirea PSRM în sondaje, opinează comentatorul Ion Tăbârță.
**
Socialiștii ticluiesc o nouă lege privind limbile
Deputații PSRM au anunțat săptămâna aceasta că vor elabora o nouă lege privind funcționarea limbilor, după ce documentul aprobat în decembrie anul trecut, inclusiv cu suportul aliaților din platforma Pentru Moldova, a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională. Intenția deputaților socialiștilor de a elabora o nouă lege privind limba rusă este o problemă falsă, readusă în actualitate din motive strict politice, susține comentatorul Vlad Țurcanu. În opinia analistului, prin astfel de acțiuni PSRM se plasează într-o extremă radicală, care încearcă să agite spiritele. Totodată, expertul crede că această acțiune, de acordare a unui statut special pentru limba rusă, este necesară pentru PSRM ca să acopere faptele de corupție ale liderului lor și a altor fruntași socialiști. În același timp, Vlad Țurcanu observă că s-a redus potențialul PSRM de a scoate populația la proteste.
**
Acord de parteneriat cu CALM, de ziua autonomiei locale
Președinta Maia Sandu a semnat un acord de parteneriat cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), luni, 1 februarie, de Ziua autonomiei locale și a lucrătorilor din administrația publică locală (APL). Autoritățile locale din Republica Moldova continuă să se confrunte cu grave probleme precum presiuni din partea statului, lipsa resurselor financiare și a descentralizării, ceea ce împiedică dezvoltarea localităților, susțin reprezentanții APL. Expertul Viorel Furdui, amintește că Republica Moldova este monitorizată în continuare de Consiliul Europei în domeniul autonomiei și democrației locale, iar ultimele rapoarte au fost critice. Potrivit lui Viorel Furdui o problemă care trebuie reglementată în mod prioritar ține de repartizarea banilor publici pe criterii politice.