Românii au încins Hora Unirii în jurul Guvernului (Adevărul)
-
02 Decembrie 2013 10:18
REVISTA PRESEI DIN 2 DECEMBRIE
Românii au încins Hora Unirii în jurul Guvernului, titrează Adevărul. Peste o mie de oameni, de pe ambele maluri ale Prutului, s-au prins ieri după-amiază în horă, formând, de Ziua Națională a României, primul cordon viu în jurul clădirii Guvernului de la Chișinău. Întregul alai de manifestanți a întins un tricolor lung de peste 20 de metri. Adunați la poarta misiunii diplomatice, manifestanții au cântat într-un glas imnul „Deșteaptă-te române“. Apoi au mers la Guvern, unde au format un cordon viu în timp ce cântau „Hora Unirii“.
Președintele Republicii Moldova, prima dată la parada din România, mai scrie Adevărul. Parada militară din acest an din România, organizată cu ocazia zilei de 1 Decembrie, a fost cea mai fastuoasă din ultimii 23 de ani. La evenimentele de la București, pentru prima dată, a participat și președintele Republicii Moldova. Șeful statului Nicolae Timofti a depus, împreună cu președintele României Traian Băsescu coroane de flori la Arcul de Triumf, monument ce evocă jertfa eroilor care au înfăptuit unitatea națională a României.
Vilnius a trecut, urmează alegerile, titrează Adevărul. După euforia din ultimele zile legată de parafarea Acordului de Asociere cu UE, analiștii susțin că politicienii de la guvernare trebuie să-și suflece mânecile și să continue reformele, în caz contrar ar putea pierde alegerile de peste un an, iar visul nostru european riscă să se evapore. Fericit de realizarea de la Vilnius, premierul Iurie Leancă n-a uitat de temele nefăcute de Chișinău și anume: combaterea corupției; reformarea justiției și a organelor de forță; liberalizarea economiei. Mai optimiști s-au dovedit a fi liderii partidelor de la guvernare, prezenți in corpore la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, observă publicația. Pe de altă parte, expertul IDIS Viitorul Veaceslav Berbeca crede că cei de la guvernare ar putea avea provocări atât pe plan intern - sunt obligați să se țină împreună și să nu admită vreo criză politică, cât și de ordin extern – după ce „a rupt“ Ucraina, Rusia s-ar putea concentra pe Moldova, atenționează expertul. Probabil, suntem la începutul unuia dintre cei mai dificili ani din istoria Moldovei de la 1992 încoace, susține și analistul Nicu Popescu.
Constantin Tănase de la Timpul crede în timpul că Republica Moldova, prin Summitul de la Vilnius, încearcă să-și joace cartea sa, dorind să intre într-o apă în care România a intrat mai demult. Fiind o țară mică, Moldova trebuie să fie foarte atentă la ceea ce s-a produs la București și să realizeze faptul că până nu va fi repusă economic pe harta României, ea nu va ajunge pe harta Europei, consideră publicistul.