Săptămâna într-o oră, din 02 decembrie 2016
-
03 Decembrie 2016 17:09
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
De luni până miercuri premierul Pavel Filip s-a aflat într-o vizită la Bruxelles unde a avut întrevederi cu principalele oficialități europene, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, Președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Parlamentului European Martin Schulz, precum și cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn și cu vicepreședinții Comisiei Europene, Maroš Šefčovič și Valdis Dombrovskis, responsabili de Uniunea Energetică, respectiv moneda euro și dialogul social.
***
Împreună cu Johannes Hahn, Pavel Filip a ținut un briefing la Bruxelles, iar comisarul european a recunoscut faptul că modul în care Uniunea Europeană a încercat să sprijine în trecut Republica Moldova nu a fost unul eficient, iar reputația Uniunii Europene a avut de suferit. Dincolo de obișnuitele declarații la Bruxelles ale oficialilor noștri privind ”aspirația europeană” a Republicii Moldova, scopul de bază a turneului european al premierului Pavel Filip a vizat deblocarea finanțării externe în condițiile în care a fost aprobat deja Memorandumul de cooperare cu Fondul Monetar Internațional.
***
Pavel Filip a declarat joi la Chișinău, în debutul ședinței de Guvern, că în afara celor 45 de milioane de euro promise anterior de UE și care vor fi debursate în următoarele zile, Republica Moldova a mai obținut acces la un împrumut de 100 de milioane de euro de asistență macro-financiară dintre care 40 de milioane de euro sunt nerambursabile. De asemenea, va fi deblocată și alocarea 45 de milioane de dolari de la Banca Mondială, a mai spus Pavel Filip.
***
Tot la Bruxelles, la Cartierul General al NATO, premierul Pavel Filip și secretarul general al Alianței Nord-Atlantice Jens Stoltenberg au semnat marți Acordul privind înființarea unui Oficiu de Legătură NATO la Chișinău. Jens Stoltenberg a menționat expres că Oficiul de Legătură al NATO va fi unul civil și nu militar, iar Alianța Nord-Atlantică respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, integritatea teritorială și suveranitatea țării. În pofida acestei afirmații, președintele ales Igor Dodon a criticat decizia și a declarat că în calitatea sa de șef al statului se va opune prezenței unor armate străine pe teritoriul Republicii Moldova, în special a unor țări membre NATO. În același timp, Igor Dodon nu a făcut nicio referire la retragerea forțelor militare ale Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu angajamentele internaționale.
***
Și Partidul Comuniștilor a criticat decizia de a înființa la Chișinău un oficiu de legătură NATO. PCRM susține că Republica Moldova, fiind țară neutră, nu poate avea un dialog militar cu NATO, iar deschiderea unui oficiu al Alianței la Chișinău înseamnă aprofundarea relațiilor, ceea ce contravine Constituției. Comuniștii mai cred că premierul Pavel Filip nu ar fi fost împuternicit să semneze acordul și anunță că vor cere audieri parlamentare la acest subiect. La fel în debutul ședinței de Guvern, premierul Pavel Filip a ținut să le dea o replică celor care critică decizia de a înființa un oficiu de legătură NATO la Chișinău menționând că birouri de acest fel sunt în majoritatea statelor CSI, inclusiv în Federația Rusă.
***
Între timp joi, proiectul de lege privind ratificarea Acordului care se referă la înființarea biroului NATO a primit avizul Guvernului. Singura care s-a opus aprobării proiectului a fost Irina Vlah. Bașcanul Găgăuziei a declarat că deschiderea acestui Birou ar îndepărta soluționarea problemei transnistrene și a lăsat să se înțeleagă că un asemenea gest va deranja Federația Rusă. În replică, vice-premierul pe probleme sociale, Gheorghe Brega, a declarat că armata rusă din stânga Nistrului este cea care încalcă neutralitatea Republicii Moldova.
***
Al șaselea contingent al Armatei Naționale a Republicii Moldova va participa la operațiunea de menținere a păcii în Kosovo. Marți, la Ministerul Apărării a avut loc ceremonia de detașare a celor 40 de militari la operațiunea internațională. Contingentul, din care face parte un pluton de 33 de militari și 7 geniști, va pleca în Kosovo pe 5 decembrie și se va afla într-o bază militară italiană pe parcursul a șase luni. Din 2014 și până în prezent, aproximativ 200 de militari moldoveni au fost detașați la această operațiune.
***
Vicepremierul Octavian Calmâc și omologul său rus Dmitri Rogozin au convenit marți la Moscova asupra unui plan de cooperare bilaterală în domeniul comerțului, mediului de afaceri, sectorul energetic, transporturi, agricultură, industrie, migrație și sfera umanitară. În cadrul ședinței Comisiei moldo-ruse de cooperare comercial-economică întrunite după o pauză de 4 ani, Moscova s-a angajat să ofere 75.000 de autorizații de transport în Rusia și 750 de autorizații pentru a tranzita teritoriul Federației Ruse spre țări terțe din CSI. Potrivit lui Octavian Calmâc, părțile urmează să semneze un acord convenit în acest sens, la începutul anului 2017. Ședința comisiei interguvernamentale moldo-ruse nu a adus nimic nou în stimularea relațiilor economice dintre cele două state. S-au făcut doar constatări ale actualei stări de lucruri, iar relațiile economice vor depinde și în continuare de cele politice, consideră experții de la Chișinău.
***
Judecătoria sectorului Centru al Capitalei a respins joi toate demersurile avocaților mandatați de cetățenii moldovenii din străinătate care nu au putut să-și exercite dreptul la vot în turul doi al alegerilor prezidențiale. Avocații Eduard Digore și Veronica Mihailov au declarat că decizia a fost previzibilă, deoarece instanța s-a grăbit să dea un verdict în acest dosar în lipsa probatoriului necesar. Ei au anunțat că vor ataca decizia la Curtea de Apel. Amintim că potrivit legii, Curtea Constituțională a avut un termen de 10 zile pentru a se pronunța în privința validării rezultatelor alegerilor, care a expirat la 30 noiembrie. Curtea a anunțat însă că va lua o decizie doar după examinarea tuturor contestațiilor în instanță.
***
Consiliul Suprem de Apărare de la București a aprobat marți un plan de acțiune pe termen mediu și lung privind relația României cu Republica Moldova. După cum a declarat președintele român Klaus Iohannis, obiectivul strategic, reflectat în document este integrarea europeană a Republicii Moldova. Klaus Iohannis a subliniat că efortul României va fi sistematizat și concentrat instituțional astfel încât rezultatele să fie concrete și palpabile pentru cetățenii Republicii Moldova.
***
1 decembrie a fost Ziua Națională a României, iar la tradiționala paradă militară de la București a participat pentru al treilea an la rând Garda de Onoare a Republicii Moldova. La Chișinău, de 1 decembrie a fost desfășurat un tricolor imens pentru a marca 98 de ani de la Marea Unire din 1918 și Ziua Națională a României. Tricolorul, confecționat timp de două luni, a fost întins de sute de oameni pe bulevardul central al Capitalei. Evenimentul a avut loc sub genericul: „Un kilometru de tricolor - un kilometru de unire”.